Marknadens tystaste luftrenare kräver fläktar med extremt låg ljudnivå


2018-09-13

Bild: Wood's

Ända sedan starten 1970 har man på företaget ELFI Elektrofilter i Alingsås brunnit för att förbättra luften för människor i privata hem, i offentliga miljöer, på kontor, inom sjukvården, tillverkningsindustrin och många andra platser samt branscher. Företagets grundare hade visionen att utveckla en unik filterlösning för att rena luft från exempelvis damm, sot, radondöttrar, pollen, bakterier och avgaser. Lösningen skulle ge extremt effektiv rening och den skulle möjliggöra utveckling av väldigt tysta och energieffektiva luftvårdsprodukter.

ELFI har lyckats med just det och sedan lite drygt fem år är det ebm-papst tysta och driftsäkra EC-fläktar som cirkulerar luften i företagets luftvårdsprodukter och ventilationsfilter. Produkt-programmet har successivt breddats och företagets luftvårdsprodukter och ventilationsfilter finns idag installerade i allt från läkemedelsfabriker och operationssalar till skolor, väntrum, kontorslokaler och verkstäder. Sedan starten har ELFI tillverkat mer än 80 000 luftrenare och filter. Den tekniska kompetensen hos företagets medarbetar är efterfrågad och ELFI sköter även tillverkningen åt andra aktörer på luftreningsmarknaden.

ELFI´s ambition att vara ett ledande innovationsföretag har banat väg för en stegvis expansion och en marknadsposition som en av Europas största tillverkare av luftvårdsprodukter. En viktig nyckel till marknadsframgångarna är den unika och patenterade filterkonstruktionen. 99,98 procent av alla skadliga partiklar renas ur luften ner till partikelstorlek på 0,0003 mm vilket är cirka 50 gånger mindre än en bakterie. Även internationellt öppnar den unika filterlösningen nya marknader och ELFI exporterar idag till ett 10-tal länder.

Unik filterlösning som fångar upp partiklar med svag elektrisk laddning
Till skillnad från andra filterlösningar fångar ELFI´s filter upp partiklar ur luften med hjälp jonisering där partiklarna ges en svag elektrisk laddning. Det gör att partiklarna attraheras till motsatt laddade ytor och därför fastnar i filtren (Active ION HEPA filter). Resultatet är marknadens bästa filtrering –– med väldigt lågt tryckfall. Luften passerar alltså genom filtret utan nämnvärt motstånd. Detta till skillnad mot andra luftrenare på marknaden som fångar upp partiklar med hjälp av täta filter vilket ger sämre luftgenomströmning, höga ljudnivåer och även högre energikostnader.

– Det finns många miljöer där man inte vill ha luftreningsenheter med bullriga och energikrävande fläktar för luftcirkulationen. Vi ser också en tydlig trend att marknaden efterfrågar lösningar som är kraftfulla, energisnåla, tystgående och även stilrena med snygg design. Det här är en utveckling som gynnar oss och det samarbete vi inledde med ebm-papst för ungefär fem år sedan är viktigt. Fläktarna är lite av hjärtat i våra lösningar och ebm-papst driftsäkra teknik och högra kvalitet har stor betydelse för den utökade garanti på 10 år som vi införde för några år sedan. Idag använder vi både små och stora fläktar från ebm-papst i våra produkter och samarbetet fungerar mycket bra. Något vi värdesätter är den hjälp vi får att hitta lämpliga fläktar i takt med att vi fortsätter att utveckla nya produkter, säger Patrik Tedsjö som är VD på ELFI Elektrofilter.

Luftrenaren för sovrum som inte drar mer ström än en klockradio
Ett exempel ur ELFI´s produktprogram är luftrenaren Wood´s ELFI300 Office. Som namnet antyder har den med sin diskreta och stilrena design kontorsmiljöer som applikationsområde. Tillägget ”Woods” före ELFI har sin förklaring i att företagets luftrenare sedan 2012 ingår i Wood´s familj av luftvårdsprodukter (www.woods.se). Wood´s historia sträcker sig mer än 60 år tillbaka i tiden när man började tillverka avfuktare i Kanada och sedan även luftrenare. Idag har Wood´s produktion i såväl Kanada och Sverige, och huvudkontoret ligger precis som för ELFI i Alingsås. Med en bred marknad som i allt större utsträckning efterfrågar ren luft växer ELFI´s produktprogram kontinuerligt. Utvecklingsarbetet bedrivs med ambitionen att ta fram applikations- och målgruppsanpassade lösningar där tystgående och energieffektivitet är gemensamt för alla produkter.

Woods ELFI300 Office är en sådan anpassning, och även luftrenaren Wood´s ELFI150 har en viktig målgrupp då det är en kompakt och väggmonterad luftrenare som passar perfekt för sov- och barnrum. Det unika filtret med sin effektiva luftgenomströmning och ebm-papst tysta EC-fläkt stör inte nattsömnen och den är mycket energisnål. Så snål att den inte förbrukar mer ström än en klockradio och den kan därför stå på dygnet runt. Eftersom små barn är extra känsliga för luftföroreningar och allergiframkallande partiklar är det många småbarnsföräldrar som installerat Wood´s ELFI150 i sina barns sovrum.

Även ett interaktivt hologrambord vill ha ren luft
Ett stort produktområde för ELFI är företagets ventilationsfilter som passar exempelvis villor, kontorslokaler och lager som har ett luftvärmesystem eller värmeväxlare. De patenterade filtren är enkla att installera och ansluts smidigt till ett befintligt ventilationssystem där de kan gömmas i taket eller bakom en vägg. Ventilationsfiltren finns både som partikelfilter och som kolfilter vars uppgift är att rena luften från obehagliga lukter och gaser. Precis som hos luftrenarna kännetecknas partikelfiltren av att de har lågt tryckfall, låg energiförbrukning och mycket låg ljudnivå med hjälp av ebm-papst EC-fläktar.

Patrik Tedsjö har varit VD för ELFI i tretton år och han ser ständigt nya applikationsområden som kan bli nya marknadsmöjligheter för företaget. ”Andas ren luft, dygnet runt, året om” är ett budskap som ELFI förmedlar i sin marknadsföring. Kanske blir det så att dagens snabba utveckling med mycket IT-innehåll och elektronik kommer att ge företaget en bredare marknadsprofil framöver och där ELFI´s unika filterlösning appliceras inom hela nya nischer. Patrik tar ett aktuellt exempel.

– Vi är just nu engagerade i ett spännande applikationsprojekt i form av ett interaktivt hologrambord. Det är ett bord med 3D-visualisering och det ger en stark känsla av science fiction när man ser hur det fungerar. Med hjälp av enorma mängder ljusatomer skapas dynamiskt tredimensionella modeller av exempelvis städer. På en arkitektfirma som investerar i ett hologrambord kan medarbetarna stå runt bordet och inte bara betrakta husen utan också flytta runt och vrida på en stadsbild. Även inom utbildningssektorn förväntas tekniken få stor användning. Hologramborden kräver mycket datorkraft och elektronik som behöver kylas men som också måste skyddas från partiklar som inte får tränga in och skada den känsliga tekniken. För oss är det här ett väldigt spännande projekt som vi tror kommer att väcka stor uppmärksamhet när det är dags för marknadslansering, avlutar Patrik Tedsjö.
Källa: ebm-papst


Skriv utNya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.
Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.

Miljöbyggnad guld till nya akutvårdsbyggnaden i Danderyd

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus har preliminärt certifierats med Miljöbyggnad guld. Det glädjande beskedet kom i veckan från Sweden Green Building Council som...

Läs mer
Sweden Green Building Councils marknadschef Evelina Strandfeldt.

I framtiden spås alla byggnader behöva miljöcertifiering

Sweden Green Building Councils marknadschef Evelina Strandfeldt ger en djupare blick i miljö...

Läs mer

Veidekke bygger ytterligare en vindkraftspark åt Eolus


Veidekke Anläggning och Eolus Vind AB, som tidigare samarbetat i flera projekt, har tecknat...

Läs mer
Den grå delen av anläggningen är den befintliga delen som varit i drift sedan 1988. Den blå delen är den utbyggda delen som idag fått tillstyrkan av SSM.

SSM tillstyrker SKB:s ansökan om att bygga ut SFR

SKB kan beviljas tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vid Slutfö...

Läs mer
Fyrfasen Energis kontor, Sveg.

Fyrfasen Energi vinner upphandling med NP3

Det står nu klart att Fyrfasen Energi går in som Fastighetsbolaget NP3s ö...

Läs mer

Smart Buildings, Easy - Raybased lanserar ett nytt kraftfullt konfigurationsverktyg


Det som är bra ska vara enkelt! Nu blir det enklare och går ännu snabbare att skapa...

Läs mer
Aquadus blir en del av Instalco.

Instalco förvärvar Aquadus i Eskilstuna

Instalco har ingått avtal om förvärv av Aquadus i Eskilstuna och stärker...

Läs mer


Elentreprenad på tre skolbyggnader i Sandbyhov

Caverion har tecknat avtal med PEAB, värt cirka 16 MSEK. Avtalet är en elentreprenad i...

Läs mer
Brf Dockporten Malmö.

Sandbäckens utför komplett VS-installation i drygt 90 toppmoderna lägenheter i Malmö

Sandbäckens Rör i Malmö har erhållit förtroendet av PEAB att projektera...

Läs mer
På bilden syns Kvarteret Taklampan i Stockholm som har solceller på taket och som fick föreningen Svensk Solenergis hedersomnämnande ”Årets anläggning 2017”.

RISE leder tillämpad forskning om takrenovering med solceller

Att göra takrenoveringar med solceller till ett självklart val för fastighetsä...

Läs mer

Telge Bostäder och Telge Hovsjö går med i Allmännyttans klimatinitiativ

Telge Bostäder och Telge Hovsjö har beslutat att gå med i Allmännyttans...

Läs mer


Sandbäckens utför samtliga VS-installationer i Brf Garvaren, Karlskrona

Sandbäckens Rör i Ronneby har erhållit förtroendet av Blekinge Rot AB att...

Läs mer

Designavtryck vid Piteälven


Med sin höjd på 53 meter fördelat på 14 våningar har KUST Hotell &...

Läs mer
I februari 2019 startar Save by Solar arbetet med att förse närmare 20 stycken fastigheter i Helsingborg med solceller. Totalt kommer omkring 6000 kvadratmeter installeras.

Save by Solar står för Helsingborgs Solvision

Solcellsbolaget Save by Solar vinner Helsingborgs Stads upphandling Solvision - Etapp 2, och...

Läs mer
<span>Den speciella eldrivna borriggen ska utföra mer än 20 borrningar som är 350 meter djupa.</span>

SENS erhåller större borrorder

Det NGM noterade bolaget Sustainable Energy Solution Sweden Holding AB, SENS, tar genom sitt...

Läs mer


Climeon vinner order inom geotermisk värmekraft i Japan

Climeon har tagit emot en order från Iwana Power GK på Heat Power-moduler till ett...

Läs mer
<span><span>\

Svenskarna siar om framtidens energi:

Sol, vind och vatten är framtidens melodi

Klimathotet uppmärksammas mer för var dag som går, och med det också...

Läs mer

Nya solceller på taken i Hammarkullen

Hela 654 kvadratmeter solceller på taken på Hammarkulletorget 31-51 kommer producera el som ska användas direkt i husen de är byggda på.

För att minska andelen inköpt el och därmed vår klimatpåverkan har...

Läs mer


Schneider Electric tar Kulturhuset till nya höjder

Nu är det byggstart för Skellefteås nya kulturhus och hotell ”Sida vid...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se