Miljön i fokus när bostadsområdet Södra Karlgård tar form


2020-03-20

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).
Bild: Pixerymedia
Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).
Bild: Pixerymedia

Södra Karlgård i Skellefteå tar form med fibergips och fibercement från James Hardie Sweden (bilden är en illustration).I Skellefteå växer det så att det knakar. För att förbättra stadens utbud av varierade och centrala bostäder har Grönbo AB uppfört fem hus med 57 exklusiva bostadsrätter på området Karlgård. Grönbos filosofi är att bygga så miljövänligt som möjligt, och därför har materialvalen varit präglade av ett grönt tänk – som varken kompromissar med brand- eller ljudkrav. De nya husen har därför byggts med trästomme, som sedan kompletterats med fibergips och fibercement från varumärkena fermacell och James Hardie.

Just nu pågår ett stort arbete med att planera, bygga och förbättra Skellefteås infrastruktur, bostäder och arbetsplatser. Som en del i detta, och för att utöka stadens centrala bostadsutbud, har företaget Grönbo byggt fem hus med fyra våningar samt vindsvåning på det nya bostadsområdet Södra Karlgård, vilket resulterat i totalt 57 nya bostadsrätter på allt mellan 58 till 124 kvadratmeter. Området håller just nu på att färdigställas, men inflyttningen är redan i full gång.


Ett system som möter kraven
Tillsammans med Grönbo har leverantörer som bland annat James Hardie Sweden, med varumärkena James Hardie och fermacell, varit med och utvecklat ett byggsystem som ska ligga till grund för Grönbos framtida byggprojekt. Detta byggsystem inkluderar en kombination av trä och fibergips, och på Södra Karlgård har husen byggts med en husstomme av trä, som kompletterats med 6000 m2 fasadskivor av fibercement, samt 45 000 m2 fibergips till bland annat innerväggar, skiljeväggar och innertak. Anders Eriksson, delägare i Grönbo AB, berättar:

– Vi bygger i trä så mycket det går, men som det ser ut idag så behöver trä kompletteras med andra typer av material för att klara kraven kring ljud, brand och statik. Att klara ljudkraven i trähus är en av de allra svåraste uppgifterna när man bygger, och vi har kunnat lösa detta samt brandfrågan här på Södra Karlgård mycket tack vare produkter från fermacell och James Hardie. De har varit väldigt behjälpliga i dessa tester och i systemets utveckling och tillsammans har vi kunnat arbeta fram en lösning till de problem som uppstår när man bygger trähus, bland annat genom att utföra brandprover. Vi har till exempel testat en REI 120-klassad yttervägg som klarar brand i 120 minuter.


Positiva egenskaper i en enda skiva
Miljöaspekten blir allt viktigare när man bygger och det är något som inte har undgått James Hardie Sweden. Bland annat har en ny rapport från NIRAS visat hur produktionen av fermacell-produkter har en lägre påverkan på miljön jämfört med dess konkurrenters likvärdiga material.

– Vi vet att Grönbos huvudfokus är att bygga grönt. Att påverka miljön så lite som möjligt och skapa giftfria hem, och att trä är ett bra alternativ för detta är ingen nyhet. Men våra produkter passar in perfekt i miljövänliga projekt, då vår produktion bland annat utleder minst CO2 per kvadratmeter av de 22 produkter som undersöktes i vår produktklass. Våra skivor passar perfekt till trä, dels från ett miljöperspektiv men även när man pratar om effektivitet. Detta då man kan montera fibergips med klammer och spik, vilket gör montaget mycket snabbare jämfört med skruvar och sparar både tid och pengar, säger Thomas Åberg, Technical Key Account prefab housing/OEM hos James Hardie Sweden, och fortsätter:

 – Men den största fördelen med fibergips är egentligen att du hittar alla positiva egenskaper i en enda skiva. Normalt måste man använda olika material för att uppnå samma sak som vi kan göra med en skiva, i och med att du kan använda en skiva för alla applikationer. Vi har totallösningar för kunden, utifrån och in i byggnaden, och kan vara en totalleverantör när det gäller skivmaterial. Resultatet här på Södra Karlgård var fem moderna och stabila hus, som inte bara möter alla krav utan även förskönar området med sin fina design. Vi är nöjda och hoppas så klart att även de som nu flyttar in kommer att bli detsamma.


Digitalisering leder till effektivisering
Samtidigt som företagets fokus läggs på miljön, är effektivitet en viktig del i deras framgångssaga. Anders Eriksson avslutar:

– På Grönbo håller vi ner våra priser genom att hålla effektiviteten uppe så mycket som möjligt. Detta gör vi genom att sträva efter att vara de mest digitala på marknaden. Vi arbetar med 3D-datamodeller där vi ritar upp allting, och sedan skärs modulerna ut och transporteras till platsen. Vi arbetar dessutom alltid med väderskydd på plats, som skyddar både bygge och byggarbetare från vädret och tillåter att vi kan hålla igång i alla väder. Resultatet blir att vi, genom vår process och genom att samarbeta med leverantörer så som James Hardie Sweden, kan erbjuda snygga och hälsosamma bostäder så som de på Södra Karlgård.

Skriv utStartskott för renovering och utbyggnad av Vitsippans förskola.
Startskott för renovering och utbyggnad av Vitsippans förskola.

Gammalt barnhem blir modern förskola

Med varsam renovering och en utbyggnad på omkring 800 kvadrat ska Vitsippans förskola anpassas till dagens lärmiljö och ett växande Karlstad. På dagens pressträff...

Läs mer
Steni
Visionsbild över nya Östra Sala backe (bilden är en illustration).

Kommunen ger bygglov för 222 hyresrätter

Igår beslutade plan och byggnadsnämnden att bevilja bygglov för tre flerbostadshus...

Läs mer


Alnova Balkongsystem startar montageutbildning med fokus på säkerhet och kvalité

Alla montörer som arbetar för Alnova ska ha rätt kompetens i säkerhet. Dä...

Läs mer
Visionsbild Hede-Voxlöv Kungsbacka.

Magnolia Bostad bildar nya joint ventures med Heimstaden Bostad och Derome

Magnolia Bostad har med Heimstaden Bostad tecknat avtal avseende gemensam utveckling av mark fö...

Läs mer
Visionsbild över hur den ny entrén till Telefonplans stations samt den nedre delen av Tellus Tower skulle se ut enligt de gamla ritningarna. Det återstår att se hur de nya visionsbilerna kommer att se ut (bilden är en illustration).

Tellus Towers utformning påverkas av ändrade planer för centrala Telefonplan

SSMs JV-projekt Tellus Towers vid Telefonplan i Stockholm kommer att ändras i sin utformning...

Läs mer
Byggstart för andra etappen i Brf Stadsgården (bilden är en illustration).

Halmstad ska få fler bostäder i ett nytt attraktivt kvarter

AF Gruppen startar en ny etapp i Stadsgården för att möta den höga...

Läs mer
Visionsbild Ella Allé i Täby (bilden är en illustration).

Besqab bygger nya bostadskvarter centralt i Täby

Detaljplanen för fastigheterna Strömmingen 1-7 m.fl. har nu vunnit laga kraft efter ett...

Läs mer
Skiss över de 160 hyreslägenheter som Veidekke ska bygga åt Aberdeen Standard Investments i Sisjödal, Göteborg.

Göteborg får nya hyresrätter

Veidekke kommer att bygga 160 hyreslägenheter åt Aberdeen Standard Investments i...

Läs mer
CIK Arena.

Nya, spännande limträbyggnader i Sverige

Vad bidrar limträbranschen egentligen med under dessa tider? Det korta svaret är spä...

Läs mer


Vem antar utmaningen att bygga i klassisk stil?

Är du byggaktören som antar utmaningen att bygga i klassisk anda? Nu startar...

Läs mer
Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, och Peter Granstedt, VD på Förbo, invigde Tallspinnaren i Mölnlycke.

51 nya hyresrätter invigda på Säteriet i Mölnlycke

I fredags invigdes 51 nya lägenheter i Tallspinnaren i Mölnlycke. Det var ...

Läs mer
Kombohus Småhus från Götenehus (bilden är en illustration).

Stångåstaden bygger 38 nya kombohus i Linköping

Nu har det första spadtaget för 38 nya radhus med hyresrätt i Bärstadskogen i...

Läs mer
I centrala Kungälv projekterar Balder 124 moderna bostadsrätter och cirka tio lokaler, som kommer ge plats för handel och liv (bilden är en illustration).

Stort intresse för nybyggda lägenheter i Kungälv

Försäljningen av 124 bostadsrätter i projektet Västra Gatan i Kungälv...

Läs mer


Rekordstor efterfrågan på fastigheter med säkra kassaflöden

Efter ett turbulent andra kvartal där många transaktioner avbröts syns tecken...

Läs mer
Vy från pendeltågsstationen (bilden är en illustration).

Co-living när Stena Fastigheter fortsätter utveckla Vega

Stena Fastigheter fortsätter att utveckla stadsdelen Vega och tillför ytterligare 146...

Läs mer


Mest lästa
Corroventa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se