Lika men olika – Årets byggnadsvårdare en blandad skara


2019-10-14

Årets byggnadsvårdare är PG Nilsson, Cathrine Bülow och Karl Magnus Melin.
Bild: Anna Wedner
Årets byggnadsvårdare är PG Nilsson, Cathrine Bülow och Karl Magnus Melin.

Vad har en timmerman, en krogkung och en webbsida egentligen gemensamt? Vid utdelandet av priset Årets byggnadsvårdare, visade det sig bland annat vara ett stort intresse för att rädda gamla byggnader. Konferencier var skådespelaren Ulla Skoog som själv vann priset 2016.

Skådespelaren och byggnadsvårdaren Ulla Skoog delade ut priset till Årets byggnadsvårdare på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad. Tre vinnare fick dela på titeln i lika många olika kategorier. Pristagarna hyllades för helt olika, men lika viktiga, typer av gärningar i byggnadsvårdens tecken.

Vad är byggnadsvård?
Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material och metoder som skapar bestående värden för hus och människor. Det innebär i praktiken att man väljer bort material som inte är miljövänliga och naturliga, till exempel plast. Istället använder man cirkulära material som kan återanvändas och till slut gå tillbaka i kretsloppet. Exempel på sådana material är trä, lera, cellulosa och andra naturmaterial. Byggnadsvårdsrörelsen balanserar ett miljömedvetet och resurssnålt sätt att bygga med att vilja bevara de unika värden en gammal miljö har.

Krogkung mot kungadöme
PG Nilsson, mer känd som grundare och huvudägare av Svenska Brasserier, fick priset i kategorin Försvara, tack vare sitt engagemang för att stoppa rivningen av flera hus vid Stureplan i Stockholm. Exploatören, ett investmentbolag som ägs av emiratet Abu Dhabis regering, vill riva och bygga om kvarteret. PG Nilsson har tagit initiativ till en sida på sociala medier där han publicerat filmer där kända personer berättar varför rivningarna är en dålig idé. Först såg segern ut att vara viss då Staden drog tillbaka förslaget, men kring midsommar dök det upp igen på remiss innan det så småningom kommer att antas av kommunen:

– Vi spenderade från början ungefär fyra miljoner kronor på att påverka och i sommar hade jag varken ork eller råd att fortsätta, berättade PG Nilsson på scenen, men poängterade också att kampen inte varit förgäves. I den nya planen har man tagit med många av de förslag som han drivit. Däremot kvarstår planerna på de höga husen i kvarterets inre, hus som är betydligt högre än i den omgivande stenstaden.

Sparar både pengar och kulturarv
Karl Magnus Melin är timmerman och doktorand vid Göteborgs universitet. Han fick priset i kategorin Vårda för att i tjugo år arbetat för kulturarvet. Han har arbetat med flera viktiga restaurerings- och konserveringsprojekt. Ett av dem är stiftsprojektet Historisk timmermanskonst i Lunds stift där hans arbete spelat stor roll för att kunna bevara stiftets hundratals medeltida byggnader

– I Stiftsprojektet har jag fått möjligheten att samverka med många olika aktörer. Den breda samverkan har ofta resulterat i mindre åtgärder än planerat, vilket förstås inneburit att skattemedel sparats och vårt kulturarv bevarats i större utsträckning, berättade Karl Magnus Melin.

Webbsida avslöjar dold miljöbov
På webbsidan ekobyggportalen.se har Cathrine Bülow arbetat med att samla ekobygginformation, kritisk byggfakta, produkter, nyheter och forum. För det arbetet vann hon Årets byggnadsvårdare i kategorin Utveckla. I en tid när klimat- och miljöfrågor ligger högt upp på agendan tyckte juryn, bestående av medlemmar ur Svenska byggnadsvårdsföreningens styrelse, att Ekobyggportalen är en värdefull kunskapsbank och inspirationskälla för alla intresserade.

– Konventionellt byggande är en av de mest miljöförstörande verksamheterna i samhället. Men samtidigt en ganska dold miljöbov, trots att byggsektorn förbrukar ungefär 40 procent av våra resurser i form av kemikalier, energi och material, berättade Cathrine Bülow.

Så här lyder de fullständiga motiveringarna:

Årets byggnadsvårdare 2018 i kategorin Försvara
PG Nilsson

“PG Nilsson har drivit en kraftfull kampanj mot rivnings- och exploateringsplanerna för kvarteret Sperlingens backe i centrala Stockholm. Planerna innebär att viktiga uttryck för riksintresset skadas genom kraftiga ingrepp i den klassiska stenstaden och ett avsteg från den samlade hussilhuetten kring Stureplan. PG Nilsson har tagit initiativ till Facebooksidan ”Stoppa Stureplanerna” och med hjälp av sitt unika kontaktnät av kända aktörer skapat opinion bland annat genom slagkraftiga kortintervjuer i form av filmklipp.”

Årets byggnadsvårdare 2018 i kategorin Vårda
Karl Magnus Melin
“Karl Magnus Melin har i över två decennier verkat för ett bevarande av, och spridit kunskap om det historiska kulturarvet. Som projektledare för Historisk Timmermanskonst vid Lunds stift har han medverkat vid flera viktiga restaurerings- och konserveringsprojekt där unika värden har kunnat tas tillvara. Ett av dessa är rekonstruktionen av Södra Råda kyrka där han nu är byggledare.

Karl Magnus Melins expertis har genom samarbeten, projekt och föreläsningar kunnat spridas till hantverkare, byggnadsvårdare och studenter runt om i landet vilket kommer att långsiktigt positiva effekter kulturvården.”


Årets byggnadsvårdare 2018 i kategorin Utveckla
Ekobyggportalen, Cathrine Bülow
“Ekobyggportalen är en värdefull kunskapsbank och inspirationskälla för alla intresserade och dessutom en bra inkörsport för moderna byggare. Sajten har på ett utmärkt vis hjälpt till att utveckla det moderna byggandet till att bli mer samhällsekonomiskt- och ekologiskt hållbart.”
Källa: Svenska Byggnadsvårdsföreningen


Skriv ut

Hur man lagar sprickor i betonggolv

Många industrier, lager och arenor upplever problem med sprickor i sina industrigolv. För vissa utgör detta endast ett visuellt problem och något som fortsätter att...

Läs mer
Steni

Serneke etablerar sig i norra Sverige

Mikael Thorgren, regionchef Serneke Norr.

Entreprenad- och fastighetsutvecklingskoncernen Serneke etablerar ett nytt regionkontor i...

Läs mer

Rikshem rekryterar transaktionschef från Hemsö

Andrea Cedwall har blivit utsedd till Rikshems nya transaktionschef.

Andrea Cedwall utses till Rikshems transaktionschef. Andrea Cedwall kommer närmast från...

Läs mer


Serneke bygger 200 lägenheter i Varberg

Serneke och Varbergs Bostad har tecknat avtal om att bygga 200 hyresrättslägenheter...

Läs mer
Brf Viva i Göteborg.

Helgjutet resultat för Riksbyggens klimatförbättrade betong

I Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har en ny typ av klimatförbättrad betong, med 30...

Läs mer


Skanska säljer kontorsprojekt till Vasakronan

Skanska har sålt kontorshuset Aura i Malmö för 430 miljoner kronor. Köpare...

Läs mer


Med innovativ teknik kan byggbranschen rädda gamla byggnader

I en värld där vi behöver hushålla med våra resurser vill Geobear ge...

Läs mer

Förslag att Knappstad växer med 15 hus

Plankarta för förslaget till ny detaljplan. Gul markering visar var de nya husen ska kunna byggas.

I ett förslag till ny detaljplan föreslår Karlstads kommun nu att det kan byggas...

Läs mer
<span><span><span><span>Eikeli gymnasium i Bærum i Norge ska renoveras och utvidgas. Arkitektkontoret bakom nya skolan är Nordic Office of Architecture.</span></span></span></span>

Peab renoverar och bygger ut skola i Norge

Eikeli gymnasium i Bærum i Norge ska renoveras och utvidgas. Peab har fått uppdraget...

Läs mer
&Ouml;versiktsbild Andersberg.

K2A förvärvar samhällsfastighet i Gävle

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB (publ) har tecknat avtal om att förvärva 100...

Läs mer

Skanska tecknar hyresavtal i CPH Highline i Köpenhamn


Skanska har tecknat ett 8-årigt hyresavtal med GlobalConnect A/S för 9 250 kvadratmeter...

Läs mer


Serneke tecknar entreprenadavtal för 144 studentbostäder i Trollhättan

Serneke och AB Eidar Trollhättans Bostadsbolag har tecknat avtal om totalentreprenad för...

Läs mer

Peab bygger ut Scandic Hotell i Luleå

Peab har fått uppdraget att bygga 112 nya hotellrum i Luleå. Beställare är...

Läs mer
Skogsflyet.

SHH byggstartar 117 hyresrätter i Norrköping

SHH Bostad har erhållit lagakraftvunnet bygglov och byggstartar per omgående 117...

Läs mer

HMB gör fastighetsaffär och bygger nytt i Falun

Kvarteret Vitsippan i centrala Falun.

Dalarnas största privata hyresvärd förvärvar tomt av HMB Construction, som...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se