Miljövänliga limträskivor nyckeln till höghus i trä


2019-03-25

Prof. Gerhard Schickhofer tilldelas Marcus Wallenbergpriset 2019.
Bild: Helmut Lunghammer @ Lunghammer - TU Graz
Prof. Gerhard Schickhofer tilldelas Marcus Wallenbergpriset 2019.

Korslimmat massivträ, CLT, är förklaringen till det stigande intresset för riktigt höga trähus runt om i världen. Gerhard Schickhofer tilldelas Marcus Wallenbergpriset 2019 för forskning och utveckling av ett industriellt byggande med ett stabilt och miljövänligt material.

Professor Gerhard Schickhofer vid Institutet för timmerteknik och träteknologi på Tekniska universitetet i Graz, Österrike, har lagt den vetenskapliga och tekniska grunden för utvecklingen av korslimmat massivträ, CLT. Han belönas med Marcus Wallenbergpriset 2019 på 2 miljoner kronor för sina upptäckter.

Cross laminated timber, CLT, består av flera lager av massivt trä som limmas ihop korsvis i längder om upp till 20 meter och fyra meters bredd. Tjockleken kan varieras efter behov.

Limträskivorna är både starka och stabila. Med moderna tillverkningsmetoder är det enkelt att bearbeta, forma och till och med böja den nya generationen av träbalkar. Allt detta är egenskaper som har möjliggjort uppförandet av höghus i trä.

Många projekt runt om i världen tävlar om att bygga världens högsta träskrapor. Brock Commons i Vancouver, Kanada, har sedan 2017 hållit ställningen med sitt 18-våningar höga studenthem.

Från Wien, Österrike, rapporteras dock att de första hyresgästerna flyttar in i HoHo tower i juni 2019. Den 24 våningar höga byggnaden kommer att inhysa lägenheter och kontor samt ett hotell, en restaurang och ett gym.

Riktigt höga timmerbyggnader planeras i många länder. River Beech Tower med 80 våningar i trä kommer att förändra stadsbilden i Chicago, USA. En lika hög skyskrapa planeras i Barbican, London.


Miljövänligt material
Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp vid Tekniska universitetet i Graz har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä till byggnader i flera våningar.

Materialet har radikalt förändrat synen på konstruktion och design. CLT-skivorna kan användas till både inner- och ytterväggar samt innertak, yttertak och golv.

Barrträd som gran, tall och lärk samt lövfällande sorter som björk, ask och bok kan användas i de nya träbalkarna. Skivorna påverkas jämförelsevis lite av förändringar i luftfuktighet, eftersom de olika lagren av trä är hoplimmade korsvis.

Byggtiden förkortas av prefabricerade moduler som levereras direkt från fabrik. Byggnader av korslimmat trä kännetecknas av tunna väggkonstruktioner och hög hållfasthet. De är mycket motståndskraftiga mot både brand och jordbävningar.

CLT är i likhet med timmer ett ekologiskt hållbart och förnybart material, som dessutom lagrar koldioxid under byggnadens hela livslängd. Ett ökat byggande i trä skulle också bidra till en minskad klimatpåverkan genom att ersätta till exempel betong och stål, som orsakar stora nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Banbrytande forskning
Marcus Wallenbergprisets prisnämnd skriver i sin motivering att Gerhard Schickhofer har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Gerhard Schickhofer har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar. Han har tagit fram användarvänliga programvaror och handböcker, som har haft stor betydelse för branschen.

Praktiska lösningar är också utmärkande för forskningen vid Institutet för timmerteknik och träteknologi, där Gerhard Schickhofer är chef, samt Kompetenscentret, som han varit med om att starta vid Tekniska universitetet i Graz. Båda institutionerna erbjuder tester, utbildning och tekniskt stöd åt företag inom träindustrin.

– Gerhard Schickhofers forskning och engagemang har spelat en avgörande roll för att sprida kunskapen om hur man uppför massiva och höga byggnader i CLT, säger professor Johanna Buchert, som är ordförande i prisnämnden.
– Han har varit banbrytande som förmedlare av materialets teknologiska möjligheter till arkitekter och samhällsplanerare.

Kung Carl XVI Gustaf kommer att dela ut Marcus Wallenbergpriset 2019 till Gerhard Schickhofer under en ceremoni i Stockholm i oktober i år.

Pristagaren
Gerhard Schickhofer föddes i Vorau i Österrike 1962.Avhandlingen ”Starrer und nachgiebiger Verbund bei geschichteten, flächenhaften Holzstrukturen” 1994 vid Tekniska universitetet i Graz belönades året därpå med Josef Umdaschpriset från en internationell sammanslutning av trä- och metallproducenter i Österrike.

En sammanfattning publicerades 1996 med titeln ”Elastic Analysis of Flexibly Jointed Laminated Timber Plates”.

Gerhard Schickhofer mottog 1998 ett pris från Austrian Industrial Research Promotion Fund för sitt arbete för ett österrikiskt godkännande av CLT. Hans bidrag till de första nationella riktlinjerna för CLT publicerades 2002 och ledde till att materialet kunde godkännas i flervåningshus.

Gerhard Schickhofer utsågs 2004 till professor och chef för Institutet för timmerteknik och träteknologi vid Tekniska universitetet i Graz.

Tillsammans med Reinhard Brandner har han nyss sammanfattat bidrag från forskargruppen i Graz i en publikation med titeln ”Cross laminated timber, CLT: Overview and development”.Källa: Marcus Wallenberg Priset


Skriv utNu har de tio finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2019 blivit utsedda! Bläddra för att se vilka finalisterna är.

Nu har de tio finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2019 blivit utsedda! Bläddra för att se vilka finalisterna är.


Vilken blir Årets Stockholmsbyggnad 2019? Se finalisterna och rösta på din favorit!

Juryn har utsett de tio finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2019. Nu börjar omröstningen där alla får vara med och utse Årets Stockholmsbyggnad 2019.

Läs mer
Steni

Svenska Hus rekryterar ny regionchef

Ivana Stankovic, tillträdande regionchef Svenska Hus.

Svenska Hus har anställt Ivana Stankovic till regionchef för region Skåne. Ivana...

Läs mer
Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit laga kraft. Det innebär klartecken för byggnation av 500 lägenheter söder om Mälarvägen.

500 nya hem ska byggas i Upplands Väsby

Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit...

Läs mer

Rikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka

Nu påbörjar Rikshem byggnationen av 97 nyproducerade lägenheter på Sandbacka,...

Läs mer


Serneke bygger nytt varuhus i Alingsås

Serneke Bygg och Ekström Fastigheter har undertecknat ett entreprenadkontrakt för...

Läs mer

Basaren är nominerad till Årets Stockholmsbyggnad

Kvarteret Basaren kan bli Årets Stockholmsbyggnad 2019.

Ett år efter inflyttningen har kvarteret Basaren etablerats som ett nytt landmärke...

Läs mer

Fastighetsbranschen tar sikte på de globala hållbarhetsmålen

Inspiration, diskussion, debatt, kunskap och lärdomar från goda exempel. Det är vad...

Läs mer
Brf Vingen, med naturen strax utanför dörren och närhet till staden.

Midroc startar försäljningen av Vingen i Friluftsstad

Nu startar försäljningen av det sista projektet, Brf Vingen, som Midroc uppför i...

Läs mer

Amasten köper bostadsfastigheter i Köping för 216 miljoner kronor

Amasten Fastighets AB har under tisdagen avtalat om att köpa elva bostadsfastigheter och en...

Läs mer

PE tecknar ramavtal med SFV

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang har tecknat ett ramavtal med Statens...

Läs mer
Projektet Humanisten har höga miljökrav. Med TOPROCK CTF System blir det enkelt att bygga energieffektiva tak där fallet skapas med hjälp av isoleringen. Arkitekter är  KUB arkitekter och projektets huvudentreprenör är NCC.

Dubbelt så snabb takläggning för Humanisten i Göteborg

Ont om plats, många olika aktörer och en komplex transportsituation. Förutsä...

Läs mer

Sofiebergsskolan växer med till- och nybyggnad

Sofiebergsskolan, Halmstad.

Mitt på Sofiebergsskolans gård i Halmstad bygger kommunens fastighetskontor nya...

Läs mer

Målet: bli södra Sveriges mest attraktiva samhällsutvecklare

Från vänster: Mikael Sjunnesson och Joakim Lindahl.

Fastighets AB 3Hus, systerbolag till BAB bygg, utvecklar sin verksamhet och förstärker...

Läs mer

OBOS bygger nytt i fjordnära Sundsstrand

16 parhus och kedjehus växer fram i Brf Byfjorden i Sundsstrand strax utanför Uddevalla.

OBOS nya projekt Brf Byfjorden är resultatet av en markanvisningstävling som Uddevalla...

Läs mer


Ett första spadtag för HEBA:s projekt Murklan i Silverdal, Sollentuna

Torsdagen den 11 april togs, med hjälp av en grävskopa, ett första spadtag för...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se