Vision för en ny grön stadsdel presenteras


2020-09-07

C.F. Møller Architects plan för överdäckning av Århus bangård skapar fler möjligheter för allmänheten att vistas och umgås (bilden är en illustration).
Bild: C.F. Møller Architects / Erik Nord Arkitekter
C.F. Møller Architects plan för överdäckning av Århus bangård skapar fler möjligheter för allmänheten att vistas och umgås (bilden är en illustration).

Om Århus kommun i november beslutar sig för att gå vidare med planerna på överdäckning av bangården vid Århus järnvägsstation mellan Bruuns Bro och Frederiksbro, får Århus en helt ny stadsdel som kommer att gå under namnet Banekvarteret, eller Bangårdskvarteret på svenska. Med sitt centrala läge mitt i Århus och som ett transportnav där tusentals människor rör sig varje dag har Banekvarteret potential att bli en grön, bilfri och levande stadsdel för alla som bor, arbetar och reser i området.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera en tydlig vision om en helt ny, grön och bilfri stadsdel som binder samman staden och kommer att vara till nytta för alla medborgare i Århus. Vi ser mycket fram emot att presentera vår översiktsplan som en del av den kommande offentliga debatten om områdets utveckling, så att den urbana potentialen på denna centrala plats i hjärtat av Århus kan godkännas och utnyttjas till förmån för alla, säger Michael Kruse, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.


Grön stadsdel för alla
Där det tidigare bara fanns plats för bangårdens tåg ger överdäckningen utrymme för allt – tåg, parkeringsplatser för bilar och cyklar, nya grönområden, plats för nya bostäder och arbetstillfällen med gränder och gator som återförenar Frederiksbjerg och Midtbyen. Området blir en stadsdel för alla – medborgare, boende och besökare – som gör det enkelt och bekvämt att använda och växla mellan hållbara transportsätt.

– Det nya området kommer att innebära en historisk förändring av den mest centrala delen av Århus, och därför har vi både tagit oss an uppgiften med stor ödmjukhet för att säkerställa förståelse för sammanhanget, och gått in i detta med skyhöga ambitioner för att skapa ramar så att områdets utveckling garanteras bästa möjliga förutsättningar för framgångar på internationell nivå, säger Michael Kruse.


Godkännande av plan
Arbetet med översiktsplanen inleddes efter att Århus kommun i september förra året beslutat att ingå ett projektsamarbete med DSB Property Development, Pension Danmark och MT Højgaard med C.F. Møller Architects som rådgivare i syfte att gemensamt utforska möjligheterna att täcka över bangården mellan Bruuns Bro och Frederiksbro. Utkastet till översiktsplan för Banekvarteret är nu en del i en dialogprocess i vilken medborgarna får komma med förslag och idéer till kommunens fortsatta planeringsprocess. I slutet av året förväntas kommunfullmäktige fatta ett slutgiltigt beslut om projektets framtid.

– Ett grundligt arbete har gjorts i det utkast till översiktsplan som vi har lagt fram. Detta har varit nödvändigt för att säkerställa att projektet kan bli verklighet både vad gäller teknik och ekonomi. Nu ser vi fram emot att presentera och diskutera möjligheter med medborgare, politiker och yrkesverksamma under den kommande tiden", säger Søren Beck-Heede, administrationsdirektör för DSB.


En av världens mest hållbara stadsdelar
Med översiktsplanen för Banekvarterets blir det nya området ett av världens mest hållbara, och lever upp till både nationella och kommunala klimatmål. Stadsdelen kommer att bli grön med träd, buskar, fasadplanteringar och trädgårdar på tak och mark, vilket öppnar upp för ett samspel mellan de som bor i området och de som bara passerar igenom.

I mitten av det nya kvarteret samlar ”Bangården”, som en grön oas i det urbana rummet, unga och gamla, boende och gäster för friluftsliv, aktiviteter och gemenskap, och genom bebyggelsen ringlar sig området som en grön förbindelse med omvägar och anslutningar till de närliggande stadsdelarna. Klimatvänliga material och klimatneutrala byggnader är också integrerade i översiktsplanen.

Området skapar en bilfri miljö med renare luft, mindre trafikbuller från tåg och bilar, där det blir tryggt och säkert att röra sig för fotgängare och cyklister. I grannskapet finns möjlighet att skapa en bra miljö för barn och familjer med plats och utrymme för lek och aktiviteter och med familjebostäder, vilket tillgodoser Århus kommuns önskan om fler familjebostäder i centrum. 

– Komplexiteten och förutsättningarna för uppgiften har gett oss möjlighet att tänka om och skapa en ny typ av innovativ stadsutveckling som både säkerställer effektiv rörlighet och samtidigt etablerar ett bilfritt område, främjar konstruktiva villkor som i framtiden gör det möjligt att bygga lätta konstruktioner med låga C02-avtryck till exempel i trä, och etablerar stadsliv, stadsrum och byggnader av högsta kvalitet till glädje för alla medborgare – sammantaget komponenter som kommer att bidra till att skapa en av världens mest hållbara stadsdelar – som en naturlig del av Århus, säger Michael Kruse.


Överdäckning verklighet år 2026
I den presenterade tidtabellen startar konstruktionen av själva överdäckningen 2023 vilket hänger tätt samman med Banedanmarks arbete med att elektrifiera banan till Århus.

Enligt den presenterade tidsplanen beräknas överdäckningen vara klar 2026. Därefter kan området bebyggas.

Den befintliga bangården är resultatet av en förlängning av bangården 1918–1924 som blev ett våldsamt ingrepp genom Frederiksbjerg, där många hus och bostäder revs och Frederiksbjerg skars av från Århus centrum. Sedan dess har en eventuell överdäckning diskuterats flera gånger för att bättre utnyttja de attraktiva områdena mitt i staden och samtidigt återförena de olika stadsdelarna.Källa: C.F. Møller Architects


Skriv utEn plats för alla att vara på.
En plats för alla att vara på.

Arkitektbolaget vinnare av årets byggnadspris i Växjö

Årets byggnadspris i Växjö 2020 gick till Växjö Energis om- och nybyggnation av ställverket vid Växjösjön där Arkitektbolaget var arkitekt.
–...

Läs mer
VOLA
Per Olsson och Alexander Landborn ska leda LINK Arkitekturs hållbarhetssatsning

Hållbarhetsduo leder LINK Arkitekturs utökade hållbarhetssatsning

LINK Arkitektur tar hållbarhetsfrågan på stort allvar och ger den ytterligare...

Läs mer
Steni

Prestigefull designtävling avslutad – nya bänkar till Skogskyrkogården


Nu är det klart hur världsarvet Skogskyrkogårdens nya bänkar kommer att se ut....

Läs mer
Sara Kulturhus (bilden är en illustration).

Whites träarkitektur uppmärksammas under Archtober

I Skellefteå börjar en av världens högsta träbyggnader ta form. Med sina...

Läs mer


Magnolia Bostad startar upp eget team av arkitekter

Magnolia Bostads nya arkitektteam ska lyfta mjukare värden som inte låter sig mätas...

Läs mer
Martin Ehn Hillberg blir ny kontorschef på White Stockholm.

Han blir ny kontorschef på White Stockholm

Martin Ehn Hillberg utses till ny kontorschef för Whites Stockholmskontor. Han tillträder...

Läs mer
Magdalena Koistinen tar över som kontorschef för Whites Uppsala-, Västerås- och Umeåkontor och tar plats i Whites företagsledning från den första november.

Magdalena Koistinen blir ny kontorschef på White i Uppsala

Den första november tar Magdalena Koistinen över rollen som kontorschef för Whites...

Läs mer
Extremväder ställer krav på fasadmaterialen. På bilden syns Nordskiffers vindlastprovade skifferfasader i Nya Hovås.

Takskifferfasad - en vinnare i vindlasttest

I takt med att väderförhållandena blir mer extrema efterfrågar...

Läs mer
Sara kulturhus, Strandparken och Trikåfabriken är goda exempel på svensk träarkitektur som visas under Archtober.

Möt de svenska arkitekterna på Archtober

Under den årliga arkitekturmånaden Archtober i New York presenterar tre svenska...

Läs mer
Den föreslagna nya södra entrén till Linköpings Universitetssjukhus (bilden är en illustration).

Detaljplan för Linköpings Universitetssjukhus på samråd

Efter flera års arbete är den nya detaljplanen för Linköpings...

Läs mer
Kv. Ankan Högasten i Helsingborg (bilden är en illustration).

Krook & Tjäder vinner markanvisningstävling i Helsingborg

Arkitekterna Krook & Tjäder har tillsammans med Mjöbäcks entreprenad, Jä...

Läs mer


Studio Stockholm satsar för framtiden – rekryterar fyra nya medarbetare

Studio Stockholm Arkitektur fortsätter att växa och rekryterar nu fyra nya medarbetare....

Läs mer


Mest lästaJSB
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se