Nu öppnar Rigshospitalets Nordflygel i Köpenhamn


2020-09-28

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Rigshospitalet, Nordflygeln.
Bild: Adam Mørk
Rigshospitalet, Nordflygeln.

Nordflygeln tillskapar 54 000 nya kvadratmeter på Rigshospitalet, över 200 patientrum, moderna operationssalar, en intensivvårdsavdelning samt nya mottagningar. Flygeln är utformad för att skapa patienttrivsel i en läkande vårdmiljö där personalens behov tillgodoses och framtidens vård säkras.

Nordflygeln är ett spektakulärt byggnadskomplex på Rigshospitalet. Målet har varit att skapa en byggnad som främjar patienternas tillfrisknande samtidigt som effektiviteten och funktionaliteten optimeras.

De 54 000 kvadratmeter är fördelade på sju våningsplan och rymmer sammanlagt 209 patientrum, varav 196 enpatientrum med eget badrum, 33 operationssalar, intensivvårdsavdelning, mottagningar, bilddiagnostik samt plats för forskning. Utformningen är resultatet av ett tätt samarbete mellan LINK arkitektur, 3XN arkitekter och ingenjörsverksamheten Sweco. Dessutom har landskapsarkitekterna Kristine Jensens Tegnestue och den tyska arkitektverksamheten Nickl & Partner varit samarbetspartners i projektet.


Flödesoptimering
Byggnaden har givits en sicksack-form, inspirerad av ett kardiogram, som genomskärs av en huvudartär. Strukturen gör det möjligt för personalen att snabbt ta sig från punkt A till B, samtidigt som patientrummen är placerade så att de inte störs av förbipasserande.

– Vi gläder oss åt att inviga den nya flygeln, som markerar ett stort steg på vägen mot ett ännu mer tidsenligt och rymligt Rigshospital. Från projektering till byggprocess har vi haft ett konstruktivt samarbete med arkitekter, ingenjörer och entreprenörer om inredning och design, arbetsflöde och patientbehov. Vi ser nu fram emot att flytta in i en vårdbyggnad av högsta standard, som är skapat för att tillmötesgå nutidens behov och framtidens förändringar, säger sjukhusdirektör Per Christiansen.


Överblick och orientering
Placeringen av mottagningar och patientrum på tre våningsplan, sammanbundna av den genomgående axeln, svarar mot behovet av multianvändning och en smidig övergång mellan de olika avdelningarna. Det är dessutom optimala ankomstförhållanden för dagkirurgipatienter, likaså är pre- och postoperation placerat i anslutning till operationsavdelningarna.

Två spiraltrappor och fyra centrala hisstorn förbinder våningsplanen med det centrala huvudstråket. Trapporna är placerade i öppna atrier som förser byggnaden med rikligt dagsljusinsläpp. I anslutning till trapporna finns uppehållsytor på varje våning. För att förenkla orienteringen har varje våningsplan sin egen kulör på golv, dörrar och utvalda väggar.

Konstverk av Olafur Eliasson, Malene Landgreen och Erik A. Frandsen ger färg och liv invändigt i byggnaden och tonar ned de sterila sjukhusmiljöerna. Verken är placerade i atrierna och ger rummen en stark identitet, som syns både inifrån och utifrån. Därmed blir dessa rum tydliga landmärken som stärker orienterbarheten ytterligare.


En del av staden – och samtidigt sin egen
Byggnaden förhåller sig till sin omgivning genom att vara som högst mot det befintliga sjukhuset och som lägst i riktning mot de lägre byggnaderna på andra sidan vägen. Gavlarna öppnas upp mot parken istället för att bilda en bastant mur.

En läkande vårdmiljö har varit en styrande princip på alla nivåer. De öppna glaspartierna låter dagsljuset flöda in i byggnaden och skapar sammanhang mellan byggnadens interiör och den intilliggande parken. De gröna omgivningarna och den öppna byggnaden skapar trygghet och lugn för såväl patienter som anhöriga. Resultatet är en sjukhusbyggnad där det är enkelt och trevligt att vara, och där patienterna får optimala förutsättningar för trivsel och tillfrisknad.


För nutiden och för framtiden
Den arkitektoniska grundtanken har varit att skapa ett uttryck som signalerar öppenhet, transparens, trygghet och mänsklighet – och samtidigt skapa en byggnad som står sig över tid, är flexibel och kan forma sig efter framtidens utveckling för sjukhusdrift. Nya behandlingsformer och konstant digital innovation kommer fortsatt att utmana det existerande sjukhusets ramar. Därför har den norra flygeln, sitt expressiva uttryck till trots, byggts efter enkla principer som ger stor flexibilitet i förhållande till morgondagens förändrade och nya behov.



Källa: LINK Arkitektur


Skriv ut



En plats för alla att vara på.
En plats för alla att vara på.

Arkitektbolaget vinnare av årets byggnadspris i Växjö

Årets byggnadspris i Växjö 2020 gick till Växjö Energis om- och nybyggnation av ställverket vid Växjösjön där Arkitektbolaget var arkitekt.
–...

Läs mer
VOLA
Per Olsson och Alexander Landborn ska leda LINK Arkitekturs hållbarhetssatsning

Hållbarhetsduo leder LINK Arkitekturs utökade hållbarhetssatsning

LINK Arkitektur tar hållbarhetsfrågan på stort allvar och ger den ytterligare...

Läs mer
Steni

Prestigefull designtävling avslutad – nya bänkar till Skogskyrkogården


Nu är det klart hur världsarvet Skogskyrkogårdens nya bänkar kommer att se ut....

Läs mer
Sara Kulturhus (bilden är en illustration).

Whites träarkitektur uppmärksammas under Archtober

I Skellefteå börjar en av världens högsta träbyggnader ta form. Med sina...

Läs mer


Magnolia Bostad startar upp eget team av arkitekter

Magnolia Bostads nya arkitektteam ska lyfta mjukare värden som inte låter sig mätas...

Läs mer
Martin Ehn Hillberg blir ny kontorschef på White Stockholm.

Han blir ny kontorschef på White Stockholm

Martin Ehn Hillberg utses till ny kontorschef för Whites Stockholmskontor. Han tillträder...

Läs mer
Magdalena Koistinen tar över som kontorschef för Whites Uppsala-, Västerås- och Umeåkontor och tar plats i Whites företagsledning från den första november.

Magdalena Koistinen blir ny kontorschef på White i Uppsala

Den första november tar Magdalena Koistinen över rollen som kontorschef för Whites...

Läs mer
Extremväder ställer krav på fasadmaterialen. På bilden syns Nordskiffers vindlastprovade skifferfasader i Nya Hovås.

Takskifferfasad - en vinnare i vindlasttest

I takt med att väderförhållandena blir mer extrema efterfrågar...

Läs mer
Sara kulturhus, Strandparken och Trikåfabriken är goda exempel på svensk träarkitektur som visas under Archtober.

Möt de svenska arkitekterna på Archtober

Under den årliga arkitekturmånaden Archtober i New York presenterar tre svenska...

Läs mer
Den föreslagna nya södra entrén till Linköpings Universitetssjukhus (bilden är en illustration).

Detaljplan för Linköpings Universitetssjukhus på samråd

Efter flera års arbete är den nya detaljplanen för Linköpings...

Läs mer
Kv. Ankan Högasten i Helsingborg (bilden är en illustration).

Krook & Tjäder vinner markanvisningstävling i Helsingborg

Arkitekterna Krook & Tjäder har tillsammans med Mjöbäcks entreprenad, Jä...

Läs mer


Studio Stockholm satsar för framtiden – rekryterar fyra nya medarbetare

Studio Stockholm Arkitektur fortsätter att växa och rekryterar nu fyra nya medarbetare....

Läs mer


Mest lästa



























JSB
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se