Facebook
Instagram

Gladare människor och värdeskapande företag med neurodesign


2018-09-28

Isabelle Sjövall arbetar som neurodesigner i samarbete med Strategisk Arkitektur för att främja hälsa, prestation och välmående.
Bild: Strategisk Arkitektur
Isabelle Sjövall arbetar som neurodesigner i samarbete med Strategisk Arkitektur för att främja hälsa, prestation och välmående.

Neurodesignern Isabelle Sjövall är ett av Strategisk Arkitekturs senaste tillskott och företaget blir därmed första arkitekturkontoret i Sverige att ta in expertkompetensen för att koppla hälsa, prestation och välmående direkt till kundens affär.


Isabelle Sjövall är neurodesigner, författare och entreprenör. Hon är utbildad vid Accademia Italiana i Florens och vid Handelshögskolan i Stockholm och har mer än 14 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Förutom en gedigen erfarenhet av exklusiva inredningskoncept och projekt inom arkitektur, design och ombyggnationer arbetar hon med fastighetsoptimering för kunder med höga krav på kvalitet.

Vår hjärna formar våra tankar, frammanar känslor och kontrollerar kroppsfunktioner. Den är med andra ord helt avgörande för hur människor mår och presterar. Stressrelaterad psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning idag. Att designa till exempel kontor, handel, vårdmiljöer, bostäder och skolor för vårt välmående och produktivitet kan därför göra stor skillnad både för individer och företag. Tillsammans med läkaren och hjärnforskaren Katarina Gospic gav Isabelle 2016 ut boken Neurodesign, där hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design. Baserat på hjärnforskning förklarar de hur hjärnan reagerar på olika fysiska miljöer samt ger inspiration och verktyg för att bygga, designa och inreda på sätt som optimerar hälsa, prestation och välmående.

Strategisk Arkitektur passade på att ställa några frågor till Isabelle Sjövall i samband med hennes start på företaget.

Varför är neurodesign en så viktig fråga i tiden?
– Hjärnforskningen bevisar att den fysiska miljön spelar en stor och viktig roll för hur människor mår och presterar. Allt fler företag förstår att välmående hos medarbetare inte bara handlar om välmening. Frågan vi bör ställa oss är inte om vi har råd att satsa på fysiska miljöer med människan i fokus, utan om vi har råd att inte göra det, säger Isabelle Sjövall.
– Det handlar om att vända på kalkylen och istället för att tänka krona per kvadratmeter fundera över vad konsekvenserna av en dålig arbetsmiljö kostar samhället i stort. Sjukskrivningar kostar svenska företag i snitt 40 000 kr per anställd och år. Min önskan är att fler företag börjar arbeta preventivt med frågor som rör arbetsmiljö och hälsa eftersom det ger en effektiv kalkyl samhällsekonomiskt. Det är inte dyrare att göra smarta val.

Hur kan din kompetens nyttjas i projekt?
– Med neurodesign får Strategisk Arkitektur en spetskompetens som ännu inte finns som ett konkret erbjudande i branschen, säger Isabelle Sjövall och ger några exempel:
– De flesta förstår instinktivt att växter eller färgsättning kan ha betydelse för arbetsinsatsen, men att t.ex. lågt i tak på kontoret gör det lättare att fokusera på detaljer är det inte lika vanligt att känna till.Tack vare hjärnforskningen vet vi nu också att vissa typer av färgnyanser kan trigga vår primitiva känslostruktur, amygdala, som i sin tur kan höja kroppens nivåer av stresshormonet kortisol.

– Vi vet också att en dålig ljudmiljö kan minska produktiviteten med upp till 66% och öka risken för hjärtinfarkt. Distraktioner gör att hjärnan lägger energi på att stänga ute ljud istället för att fokusera på själva arbetsuppgiften. Dessutom motverkar höga ljudnivåer människors förmåga att socialisera, som är en viktig faktor för vårt välmående, fortsätter hon. 
– Ett vetenskapligt perspektiv om hur arkitektur och design påverkar människor psykologiskt och fysiologiskt blir ett unikt tillägg till Strategisk Arkitekturs kunskaper och erfarenheter. Tillsammans får vi muskler och en extra dimension att använda redan i tidiga skeden av utformningen av miljöer, vilket skapar långsiktiga värden för våra kunder och för samhället.

Varför valde du att samarbeta med Strategisk Arkitektur?
– Arkitekters stora inflytande i samhällsplaneringen skapar möjligheter att få in neurodesign som en viktig del tidigt i planeringsprocessen av t.ex. bostäder, kommersiella fastigheter och kontor. De val som arkitekter gör dagligen påverkar miljontals människors livskvalitet varje dag!

– Jag fastnade för Strategisk Arkitekturs ödmjuka sätt att arbeta med kunden i fokus. Företaget ligger i framkant när det gäller att ta ett strategiskt helhetsgrepp och att satsa på analys i tidiga skeden för att skapa tydlig funktion och värden för sina kunder och slutanvändarna - människorna. Det finns stor erfarenhet och stark kompetens inom teamet här. Tillsammans har vi expertkunskapen och kapaciteten att göra stor skillnad för framtidens fysiska miljöer.

Hur tas neurodesign emot i branschen?
– Det blev en stor efterfrågan för ämnet när boken kom ut och intresset bara växer. Det är ett område som många vill komma åt men som har varit svårt för företag att implementera.Den yngre generationen som kommer in på arbetsmarknaden värderar arbetsmiljö och frihet högre än t.ex. lön. Att skapa miljöer där människor trivs och utvecklas kommer att bli ännu viktigare för företag för att stå ut i den hårda konkurrensen om duktiga medarbetare. Att ta med välmående i planeringen är framtiden!

Varför tror du att fler företag inte redan jobbar med detta? Vilka är utmaningarna?
– Begreppet neurodesign är relativt nytt i branschen och det är ett komplext område. Forskningen är tydlig men implementeringen är en utmaning. Rätt kunskap och kompetens behöver komma in redan i tidiga skeden, när det finns stor möjlighet att påverka. Det handlar inte om ekonomi utan om att ta tillvara på resurserna och göra smarta och genomtänkta val tidigt i designprocessen.
Källa: Strategisk Arkitektur


Skriv utArkitektur och design skapar välmående

Bild från projektet 79&Park.

För första gången, enligt vår vetskap, har sambandet mellan känslor och arkitektur utforskats i en boendemiljö. I en unik pilotstudie undersöktes hur vä...

Läs mer
VOLA
Vy från sydväst där byggnaden sänker sin skala mot dess huvudentré och Bjeredsparken.

FOJAB arkitekter ritade Sveriges modernaste domstol

Rymlig, ljus och respektingivande. Så har Lunds nya tingsrätt beskrivits. Som en del av...

Läs mer
Vy från utställningen i \

Ripellino Arkitekter vinner tävling om Sveriges paviljong till Expo 2020

Alessandro Ripellino Arkitekter är en del av det arkitektteam som vunnit tävlingen om att...

Läs mer
Inspirationen till våningsbygget ”Iris Hus” i Köpenhamns gröna stadsdel har hämtats från den norditalienska staden San Gimignano, där takspiror och tunga tegelblock uppgår i symbios runt den sydeuropeiska stadens inre rum.

Arkitektur och totalekonomi är en kombination av form, funktion och teknik

Bra arkitektur är inte bara ståtliga fasader, utan även ett hänsynstagande...

Läs mer
Per Ångquist vVD, Belatchew Arkitekter,

Belatchew Arkitekter utser Per Ångquist till vice VD

Ledningen för Belatchew Arkitekter har utsett Per Ångquist till ny vice VD, där han...

Läs mer
Fyra av Collage Arkitekters nya medarbetare. Från vänster; Raymond Gerritsen, Andreas Fossland, Kicki Viklund och Emil Berglund.

Ny ägarbild och nya medarbetare hos Collage Arkitekter i Skellefteå

Collage Arkitekter har också fått en ny kontorsansvarig, Emil Berglund, och Raymond...

Läs mer
Det mest urbana och livliga stråket av campusområdet där bottenvåningarna har ett rikt utbud av upplevelser i form av caféer, restauranger, butiker, kontor, utställningar och startup-hubbar.

Strategisk Arkitektur tävlar om framtidens campusområde

Christian Albrecht Universitets campusområde i Kiel, Tyskland, är i behov av...

Läs mer
Skogskyrkogården.

Nola vidare i arkitekturtävling om Skogskyrkogården

Nola har gått vidare med två projekt i en öppen internationell ...

Läs mer
Gamla apotektet i Hedemora vann Dalarnas Byggnadsvårdspris år 2017. Nu är det dags att nominera bidrag till år 2019.

Dags att skicka in nomineringarna till Dalarnas Byggnadsvårdspris år 2019 – vem vill du ska vinna?

Dalarnas Byggnadsvårdspris är instiftat av Falu Rödfärg tillsammans med...

Läs mer
Världens bästa skola när det regnar, LINK arkitektur.

Tävlingsvinst till LINK arkitektur för världens bästa skola när det regnar

Göteborgs Stad har utsett LINK arkitektur som vinnare i tävlingen om en ny grundskola i...

Läs mer
Lars-Peter Søbye, CEO COWI, och Peter Hartmann Berg, CEO Arkitema Architects.

COWI ingår avtal att förvärva Arkitema Architects och når toppen av den nordiska superligan

COWI har ingått ett avtal om att förvärva Danmarks största arkitektfö...

Läs mer
The Lookout, som visades på Stockholm Furniture Fair 2018 har vunnit utmärkelsen ”Small interior of the year” i Dezeen Awards 2018. The Lookout designades av Note Design Studio som skapade en formstark installation för att visa nya perspektiv och användningsområden för golv.

Tarketts The Lookout vinnare av Dezeen Awards 2018

Tarketts installation The Lookout, designad av Note Design Studio, har vunnit utmärkelsen...

Läs mer
Förslaget \

Liljewall vinnare av arkitekttävlingen för Hydrotomten i Sölvesborg

Nu är det klart att Liljewall arkitekters förslag ”Hydrotorget”, genom en...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se