Marknadens tystaste luftrenare kräver fläktar med extremt låg ljudnivå


2018-09-13

Bild: Wood's

Ända sedan starten 1970 har man på företaget ELFI Elektrofilter i Alingsås brunnit för att förbättra luften för människor i privata hem, i offentliga miljöer, på kontor, inom sjukvården, tillverkningsindustrin och många andra platser samt branscher. Företagets grundare hade visionen att utveckla en unik filterlösning för att rena luft från exempelvis damm, sot, radondöttrar, pollen, bakterier och avgaser. Lösningen skulle ge extremt effektiv rening och den skulle möjliggöra utveckling av väldigt tysta och energieffektiva luftvårdsprodukter.

ELFI har lyckats med just det och sedan lite drygt fem år är det ebm-papst tysta och driftsäkra EC-fläktar som cirkulerar luften i företagets luftvårdsprodukter och ventilationsfilter. Produkt-programmet har successivt breddats och företagets luftvårdsprodukter och ventilationsfilter finns idag installerade i allt från läkemedelsfabriker och operationssalar till skolor, väntrum, kontorslokaler och verkstäder. Sedan starten har ELFI tillverkat mer än 80 000 luftrenare och filter. Den tekniska kompetensen hos företagets medarbetar är efterfrågad och ELFI sköter även tillverkningen åt andra aktörer på luftreningsmarknaden.

ELFI´s ambition att vara ett ledande innovationsföretag har banat väg för en stegvis expansion och en marknadsposition som en av Europas största tillverkare av luftvårdsprodukter. En viktig nyckel till marknadsframgångarna är den unika och patenterade filterkonstruktionen. 99,98 procent av alla skadliga partiklar renas ur luften ner till partikelstorlek på 0,0003 mm vilket är cirka 50 gånger mindre än en bakterie. Även internationellt öppnar den unika filterlösningen nya marknader och ELFI exporterar idag till ett 10-tal länder.

Unik filterlösning som fångar upp partiklar med svag elektrisk laddning
Till skillnad från andra filterlösningar fångar ELFI´s filter upp partiklar ur luften med hjälp jonisering där partiklarna ges en svag elektrisk laddning. Det gör att partiklarna attraheras till motsatt laddade ytor och därför fastnar i filtren (Active ION HEPA filter). Resultatet är marknadens bästa filtrering –– med väldigt lågt tryckfall. Luften passerar alltså genom filtret utan nämnvärt motstånd. Detta till skillnad mot andra luftrenare på marknaden som fångar upp partiklar med hjälp av täta filter vilket ger sämre luftgenomströmning, höga ljudnivåer och även högre energikostnader.

– Det finns många miljöer där man inte vill ha luftreningsenheter med bullriga och energikrävande fläktar för luftcirkulationen. Vi ser också en tydlig trend att marknaden efterfrågar lösningar som är kraftfulla, energisnåla, tystgående och även stilrena med snygg design. Det här är en utveckling som gynnar oss och det samarbete vi inledde med ebm-papst för ungefär fem år sedan är viktigt. Fläktarna är lite av hjärtat i våra lösningar och ebm-papst driftsäkra teknik och högra kvalitet har stor betydelse för den utökade garanti på 10 år som vi införde för några år sedan. Idag använder vi både små och stora fläktar från ebm-papst i våra produkter och samarbetet fungerar mycket bra. Något vi värdesätter är den hjälp vi får att hitta lämpliga fläktar i takt med att vi fortsätter att utveckla nya produkter, säger Patrik Tedsjö som är VD på ELFI Elektrofilter.

Luftrenaren för sovrum som inte drar mer ström än en klockradio
Ett exempel ur ELFI´s produktprogram är luftrenaren Wood´s ELFI300 Office. Som namnet antyder har den med sin diskreta och stilrena design kontorsmiljöer som applikationsområde. Tillägget ”Woods” före ELFI har sin förklaring i att företagets luftrenare sedan 2012 ingår i Wood´s familj av luftvårdsprodukter (www.woods.se). Wood´s historia sträcker sig mer än 60 år tillbaka i tiden när man började tillverka avfuktare i Kanada och sedan även luftrenare. Idag har Wood´s produktion i såväl Kanada och Sverige, och huvudkontoret ligger precis som för ELFI i Alingsås. Med en bred marknad som i allt större utsträckning efterfrågar ren luft växer ELFI´s produktprogram kontinuerligt. Utvecklingsarbetet bedrivs med ambitionen att ta fram applikations- och målgruppsanpassade lösningar där tystgående och energieffektivitet är gemensamt för alla produkter.

Woods ELFI300 Office är en sådan anpassning, och även luftrenaren Wood´s ELFI150 har en viktig målgrupp då det är en kompakt och väggmonterad luftrenare som passar perfekt för sov- och barnrum. Det unika filtret med sin effektiva luftgenomströmning och ebm-papst tysta EC-fläkt stör inte nattsömnen och den är mycket energisnål. Så snål att den inte förbrukar mer ström än en klockradio och den kan därför stå på dygnet runt. Eftersom små barn är extra känsliga för luftföroreningar och allergiframkallande partiklar är det många småbarnsföräldrar som installerat Wood´s ELFI150 i sina barns sovrum.

Även ett interaktivt hologrambord vill ha ren luft
Ett stort produktområde för ELFI är företagets ventilationsfilter som passar exempelvis villor, kontorslokaler och lager som har ett luftvärmesystem eller värmeväxlare. De patenterade filtren är enkla att installera och ansluts smidigt till ett befintligt ventilationssystem där de kan gömmas i taket eller bakom en vägg. Ventilationsfiltren finns både som partikelfilter och som kolfilter vars uppgift är att rena luften från obehagliga lukter och gaser. Precis som hos luftrenarna kännetecknas partikelfiltren av att de har lågt tryckfall, låg energiförbrukning och mycket låg ljudnivå med hjälp av ebm-papst EC-fläktar.

Patrik Tedsjö har varit VD för ELFI i tretton år och han ser ständigt nya applikationsområden som kan bli nya marknadsmöjligheter för företaget. ”Andas ren luft, dygnet runt, året om” är ett budskap som ELFI förmedlar i sin marknadsföring. Kanske blir det så att dagens snabba utveckling med mycket IT-innehåll och elektronik kommer att ge företaget en bredare marknadsprofil framöver och där ELFI´s unika filterlösning appliceras inom hela nya nischer. Patrik tar ett aktuellt exempel.

– Vi är just nu engagerade i ett spännande applikationsprojekt i form av ett interaktivt hologrambord. Det är ett bord med 3D-visualisering och det ger en stark känsla av science fiction när man ser hur det fungerar. Med hjälp av enorma mängder ljusatomer skapas dynamiskt tredimensionella modeller av exempelvis städer. På en arkitektfirma som investerar i ett hologrambord kan medarbetarna stå runt bordet och inte bara betrakta husen utan också flytta runt och vrida på en stadsbild. Även inom utbildningssektorn förväntas tekniken få stor användning. Hologramborden kräver mycket datorkraft och elektronik som behöver kylas men som också måste skyddas från partiklar som inte får tränga in och skada den känsliga tekniken. För oss är det här ett väldigt spännande projekt som vi tror kommer att väcka stor uppmärksamhet när det är dags för marknadslansering, avlutar Patrik Tedsjö.
Källa: ebm-papst


Skriv utFabege överträffar den svenska energiöverenskommelsen

Caroline Ödin, energistrateg på Fabege.

Sveriges långsiktiga inriktning för svensk energipolitik,  Energiöverenskommelsen, fastställer ett mål på 50 procent effektivare energianvändning 2030...

Läs mer


Datorsimulering hjälper kommuner att bygga bort översvämningar

166 kommuner i Sverige har drabbats av skyfall de senaste tio åren. Värst var...

Läs mer

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 gör stor klimatsatsning med solceller

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ska installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

I samband med att Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte kommer fö...

Läs mer
Skapaskolan är en av skolorna som får energi från solen.

Nu kan privata skolor få solceller utan investeringskostnad

Nu har alla privata förskolor och skolor i Sverige möjlighet att få en ...

Läs mer
I det helt förnyade kvarteret Karmen finns all den teknik som behövs för att bli en energileverantör.

Tiden när fastighetsbranschen bara är en användare av energi är förbi

I Örebrobostäders fastigheter kan man nu göra det som hittills aldrig gjorts –...

Läs mer

Rökfritt när Väsbyhem bygger nytt

Väsbyhems första rökfria hus på Solbergsvägen.

Väsbyhem var tidigt ute med att erbjuda rökfritt boende i hyreslägenhet. Redan 2009...

Läs mer


Norconsult AS projekterade Årets Bygge 2018

LHL-sjukhuset på 1,5 miljarder norska kronor beskrivs som ett föregångsprojekt...

Läs mer

De här städerna är värdsbäst i skräphantering

Plattformen Bigbelly finns idag på över 50 000 platser i över 54 länder och växer varje dag.

EWF ECO, företaget bakom det smarta avfallshanteringssystemet Bigbelly, har listat de 25 mest...

Läs mer


Egen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedel

Bergvärme och solceller ersatte pellets och olja när en förskola och ä...

Läs mer

Wästbygg Gruppen väljer fossilfritt flygbränsle med BRA

Wästbygg Gruppen flyger mindre och grönare.

Byggföretaget Wästbygg Gruppen väljer att flyga med 100 procent fossilfritt...

Läs mer


Rekordaffären som sparar 85 procent energi hos Kungsleden

I Energy Machines största affär hittills levereras ett integrerat geoenergisystem som...

Läs mer

Castellum investerar i solceller i Jönköping

Fastigheten Vagnmakaren 7.

På Hästhovsvägen 2 i Jönköping monterar Castellum en solcellsanlä...

Läs mer

Installationsbranschen planar ut på ett högt marknadsläge

Möjligheter för installationsbranschen när ombyggnationer inom offentliga lokaler och kontorsfastigheter sker.

132 miljarder kronor omsatte installationsbranschen under 2018. Jämfört med fö...

Läs mer


K-märkt skola i Stockholm fick nytt VS-system

Manillaskolan i Stockholm är från mitten av 1800-talet och K-märkt. Trä...

Läs mer

Lindab lanserar taksystem med integrerade solceller

Plåttak med integrerade solceller. Bilden är ett montage.

Efterfrågan på solcellspaneler fortsätter öka i Sverige och det mesta tyder...

Läs mer

Wifi-uppkopplade brandvarnare installeras i framtidshus av SafeTeam

Projektet drivs av produkttillverkaren Sfty tillsammans med SafeTeam som installatör.

I ett av landets mest innovativa boendehus installeras nu SafeTeams nya brandvarningssystem...

Läs mer

Schneider Electric digitaliserar 180 bostadsfastigheter


Just nu genomför Schneider Electric en omfattande transformation av äldre serviceavtal...

Läs mer


IVL sammanför fastighetsägare och mobilitetsföretag för minska klimatutsläppen

En stor del av ett bostadsområdes klimatpåverkan kommer från de boendes resor. Nu...

Läs mer

Bostadsrättsföreningar får hjälp att satsa klimatsmart


Många bostadsrättsföreningar vill göra klimatsmarta satsningar, som...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se