Byggbranschen utbildar i energibyggnad


2017-09-01

Energibyggare utbildas i Hökerum.
Bild:Åsa Douhan (BI)
Energibyggare utbildas i Hökerum.

Arbetsgivar- och branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier och Installatörsföretagen tar nu över huvudmannaskapet för utbildningen Handledare för Energibyggare - en interaktiv utbildning i energieffektivt byggande, installations- och renoveringsarbete samt förnybar energianvändning.

Energibyggare vänder sig till alla som är verksamma i bygg- och installationsbranschen. Efter genomförd handledarutbildning ska man kunna fungera som handledare för sina arbetskamrater inom det egna företaget. Kursen är uppdelad i sex interaktiva avsnitt som totalt tar cirka fyra timmar att gå igenom; Introduktion – Energibyggare gör skillnad, Värmeisolering, Lufttäthet, Byggnaden som system, Fukt och Installationer.

- Om drygt tre år, den 31 december 2020, ska alla nya byggnader vara nära-noll-energibyggnader. Därför är kompetens inom energieffektivt byggande en mycket viktig komponent för bygg- och installationsföretag. Och det brådskar, säger Åsa Douhan, projektledare Sveriges Byggindustrier.

Kursen, som är avgiftsfri, finns tillgänglig på energibyggare.se.

Från och med hösten 2017 ges utbildningen bland annat av Entreprenörsskolan inom Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagens utbildningsenhet EUU, RISE och Passivhuscentrum Västra Götaland.

I skrivande stund har nästan 2000 personer genomgått utbildningen Energibyggare via en handledare på den egna byggarbetsplatsen. Utbildningen är framtagen inom ett EU-projekt där ledande branschaktörer medverkar.

Energibyggare är en av de utbildningar som kan registreras i ID06 Kompetensdatabas.

Att bli Energibyggare

Det finns två sätt att utbilda sin personal till Energibyggare.

  • 1.Företaget skickar en person på endagsutbildningen Handledare för Energibyggare hos någon av ovanstående företag. Som godkänd handledare håller sen personen halvdagsutbildningen Energibyggare för sina medarbetare.
  • 2.Företag som är medlemmar i BI eller IN kan skicka sina medarbetare till deras utbildningscenter för att gå utbildningen Energibyggare.

Utbildningen är tillgänglig utan kostnad via energibyggare.se där besökaren kan välja att registrera sig eller logga in som gäst. Inga resultat sparas dock vid gästinloggning.

Det rekommenderas att deltagaren deltar i handledarledda utbildningstillfällen. Det är dock inget krav på detta. Men för att kunna bli registrerad som Energibyggare i den kompetensdatabas som är kopplad till ID06 krävs att deltagaren deltar vid utbildningstillfällen ledda av en handledare och blir godkända på kunskapskontrollerna.

Målet med Energibyggare är att byggnadsarbetare och installatörer ska få ökad kompetens i energieffektivt byggande och renovering samt om förnybar energi. Vidare ska utbildningen leda till en förbättrad kommunikation kring energieffektivisering mellan verksamma på byggarbetsplatser. Syftet är att öka kunskapen inom det egna teknikområdet och förståelsen för hur olika teknikområden påverkar varandra, både under byggnations- och renoveringsprocessen och i byggnadens framtida livscykel.

Väl mottagen av byggbranschen

Baserat på tidigare workshops och behovsanalysen i BUSS I (Dehlin, 2012) finns det bland produktionsnära personal inom byggsektorn en generell vilja att delta i kompetensutveckling. Det efterfrågas yrkesöverskridande och yrkesspecifika moduldelar i behovsanalysen.

Inom Sveriges Byggindustrier och tidigare VVS- och elbranschen, numera Installatörerna, har analyser och enkäter visat att den springande punkten för att få företagen intresserade av att utbilda sin personal är att modernisera och förpacka utbildningsmaterialet på ett flexibelt och lättillgängligt sätt och uppgradera till 2010-talet.

Med detta som utgångspunkt utvecklades Energibyggare till en flexibel och ständigt uppdaterad online-utbildning som utgår från företagen förutsättningar om möjlighet att avsätta tid för kompetenshöjning. Kunskapsmålen utgår från riktlinjerna i EU för generella kompetenser EQF (European Qualification Framework) och NQF (nationella referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande).

Utbildningen testades också innan den lanserades för att säkerställa att den låg på rätt nivå kunskapsmässigt. Totalt genomfördes en pilotversion av handledarutbildningen samt fyra pilotversioner av energibyggarutbildningen. Under projektets tid har en omfattande uppföljning av utbildningens relevans och kvalitet, samt undersökning om behovet av förbättringar genomförts. Utvärderingsformulären har besvarats av alla utbildare som utbildat handledare och av 87 % av handledarna. Utbildarna och handledarna är övervägande positiva till utbildningens innehåll, utformning och kvalitet. Ett antal förslag till förbättringar har kontinuerligt inkommit, varav många har införts i utbildningsmaterialet.

Utvärderingarna från piloterna visar att Energibyggare upplevs vara väl genomarbetat och det är lätt att förstå hur det fungerar, innehållet engagerar och inbjuder in till diskussion och materialet innehåller fina illustrationer. I början inkom rapporter om att utbildningsmaterialet buggade och var långsamt. Detta resulterade i att på många områden sågs utbildningsmaterialet över och finslipades vad gäller text, bilder, innehåll, speaker, samt att den långsamma laddningen av webbutbildningen åtgärdades.

Heltäckande utbildning

Utbildningen innehåller sex avsnitt som alla är viktiga delar i hur man bygger energieffektiva byggnader och gör energieffektiva renoveringar på befintligt bestånd. Varje avsnitt har interaktiva inslag och åtföljs av diskussionsfrågor och ibland förslag på praktiska övningar. Dessa är inte obligatoriska men kan ge ett mervärde och administreras av utbildningens handledare. Varje avsnitt avslutas med ett kunskapstest. I lärplattformen på hemsidan ligger avsnitten i en viss ordning. Det är möjligt att genomföra avsnitten i valfri ordning utifrån arbetsplatsens förutsättningar, dock rekommenderas att man naturligtvis startar med avsnittet Inledning. Materialet är låst som en del av kvalitetssäkringen, utskrift är inte möjlig, vilket innebär att man kan känna sig trygg med att man alltid arbetar med den senaste versionen det vill säga, den som finns på hemsidan.

Hemsidan används även av kursdeltagarna; byggnadsarbetare, arbetsledare och installatörer. De kan via gästinloggning öppna utbildningsmodulerna när de befinner sig på byggarbetsplatserna, utbildningscentra o dyl. och repetera all kunskap via dator, läsplatta och/eller smart mobiltelefon. Meningen är att alla utbildade Energibyggare när som helst ska kunna gå tillbaka till utbildningsmaterialet för att repetera, slå upp fakta eller få inspiration till hur man bygger eller renoverar på ett energieffektivt sätt, eller gör energieffektiva installationer.

Utbildningen på energibyggare.se innehåller följande avsnitt

  • Introduktion, Energibyggare gör skillnad
  • Värmeisolering
  • Lufttäthet
  • Byggnaden som system
  • Fukt
  • Installationer

Flera kompetenshöjande satsningar

Energimyndigheten stöttar eller driver fyra olika initiativ som på olika sätt arbetar för en bred kompetenshöjning inom byggbranschen. Förutom Energibyggare, finns Beställarkompetens, en utbildning i metoder och verktyg för energieffektiv renovering för beställare, byggherrar och fastighetsägare som anordnas av Byggherrarna. Nya Glasögon är en yrkeslärarutbildning inom hållbart byggande och energieffektivisering, som anordnas av Byggnadsindustrins yrkesnämnd, BYN. Slutligen driver Energimyndigheten själva webbutbildningen Energilyftet som vänder sig till utbildning arkitekter, beställare och konsulter.

BeställarKompetens
Nya Glasögon
Energilyftet

Bakgrund

Från 2011 till 2013 samordnade Energimyndigheten Pillar I-projektet BUILD UP Skills Sweden (BUSS). Det genomfördes en undersökning om kunskapsbehov hos hantverkare och installatörer om energieffektivitet och installation av förnybar energi inom byggsektorn.

Projektet genomförde ett antal analyser och undersökningar. Slutresultatet av projektet var en färdplan för kompetenshöjning för energieffektiva byggnader. I färdplanen finns en handlingsplan som föreslår ett antal åtgärder för att öka vidareutbildning och kunskap i energieffektivt byggande bland hantverkare och installatörer.

I Pilar I-projektet skapades en plattform bestående av 35 organisationer kopplade till olika grenar inom byggsektorn. Medlemmarna av plattformen fungerade som referensgrupp i nästa projekt, BUILD UP Skills SWEBUILD.

Syftet med SWEBUILD-projektet, som startade 2014, var att förverkliga några av de åtgärder som anges i handlingsplanen i färdplanen. Fram till projektets avslut i augusti 207 skapade projektkonsortiet utbildningen Energibyggare med ett interaktivt webbaserat undervisningsmaterial och tog fram ett utbildningskoncept som bygger på att det först utbildas handledare som sen i sin tur håller själva Energibyggarutbildningen direkt ute på byggarbetsplatsen. Konceptet bygger på modellen ”Blended learning” där handledaren är inspiratör, administratör och ambassadör för utbildningen.

Utbildningen Energibyggare är utvecklad av branschaktörer bestående av Sveriges Byggindustrier, WSP, NCC, RISE Research Institutes of Sweden (tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), Installatörsföretagen (tidigare VVS Företagen och EIO), Teknologisk Institut och Passivhuscentrum Västra Götaland, under ledning av Energikontoren Sverige, som är de regionala energikontorens branschorganisation.

Projektet delfinansieras av Energimyndigheten samt EU:s program Intelligent Energy Europe.

Källa: Energimyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut



Weber REKO fin- och grovbetong är Webers första klimatförbättrade produkter. 
Weber REKO fin- och grovbetong är Webers första klimatförbättrade produkter.
 

Weber lanserar Weber REKO fin- och grovbetong

Webers populäraste betonger i klimatförbättrad version.

 


Weber REKO fin- och grovbetong är Webers första klimatförbättrade...

Läs mer
Congrid


Energismart samarbete i ny stadsdel

I den nya Mölndalstadsdelen Pedagogen Park utvecklar Aspelin & Ramm såväl...

Läs mer
Bygglet


Rexel signerar avtal med en ny leverantör för energilager, Pixii

Från mars kan Rexel erbjuda våra kunder Pixiis energilager. Pixii är en...

Läs mer


Fasadgruppen inleder samarbete med SEB för energirenoveringar till bostadsrättsföreningar

Fasadgruppen har ingått ett samarbetsavtal med Skandinaviska Enskilda Banken AB (”...

Läs mer


Lindab levererar ventilationssystem i fossilfritt stål till Castellum

Lindab och Castellum har inlett samarbete kring kanalsystem i fossilfritt stål till en...

Läs mer
De nyutvecklade tunnare håldäcken, som endast är 150 mm tjocka, är perfekt lämpade för byggprojekt med spännvidder på mellan 6–8 meter. 

Minskad klimatpåverkan med tunnare håldäck – ny unik produkt på svenska marknaden

Heidelberg Materials Precast Contiga levererar nu ett nytt tunnare håldäck som gör...

Läs mer
<span>Daniel Bergström, energiexpert på Fastighetsägarna Service</span>

Energiexperten: "Så maximerar du nyttan av solel"

Att investera i solceller kan vara en klok strategi för att minska energikostnaderna och bidra...

Läs mer


Minskat koldioxidutsläpp från betong i S:t Eriks VA-fabriker

S:t Eriks strävar hela tiden efter att hitta nya vägar för att minska verksamhetens...

Läs mer


409 ton golv blev återvunnet under 2023

GBR Golvåtervinning samlade in 409 ton spill under 2023. Det är inget rekord men ä...

Läs mer
OKQ8 SunDay har fått i uppdrag att leverera och installera en solcellsanläggning på Norrlands Universitetssjukhus.

OKQ8 SunDay energieffektiviserar Norrlands universitetssjukhus

OKQ8 SunDay har fått i uppdrag av Caverion, som är entreprenör vid renoveringar av...

Läs mer
Så många som 60 procent av energibolagen ser brist på kompetens som en av de största utmaningarna på fem års sikt. 

Kompetensbrist största utmaningen för energibolagen

Kompetensbristen blir alltmer tydlig inom energiområdet. Det menar närmare sex av tio...

Läs mer
NCC och Strängbetong har ingått ett samarbetsavtal; Stefan Ohlsson VD Strängbetong, Pär Lundström Head of Purchasing Buildings NCC, Mattias Olsson Head of business development and sustainability, Strängbetong och Dick Sjölund Category manager, NCC. 

NCC och Strängbetong fördjupar samarbetet i strävan mot lägre koldioxidutsläpp

Ett nytt samarbetsavtal mellan NCC och Strängbetong innebär att även klimatfö...

Läs mer
Knauf Danogips fabrik i Åhus 

Knauf Danogips byter ut fossilt bränsle mot förnyelsebart biobränsle i produktionen av gipsskivor

Bytet innebär en halvering av våra CO2 utsläpp från...

Läs mer

Warning: Division by zero in /shared/www/webnews.textalk.com/20240307190756-d3338b7/www/se/include/print_newsgroup.php on line 391


Bidcon och Prodikt skapar hållbara beslut i byggbranschen

Bidcon och Prodikt gör en gemensam satsning på att förenkla hanteringen av...

Läs mer


CERTEX Renewables – en frisk fläkt inom global vindkraft

CERTEX Renewables är ett nytt verksamhetsområde inom den multinationella koncernen...

Läs mer
Nya Junkaremålsskolan i Tranås, Illustration från Tranås.se 

Emil Lundgren installerar all el i nya Junkaremålsskolan i Tranås

Emil Lundgren har fått i uppdrag att genomföra ett omfattande el-installationsarbete...

Läs mer


Nu blir det enklare för elektrikern att välja hållbart

Nu lanserar Rexel, den globala distributionsexperten inom skräddarsydd energiteknik, ett eget...

Läs mer


Mest lästa









imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

Leksandsdörren

Pipefixer

Giha

stoneco

Acticon

piltorps leister

Optiheat

stoneco

Comfort zone

hmetools

CDVI

CH Ståldörrar

ABC Solution

Viking Lighting








Industrinät

asamuelsson

Wiklunds



Martinsons

Kamic

Leviat

Alron

Elecosoft

Ledvance

Lami doors

ovella

Hyrex

Con-form

Bellalite

ANM Mättjänster

Angeno

Corroventa nordbygg

nils malmgren ab

Biotherm heat pelletech

Moramast

Nice to heat you

Geodeal

Team Tejbrant

Lappset

Barikell

Solmässan

BFT Baltic Forest Trading
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se