Miljön i fokus när bostadsområdet Södra Karlgård tar form


2020-03-20

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).
Bild: Pixerymedia
Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).
Bild: Pixerymedia

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).I Skellefteå växer det så att det knakar. För att förbättra stadens utbud av varierade och centrala bostäder har Grönbo AB uppfört fem hus med 57 exklusiva bostadsrätter på området Karlgård. Grönbos filosofi är att bygga så miljövänligt som möjligt, och därför har materialvalen varit präglade av ett grönt tänk – som varken kompromissar med brand- eller ljudkrav. De nya husen har därför byggts med trästomme, som sedan kompletterats med fibergips och fibercement från varumärkena fermacell och James Hardie.

Just nu pågår ett stort arbete med att planera, bygga och förbättra Skellefteås infrastruktur, bostäder och arbetsplatser. Som en del i detta, och för att utöka stadens centrala bostadsutbud, har företaget Grönbo byggt fem hus med fyra våningar samt vindsvåning på det nya bostadsområdet Södra Karlgård, vilket resulterat i totalt 57 nya bostadsrätter på allt mellan 58 till 124 kvadratmeter. Området håller just nu på att färdigställas, men inflyttningen är redan i full gång.


Ett system som möter kraven
Tillsammans med Grönbo har leverantörer som bland annat James Hardie Sweden, med varumärkena James Hardie och fermacell, varit med och utvecklat ett byggsystem som ska ligga till grund för Grönbos framtida byggprojekt. Detta byggsystem inkluderar en kombination av trä och fibergips, och på Södra Karlgård har husen byggts med en husstomme av trä, som kompletterats med 6000 m2 fasadskivor av fibercement, samt 45 000 m2 fibergips till bland annat innerväggar, skiljeväggar och innertak. Anders Eriksson, delägare i Grönbo AB, berättar:

– Vi bygger i trä så mycket det går, men som det ser ut idag så behöver trä kompletteras med andra typer av material för att klara kraven kring ljud, brand och statik. Att klara ljudkraven i trähus är en av de allra svåraste uppgifterna när man bygger, och vi har kunnat lösa detta samt brandfrågan här på Södra Karlgård mycket tack vare produkter från fermacell och James Hardie. De har varit väldigt behjälpliga i dessa tester och i systemets utveckling och tillsammans har vi kunnat arbeta fram en lösning till de problem som uppstår när man bygger trähus, bland annat genom att utföra brandprover. Vi har till exempel testat en REI 120-klassad yttervägg som klarar brand i 120 minuter.


Positiva egenskaper i en enda skiva
Miljöaspekten blir allt viktigare när man bygger och det är något som inte har undgått James Hardie Sweden. Bland annat har en ny rapport från NIRAS visat hur produktionen av fermacell-produkter har en lägre påverkan på miljön jämfört med dess konkurrenters likvärdiga material.

– Vi vet att Grönbos huvudfokus är att bygga grönt. Att påverka miljön så lite som möjligt och skapa giftfria hem, och att trä är ett bra alternativ för detta är ingen nyhet. Men våra produkter passar in perfekt i miljövänliga projekt, då vår produktion bland annat utleder minst CO2 per kvadratmeter av de 22 produkter som undersöktes i vår produktklass. Våra skivor passar perfekt till trä, dels från ett miljöperspektiv men även när man pratar om effektivitet. Detta då man kan montera fibergips med klammer och spik, vilket gör montaget mycket snabbare jämfört med skruvar och sparar både tid och pengar, säger Thomas Åberg, Technical Key Account prefab housing/OEM hos James Hardie Sweden, och fortsätter:

 – Men den största fördelen med fibergips är egentligen att du hittar alla positiva egenskaper i en enda skiva. Normalt måste man använda olika material för att uppnå samma sak som vi kan göra med en skiva, i och med att du kan använda en skiva för alla applikationer. Vi har totallösningar för kunden, utifrån och in i byggnaden, och kan vara en totalleverantör när det gäller skivmaterial. Resultatet här på Södra Karlgård var fem moderna och stabila hus, som inte bara möter alla krav utan även förskönar området med sin fina design. Vi är nöjda och hoppas så klart att även de som nu flyttar in kommer att bli detsamma.


Digitalisering leder till effektivisering
Samtidigt som företagets fokus läggs på miljön, är effektivitet en viktig del i deras framgångssaga. Anders Eriksson avslutar:

– På Grönbo håller vi ner våra priser genom att hålla effektiviteten uppe så mycket som möjligt. Detta gör vi genom att sträva efter att vara de mest digitala på marknaden. Vi arbetar med 3D-datamodeller där vi ritar upp allting, och sedan skärs modulerna ut och transporteras till platsen. Vi arbetar dessutom alltid med väderskydd på plats, som skyddar både bygge och byggarbetare från vädret och tillåter att vi kan hålla igång i alla väder. Resultatet blir att vi, genom vår process och genom att samarbeta med leverantörer så som James Hardie Sweden, kan erbjuda snygga och hälsosamma bostäder så som de på Södra Karlgård.

Skriv utMagnolia Bostad säljer projekt i Norrköping till Heimstaden Bostad

Magnolia Bostad har tecknat avtal om försäljning av projektet Björkalund bestående av fastigheten Föreställningen 1 i Björkalund, Norrköpings Kommun....

Läs mer
Steni
Visionsbild över den Hälsostaden Ängelholms nya vårdbyggnad på sjukhusområdet (bilden är en illustration).

Peab bygger vårdbyggnad i Ängelholm

Peab har fått uppdraget att bygga en ny vårdbyggnad på sjukhusområdet i...

Läs mer

Skanska bygger om kontor i New York för cirka 310 miljoner kronor

Skanska har tecknat avtal med Regeneron Pharmaceuticals Inc. om att bygga om deras kontor invä...

Läs mer
Visionsbild över de nya studentbostäderna (bilden är en illustration).

Klart för byggstart av 166 studentlägenheter i Björkhagen

Stockholms studentbostäder bygger 166 nya studentlägenheter i Björkhagen i sö...

Läs mer
Så här är det tänkt att projeket Växthusen ska se ut när det är färdigbyggt (bilden är en illustration).

Klart med byggstart för Veidekkes lägenheter i Helsingborg

I oktober förra året påbörjade Veidekke Eiendom försäljningen av de...

Läs mer
Illustration över den nya padelanläggningen.

Botkyrka får ny padelanläggning

Titania har erhållit beviljat bygglov för uppförande av padelanläggning och...

Läs mer
Hustillverkning i Borås.

Derome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås

Industriell trähusbyggnation ligger verkligen rätt i tiden och ännu ett projekt i...

Läs mer
På Skallberget, Västerås, byggs 64 nya hyresrätter med start våren 2020 (bilden är en illustration).

Mimer och NCC bygger 64 hyreslägenheter i Västerås

Mimer och NCC kommer att bygga 64 hyreslägenheter på Skallberget i Vä...

Läs mer
Illustration över kvarteret Seminariet.

Förslaget till detaljplan för Seminariet ställs ut för granskning

Det nya planförslaget för kvarteret Seminariet har tagit hänsyn till kulturmiljö...

Läs mer
Illustration över studentbostäder som ska byggas i Åbo.

Peab bygger studentbostäder i Åbo

Peab har fått uppdraget att bygga studentbostäder samt affärslokaler för Turun...

Läs mer


Sänkta kostnader om 200 miljoner kronor när Serneke effektiviserar

Serneke tar steg två i den större omorganisation som bolaget inledde hösten 2019....

Läs mer
Översiktsillustration över projektet.

Alma Property Partners och AG Gruppen ska utveckla 15 500 kvadratmeter nya bostäder

Alma Property Partners och AG Gruppen har förvärvat en fastighet med avsikt att bygga...

Läs mer
Johanna Frelin, vd Riksbyggen, redo att spränga och därmed förklara bygget för officiellt startat.

Riksbyggen byggstartar 70 lägenheter i Bandhagen

Den 25 mars var det officiell byggstart av Riksbyggens Brf Branddammen i Bandhagen, Stockholm. Brf...

Läs mer
Sandtorp, översiktsbild (bilden är en illustration).

Byggstart för LSS i Sandtorp

Första veckan i april påbörjas markarbete för Botryggs nybyggnationsprojekt i...

Läs mer
Nyköpings lasarett N54 (bilden är en illustration).

NCC bygger vårdbyggnader i Sörmland för 2,4 miljarder

NCC ska i samverkan med Region Sörmland bygga två nya vårdbyggnader vid Mä...

Läs mer


Mest lästaUnica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se