Dags att måla om träfasaden? Få färgexpertens tips för att undvika fallgroparna!


2019-04-02

Bild: Tikkurila

Vår och sommar är en bra tid att måla om fasaden. Nära fyra av tio villaägare planerar att måla om sin träfasad närmaste två åren, enligt en ny Sifo-undersökning från färgtillverkaren Tikkurila. Majoriteten anser sig även ha kunskap nog att utföra arbetet själva. Men en fasadmålning är ett stort och tidskrävande projekt med många fallgropar, Tikkurilas färgexpert ger sina bästa tips för ett lyckat resultat.

Vårsolens första strålar letar sig fram och otvättade fönster och slitna husfasader gör sig påminda. Enligt en ny undersökning gjord av Sifo på uppdrag av färgtillverkaren Tikkurila, som bland annat står bakom varumärken som Alcro och Beckers, så planerar närmare hälften av Sveriges villaägare att måla om fasaden i år eller nästa. Främsta anledningen till att man planerar att måla om är nödvändigt underhåll och skydd av fasaden.

Undersökningen visar också att svenska villaägare har gott självförtroende vad gäller fasadmålning. Majoriteten (67 procent) anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv. Sex av tio (59 procent) instämmer i hög utsträckning i påståendet hur man ser på en träfasad att den behöver målas om och sju av tio (73 procent) instämmer i hög utsträckning i att de vet vilka väderförhållanden som krävs. Samtidigt finns det många fallgropar när det kommer till fasadmålning.

– Att få ett perfekt resultat på sin fasadmålning kräver stor kunskap. Grundfärgen ska skydda huset och är förmodligen en av de största investeringarna som man gör som husägare i livet, säger Per Karneke, Teknisk Färgexpert på Tikkurila.

Förberedelserna är grunden till ett lyckat resultat. Investera tid och engagemang i såväl förkunskaper som i själva ommålningen. Ett av flera vanligt förekommande misstag som många gör är att snåla med färgen.

– Att måla ett hus för snålt är lite som att gå ut i shorts mitt i vintern. Huset måste få rätt lager färg för att kunna stå emot årets alla säsonger och hålla till exempel fukt, syre och svamp borta, säger Per Karneke.

Färgexpertens fem tips för en lyckad fasadmålning:

  • Det kan vara svårt att se med blotta ögat när en träfasad behöver målas om. Ett bra sätt att testa om man behöver måla om är att ta en vass kniv och skära ett kryss, sätta en tejpbit över och dra loss, följer färgen med ska det målas om.
  • Du kan aldrig måla fast en färg som släppt. Släpper den från underlaget ska det målas om från grunden. Slipas-, skrapas- eller tas ner med färgborttagningsmedel och sedan byggas upp med grundfärg och toppfärg.
  • Det är viktigt att ha koll på vilken färg man har att jobba med som underlag. Är det en gammal färg som sitter bra kan den sitta kvar, men finns det risk att den släpper måste den tas ner innan man stryker på ny färg.
  • Hur länge färgen håller brukar korrelera med priset, köper man en billig färg får man räkna med att måla om igen inom fem till tio år.
  • Vanligaste misstaget är att man använder för lite färg, det finns alltid riktlinjer på burken hur mycket färg som ska gå åt. Eftersom färgen har blivit bättre på senare tid ser det ofta ut som att den räcker eftersom den täcker, men det handlar om att jobba upp ett lagom tjockt lager som skyddar mot väder och vind och som håller svampen borta.


Undersökningens resultat i korthet:

  • 36 procent av svenska villaägare med träfasad planerar att måla om fasaden de närmaste två åren.
  • Främsta anledningen till att man vill måla om är nödvändigt underhåll och skydd.
  • Villaägare med träfasad har gott självförtroende vad gäller att göra jobbet själva. I skalsteg från 1-5 - där 1 är instämmer inte alls och 5 är instämmer helt – anger 67 procent 4 eller 5 på frågan om man anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv. 59 procent 4 eller 5 angående att de kan se på en träfasad att den behöver målas om. 73 procent uppger på samma sätt 4 eller 5 på skalan att de vet vilka väderförhållanden som krävs för en lyckad fasadmålning.


Om undersökningen: Undersökningen är genomförd via webbenkäter av Kantar Sifo under februari 2019. Undersökningens deltagare är ur ett riksrepresentativt urval och har 2001 respondenter varav 1022 av respondenterna äger villa med träfasad.Källa: Tikkurila


Skriv utMuralmålning av Okuda i Toronto.
Muralmålning av Okuda i Toronto.

Nacka Stadshus får unik muralmålning

Nacka kommun och festivalen Wall Street Nacka meddelade i fredags att ett stort konstverk kommer att uppföras på stadshuset i Nacka. Målningen är en del av muralmå...

Läs mer
VOLA
Anna Kerr är på plats på sin nya arbetsplats.

Arkitema stärker ledningen – rekryterar Sverigechef Operations

Arkitema Architects har vuxit rejält de senaste 10 åren. Särskilt i Stockholm...

Läs mer
Steni

Vikingaskolan nominerad till Haninge arkitekturpris


När Vikingaskolan i Haninge skulle rivas fick Norconsult uppdraget att gestalta och rita en ny...

Läs mer

Unga Bergsjöbor målar sitt Bergsjön

”Mitt Bergsjön” är temat för konstverket som ungdomar från Bergsjön ska måla på en vägg vid Rymdtorget tillsammans med en konstnär.

Under en vecka målar ungdomar från Bergsjön tillsammans med en konstnär en...

Läs mer

Nu är det dags att nominera till årets byggnadsvårdspris

Torsten Helander och Matilda Suneson är båda planarkitekter i Eslövs kommun.

För sjätte året i rad uppmärksammar Eslövs kommun insatser inom...

Läs mer
Sveriges högsta massivträhus ligger i stadsdelen Kajstaden i Västerås.

Om tio år kan robotar förstå vad arkitekten vill bygga

I framtidens automatiserade byggbransch kommunicerar robotar direkt med arkitekter, konstruktö...

Läs mer

Carlanderska sjukhuset vinner ICONIC AWARDS 2019

Projektet är ett slags samarbete mellan arkitekter från två olika århundraden, där tillbyggnaden skulle stå för det moderna, berättar Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt White.

Whites om- och tillbyggnad av Carlanderska sjukhuset i Göteborg har vunnit den internationella...

Läs mer
Vy från Södra vägen.

Gert Wingårdh ritar visualiseringsdom och utbyggnad för Universeum

December 2021 ska Universeums visualiseringsdom och publika visualiseringslabb stå klara....

Läs mer
<span>Bild: Evimetrix</span>

Malmö Årets Arkitekturkommun 2019

Malmö klättrar från femte till första plats och blir Årets...

Läs mer

LINK arkitektur rekryterar Ylva Åborg

Ylva &Aring;borg ny gruppchef och bitr. avdelningschef på LINK arkitektur.

Ylva tillträder rollen som ny gruppchef och bitr. avdelningschef på LINK arkitektur i...

Läs mer
T30 Urban escape.

Studio Stockholm har skapat EQT:s nya huvudkontor

I början av juni flyttade EQT till Regeringsgatan 29. Med de två övre vå...

Läs mer
Alexander Gösta, arkitekt på Liljewall och del i forskningssamarbetet.

Liljewall medverkar i forskningssamarbetet ”Digital Twin Cities”

Kompetenscentrumet ”Digital Twin Cities” & Chalmers Tekniska Högskola är...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se