Dags att måla om träfasaden? Få färgexpertens tips för att undvika fallgroparna!


2019-04-02

Bild: Tikkurila

Vår och sommar är en bra tid att måla om fasaden. Nära fyra av tio villaägare planerar att måla om sin träfasad närmaste två åren, enligt en ny Sifo-undersökning från färgtillverkaren Tikkurila. Majoriteten anser sig även ha kunskap nog att utföra arbetet själva. Men en fasadmålning är ett stort och tidskrävande projekt med många fallgropar, Tikkurilas färgexpert ger sina bästa tips för ett lyckat resultat.

Vårsolens första strålar letar sig fram och otvättade fönster och slitna husfasader gör sig påminda. Enligt en ny undersökning gjord av Sifo på uppdrag av färgtillverkaren Tikkurila, som bland annat står bakom varumärken som Alcro och Beckers, så planerar närmare hälften av Sveriges villaägare att måla om fasaden i år eller nästa. Främsta anledningen till att man planerar att måla om är nödvändigt underhåll och skydd av fasaden.

Undersökningen visar också att svenska villaägare har gott självförtroende vad gäller fasadmålning. Majoriteten (67 procent) anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv. Sex av tio (59 procent) instämmer i hög utsträckning i påståendet hur man ser på en träfasad att den behöver målas om och sju av tio (73 procent) instämmer i hög utsträckning i att de vet vilka väderförhållanden som krävs. Samtidigt finns det många fallgropar när det kommer till fasadmålning.

– Att få ett perfekt resultat på sin fasadmålning kräver stor kunskap. Grundfärgen ska skydda huset och är förmodligen en av de största investeringarna som man gör som husägare i livet, säger Per Karneke, Teknisk Färgexpert på Tikkurila.

Förberedelserna är grunden till ett lyckat resultat. Investera tid och engagemang i såväl förkunskaper som i själva ommålningen. Ett av flera vanligt förekommande misstag som många gör är att snåla med färgen.

– Att måla ett hus för snålt är lite som att gå ut i shorts mitt i vintern. Huset måste få rätt lager färg för att kunna stå emot årets alla säsonger och hålla till exempel fukt, syre och svamp borta, säger Per Karneke.

Färgexpertens fem tips för en lyckad fasadmålning:

  • Det kan vara svårt att se med blotta ögat när en träfasad behöver målas om. Ett bra sätt att testa om man behöver måla om är att ta en vass kniv och skära ett kryss, sätta en tejpbit över och dra loss, följer färgen med ska det målas om.
  • Du kan aldrig måla fast en färg som släppt. Släpper den från underlaget ska det målas om från grunden. Slipas-, skrapas- eller tas ner med färgborttagningsmedel och sedan byggas upp med grundfärg och toppfärg.
  • Det är viktigt att ha koll på vilken färg man har att jobba med som underlag. Är det en gammal färg som sitter bra kan den sitta kvar, men finns det risk att den släpper måste den tas ner innan man stryker på ny färg.
  • Hur länge färgen håller brukar korrelera med priset, köper man en billig färg får man räkna med att måla om igen inom fem till tio år.
  • Vanligaste misstaget är att man använder för lite färg, det finns alltid riktlinjer på burken hur mycket färg som ska gå åt. Eftersom färgen har blivit bättre på senare tid ser det ofta ut som att den räcker eftersom den täcker, men det handlar om att jobba upp ett lagom tjockt lager som skyddar mot väder och vind och som håller svampen borta.


Undersökningens resultat i korthet:

  • 36 procent av svenska villaägare med träfasad planerar att måla om fasaden de närmaste två åren.
  • Främsta anledningen till att man vill måla om är nödvändigt underhåll och skydd.
  • Villaägare med träfasad har gott självförtroende vad gäller att göra jobbet själva. I skalsteg från 1-5 - där 1 är instämmer inte alls och 5 är instämmer helt – anger 67 procent 4 eller 5 på frågan om man anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv. 59 procent 4 eller 5 angående att de kan se på en träfasad att den behöver målas om. 73 procent uppger på samma sätt 4 eller 5 på skalan att de vet vilka väderförhållanden som krävs för en lyckad fasadmålning.


Om undersökningen: Undersökningen är genomförd via webbenkäter av Kantar Sifo under februari 2019. Undersökningens deltagare är ur ett riksrepresentativt urval och har 2001 respondenter varav 1022 av respondenterna äger villa med träfasad.Källa: Tikkurila


Skriv utGröna och levande gator får arkitektpris

Sommargågatan Norrtullsgatan.

Stockholms arkitektförenings pris Guldrummet går i år till initiativet Levande Stockholms uteplatser. Det är ett koncept från Stockholms stad som förvandlar gator och...

Läs mer
VOLA
Magasin X sedd från järnvägen.

Vasakronan byggstartar Magasin X i Uppsala

Redan nu har Magasin X en uthyrningsgrad om 65 procent och till hösten 2019 startar bygget av...

Läs mer
Steni

Arkitektur som ska stötta patienters tillfrisknande

Tønsberg psykiatri, med helande arkitektur.

I början av maj invigdes den nya psykiatribyggnaden på sjukhuset i Vestfold, belä...

Läs mer

Plan- och byggnadsnämnden inrättar arkitekturpris

Som ett led i att höja nivån på arkitekturen i Uppsala och för att uppmä...

Läs mer
Kineum är ett av flera uppdrag som Reflex vunnit i Göteborg på senare tid.

Reflex Arkitekter etablerar närvaro i Göteborg

Efter att ha vunnit flera upphandlingar och för att möta efterfrågan, etablerar nu...

Läs mer

ToHa i Tel Aviv av Ron Arad och Avner Yashar

TOHA-byggnaden i Tel Aviv, Israel, har mer än 28.000 kvadratmeter Dekton by Cosentino.

Mitt i centrala Tel Aviv, i korsningen mellan två affärsgator, reser sig ToHA-byggnaden...

Läs mer

Carl Eldhs Ateljémuseum visar utställningen Skuggspel med verk av Rahel Belatchew

Carl Eldhs Ateljémuseum visar utställningen Skuggspel med verk av Rahel Belatchew.

Med anledning av att det i år är 100 år sedan Carl Eldh invigde sin ateljé...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Tengbom vinnare på Citadellskajen i Malmö

Tengbom står som vinnare för bostadsutvecklingsprojektet kallat L’Huître...

Läs mer
De underhållsfria materialen tegel och fibercement blir alltmer populära.

Undersökning villor:

Återanvänt material starkaste fasadtrenden

Arkitekterna förutspår att återanvänt material, stora glaspartier och vä...

Läs mer


Reflex vinner tävling med ny påbyggnad åt Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen gick ut i en arkitekttävling om hur man utvecklar en på...

Läs mer
Carlanderska sjukhuset i Göteborg och psykiatriska kliniken i Nuuk har blivit nominerade i årets upplaga av European Healthcare Design Awards.

Sjukhusprojekten som kan vinna European Healthcare Design Awards 2019

Det färdigställda privatsjukhuset Carlanderska kan vinna i kategorin ‘Design for...

Läs mer
Nytt Science Center i Lund och Science Village. Exteriörvy från Norra Parken av tävlingsförslaget VetenskapsLUNDen

Spektakulära arkitektförslag för nytt Science Center i Lund

I Science Village i nordöstra Lund planeras södra Sveriges största Science Center...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se