Internationellt prestigeuppdrag till Sverige:

Arkitektkontoret Semrén & Månsson sätter prägel på centrala Moskva


2019-06-18

Bild: Semrén & Månsson

Nu står det klart att svenska arkitektkontoret Semrén & Månsson tagit hem ett prestigefyllt uppdrag i centrala Moskva. Ett bostadsområde på 150 000 kvadratmeter med sju höghus och ett flertal bostadskvarter kommer att utvecklas med byggstart redan under 2019. 
– Vi är mycket stolta och glada över vinsten, den visar att svensk arkitektur är på internationell frammarsch och en stark exportvara, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.


Redan för drygt ett år sedan vann Semrén & Månsson den så kallade masterplantävlingen för det exklusiva bostadsområdet som ska byggas i centrala Moskva, alldeles intill Moskvafloden. Projektets 150 000 kvadratmeter – en yta motsvarande 20 fotbollsplaner – omfattar sju höghus, fyra bostadskvarter och ett småskaligt, exklusivt kvartersområde på flodens västra sida. Den nu aktuella arkitekturtävlingen fokuserade på gestaltningen av området. Här tog Semrén & Månsson hem samtliga tre deltävlingar i konkurrens mot välkända internationella arkitektkontor från Frankrike, USA och Singapore.

– Byggherren har mycket höga ambitioner med projektet och eftersträvar en internationell prägel med hög arkitektonisk nivå för hela området. Att vara en del av utvecklingen i en så central del av Moskva är ett stort ansvar och en fantastisk möjlighet för svensk arkitektur, säger Magnus Månsson, koncernchef på Semrén & Månsson.

– Det är oerhört glädjande att svensk traditionell varuexport nu breddas med alltmer omfattande tjänsteexport också. Just på arkitektområdet har Sverige stolta och långvariga traditioner i Ryssland. Ett exempel är det anrika Hotel Astoria i S:t Petersburg från början på förra seklet, som ritades av den svenske arkitekten Fredrik (Fjodor) Lidvall, säger Heinz Sjögren, VD i Svensk-Ryska Handelskammaren.

Det nya bostadsområdet kommer att bli ett nytt landmärke för staden då det står färdigt, och byggstart förväntas redan under 2019. En uppskattad del i det vinnande tävlingsbidraget var utgångspunkten att ha människan i fokus redan i designprocessen.


En utvecklad arkitektroll
– Vi ser att arkitektur bör addera fler värden utöver vacker form. Det är viktigt att den också bidrar till en stad som människor trivs i, det är först då vi får levande samhällen. Skalorna måste vara anpassade till det mänskliga perspektivet, säger Maria Broman, arkitekt och vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet.

Semrén & Månsson har varit verksamma i Ryssland i sju år och genomfört sjukhus- och bostadsprojekt över hela landet. Idag är kontoret representerat i både Moskva och St. Petersburg med 50 medarbetare som inkluderar arkitekter, ingenjörer och konstruktörer.

– I Ryssland tar vi en generalkonsultroll i projekten. Ett arbetssätt som innebär att vi tar ansvar hela vägen från projekteringsskedet till byggnation, vilket skapar en trygghet hos beställaren att visionen faktiskt kommer att realiseras. Den här utvecklade arkitektrollen är något jag hoppas och tror kan vara något för Sverige att ta efter, säger Maria Broman.
Källa: Semrén & Månsson


Skriv utDen danska arkitekten och författaren Jan Gehl har studerat samspelet mellan arkitektur, staden och människorna under fem decennier. I februari bjuder Svensk Byggtjänst in till en exklusiv föreläsning med honom, som baseras på hans bok Byer for Mennesker.
Den danska arkitekten och författaren Jan Gehl har studerat samspelet mellan arkitektur, staden och människorna under fem decennier. I februari bjuder Svensk Byggtjänst in till en exklusiv föreläsning med honom, som baseras på hans bok Byer for Mennesker.

Arkitekturgurun Jan Gehl föreläser om utmaningar och möjligheter för framtidens städer

Under fem decennier har den danska arkitekten och författaren Jan Gehl studerat samspelet mellan arkitektur, staden och människorna. Den 6 februari 2020 bjuder Svensk Byggtjänst in...

Läs mer
VOLA

Reflex ritar nytt hotell i Norrköpings bästa läge


Nu är det klart mellan Skanska och Winn Hotell Group om ett nytt hotell i Norrköpings...

Läs mer
Steni


Svensk arkitektur prisas dubbelt i ”VM i arkitektur”

White Arkitekter vinner dubbelt på årets upplaga av World Architecture Festival Awards,...

Läs mer


Arkitekttävlingen Europan är avgjord – här är vinnaren

Ett område i Arninge-Ullna har under året varit med i den internationella...

Läs mer
Jesper Karlsson, miljösamordnare på Liljewall.

För en klimat- och kalkylsmart projektering – vi forskar om nästa stegs livscykelanalyser

Hur kan vi öka förståelsen för hur arkitekter tillsammans med...

Läs mer
Från vänster: Søren Holm Johansen, Group Executive Director, Ramboll, Jens-Peter Saul, koncernchef, Ramboll, Mette Kynne Frandsen, vd och partner, Henning Larsen, Louis Becker, partner och chefsdesigner, Henning Larsen.

Henning Larsen blir en del av Ramboll

Det världsberömda arkitektföretaget Henning Larsen blir en del av Ramboll Group. Den...

Läs mer

Nytt pris ska öka intresset för arkitekturen

Nu inför Ängelholms kommun ett nytt arkitekturpris. Lokala byggnader, bebyggelsemiljö...

Läs mer
När mosaiken skulle återställas fylldes sprickor med nanokalk.

Hedersomnämnande till SKB för bortglömt konstverk

SKB , Stockholms Kooperativa Bostadsförening, har belönats med ett hedersomnämnande,...

Läs mer
Gummifabrikens reception.

Gummifabriken vinner pris för bästa arkitektur

Ombyggnaden av gummifabriken i Värnamo till inkluderande aktivitetshus får årets...

Läs mer


Uppsala kommun inrättar pris för god arkitektur

Kommunstyrelsen har fattat beslut om att inrätta ett arkitekturpris. Syftet med priset är...

Läs mer
Belatchew Arkitekter nyanställer tre arkitekter.

Belatchew Arkitekter nyanställer flera arkitekter

För att möta ökad efterfrågan från kund och säkerställa...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Värdeskapande fastighet kopplar samman Värtan och Gärdet

På uppdrag av CapMan utvecklar Strategisk Arkitektur Kv Lybeck i Södra Värtan. Just...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se