Hon tänker nytt kring grundläggningsarbete


2018-05-17

<span class=\
Bild: Truls Busch

Tara Wood.



Tara Wood, Göteborg, ansvarig för teknisk affärsutveckling inom geoteknik på NCC, har tilldelats Sigge Thernwalls stora byggpris tillsammans med tre andra. Hon belönas med 100 000 kronor.
Tara Wood och NCC:s arbete med permanenta slitsmurar kommer att användas i ett pågående stort projekt. Det är första gången metoden används vid ett större svenskt infrastrukturprojekt.

Grattis Tara Wood, varför fick du priset?
– Jag fick det för att jag oftast ifrågasatt hur man alltid har gjort och hur man gör. Är det rätt teknik eller beräkningsmetoder man använder finns det andra och bättre tekniker eller metoder?

Gillar du att utmana?

– Nja, jag tycker bara det är dumt att inte utnyttja metoder som man vet fungerar på andra håll. Man får ofta hör att de geotekniska förutsättningarna är annorlunda i Sverige. Men sättet att hantera de Svenska geotekniska förutsättningarna är ju inte annorlunda än till exempel i Storbritannien eller Norge. Man måste förstå de geomekaniska principerna och sedan lokalanpassa det geotekniska ramverket för att hantera dessa. Detta använder man för att göra förbättrade prognoser inför produktion och upptäcka eventuella avvikelser långt innan något sker.

Varför är många tveksamma?
– Det är alltid läskigt när man prövar något nytt. Och självklart, när man spänner bågen så högt som till de stora infrastrukturprojekten, då måste man kunna verifiera att det fungerar. Man måste kunna visa att det är kostnadseffektivt och att det håller över en hel livscykel. Det kräver mycket arbete att verifiera och visa nya tekniker och att beräkningsmetoderna fungerar.

Hur kom du in på slitsmurar?

– Jag kom till NCC i samband med Citytunneln i Malmö och var med och uppförde tillfälliga slitsmurar. Men jag kunde inte förstå varför de var tillfälliga och inte permanenta som jag hade erfarenhet av från England. Sedan dess har vi haft flera forskningsprojekt kring slitsmurar med Trafikverket. Idag är permanenta slitsmurar en accepterad metod hos Trafikverket. NCC har redan byggt med permanenta slitsmurar och sekantpålar åt några privata byggherrar.

Vad är egentligen en slitsmur?
– Det är en på plats gjuten betongvägg där man gräver en djup slits i marken som man sedan gjuter nerifrån och upp. Men för att stabilisera massorna under arbetet använder man en stödvätska som därefter pumpas ut.

Vad är det för bra med den metoden jämfört med vanlig stålspont?
– Man kan inte riktigt jämföra slitsmurar och stålspont. En slitsmur kan vara en del av den permanenta konstruktionen och kan vara med och bära den vertikala och horisontella lasten. Det är en tacksam metod för den har liten omgivningspåverkan.

Du har också jobbat med energipålar. Vad är det?
– Energipålar är pålar som ingår i konstruktionen men som också används geotermiskt. De ger el och värme till huset och husägaren kan kanske till och med sälja till nätet.

Används energipålar konkret i Sverige i dag?
– Det är stort i England men i Sverige har det behövts en del forskning. Bland annat har en licentiatavhandling utförts som omfattar en försöksserie med fullskaliga energipålar för att visa att energipålar fungerar bra också i Sverige, och dessutom en doktorsavhandling som fördjupar sig i den mer fundamentala förståelsen som kommer blir klar under 2018. Det har redan använts på en del håll i Sverige men jag tror att energipålarnas stora tid kommer!

Du och NCC jobbar också med jordstabilisering av djupa schakter. Vad är det?
– Man blandar bindemedel i lös lera för att förbättra lerans egenskaper inför djupa schakter. Metoden ökar säkerheten och minimerar omgivningspåverkan. Metoden beskrivs i Eurocode om djupstabilsering men används normalt inte i Sverige då Trafikverkets regelverk inte är anpassat för denna typ av lösning. Vi ska snart starta ett fullskaligt försök tillsammans för att visa att det fungerar lika väl i Sverige som det har gjort i Norge i hundratals projekt, det är inget läskigt med det.

Vad har du för bakgrund?
– Jag kommer ursprungligen från Storbritannien och fick min masters utbildning på Imperial College i London, sedan gick jag tillbaks efter flera år i praktiken för att fördjupa mig i avancerad jordmekanik, där avancerade beräkningsmetoder, laboratoriermetoder och fältmetoder ingick. När jag flyttade till Sverige jobbade jag flera år som geotekniker med olika FoU-projekt inom geotekniken innan jag doktorerade vid Chalmers. Redan under min grundutbildning jobbade jag med geotekniska frågor men också med stora vägprojekt.

Det var väl en efterfrågad erfarenhet i Sverige?
– Nja, när jag kom till Sverige 2003 var det ingen som ville jobba med mig. Jag hade bland annat jobbat med avancerade beräkningar av stora schakter i London och det var en kunskap som inte riktigt behövdes här. Till en början i Sverige arbetade jag med jordarmering och for land och rike runt och propagerade för nya metoder.

Vad ska du göra med pengarna?
– Jag lägger ner mycket tid på helger och kvällar som tar från familjen och nu ska jag ge lite tillbaka. Vi ska åka på en semesterresa ihop och köpa en ny soffa för fredagsmys.





Källa: Live Business Media Group

Skriv ut



Solna United sett från gatan.
Solna United sett från gatan.

Kvalitet och känsla betyder allt i Solna United

Trenden inom design är tydlig.
– Vi strävar mot det gedigna och äkta, vilket man har fokuserat på när man planerat Skanska Fastigheters nya kontorshus – Solna United. Material som trä, tegel, glas och sten...

Läs mer
Connector
Landmärket ska placeras 54 meter upp i luften på det nya bostadshuset Kronhöjdens tak. Skulpturen kommer att belysas från tre håll med färgat ljus som skiftar i olika nyanser. Belysningen tänds i höst.

Nytt lysande landmärke för Partille centrum

Den bärande konstruktionen för det nya bostadshuset Kronhöjden är strax klar och det är dags att byta ut byggkranen som stått vid Kyrktorget mot ett mer permanent...

Läs mer

Geotaggning av bilder kvalitetssäkrar arbetet för projektets alla parter


Med hjälp av geotaggning av bilder kopplade till projekt, uppdrag och individ kan projektledare, förare och maskinister tillsammans kvalitetssäkra arbetet i både real- och...

Läs mer
Guide Gloves

Snickarpodden nominerat till Jämställdhetsbygget

JMs snickarlärlingar Susanne Wacklin och Linn Gergi hörs i Snickarpodden.

Priset Jämställdhetsbygget startades av fyra unga kvinnor och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Syftet är att hylla satsningar som har bidragit till en mer jämstä...

Läs mer


Peab bygger hotell i Sälen

Peab har fått uppdraget att bygga ett hotell vid Hundfjället i Sälen. Beställare är SkiStar Lodge Hundfjället AB och kontraktssumman uppgår till 381 miljoner...

Läs mer
Nordic Guarantee

Ann Legeby blir första professor inom tillämpad stadsbyggnad på KTH

Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare, blir första professor inom tillämpad stadsbyggnad på KTH.

Genom en donation från Birthe & Per Arwidssons stiftelse har KTH inrättat ett nytt ämne, tillämpad Stadsbyggnad. Ann Legeby, planeringsarkitekt på Sweco och forskare,...

Läs mer

TL Bygg skapar nytt äldreboende för Vectura i Tyresö


TL Bygg har tecknat avtal med Vectura Fastigheter AB om nyproduktion av ett äldreboende i Fornudden, Tyresö. Boendet får en total uthyrbar yta om 4 330 kvadratmeter där byggstart...

Läs mer
FLUX


Uppsalahem nominerade till branschens jämställdhetspris

Uppsalahem kan vinna Sveriges Byggindustriers nyinstiftade pris Jämställdhetsbygget. Priset delas ut till en organisation eller företag som aktivt arbetar för en mer jä...

Läs mer

Veidekke Kommersiellt rekryterar marknadschef

Robert Bolmgren, ny marknadschef och ansvarig för uthyrningsverksamheten för nybildade Veidekke Kommersiellt.

Nybildade Veidekke Kommersiellt rekryterar Robert Bolmgren som ny marknadschef och ansvarig för uthyrningsverksamheten. Närmast kommer Robert från NCC Property Development där...

Läs mer
Ghia550

Alla lägenheter i Oscar Properties projekt Bageriet slutsålda

Den enda bostaden som fortfarande är till salu är det spektakulära Penthouset på 295 kvadratmeter och med 121 kvadratmeter takterrass.

2014 förvärvade Oscar Properties den tidigare spisbrödsfabriken på den bergiga halvön Kvarnholmen, mitt emot Djurgården. Bostadsprojektet, som går under namnet...

Läs mer
Kandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.

Efterfrågad byggutbildning blir verklighet i höst

Nu har beslutet kommit. Till hösten 2019 startar en ny, treårig kandidatutbildning, Affärsutvecklarprogrammet - bygg, på Högskolan i Borås. Utbildningen är...

Läs mer
Mitsubishi

Fortsätt utveckling för Sprinten i Vara

Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab, kommundirektör Anna Cederqvist och kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic skriver under avtalet.

Vara kommuns satsning på ett bildnings- och kulturkluster i kvarteret Sprinten i Vara ger ringar på vattnet. Peab ser fortsatt potential i området och har idag undertecknat ett...

Läs mer
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.

Parkkonflikten i Järva:

Begravningsplats i tipp döms ut av expert

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva begravningsplats att byggas på Granholmstoppen intill Tensta. Det är det första kä...

Läs mer
Makita

Ombyggnad gav miljöcertifiering till 60-tals hyresrätter i Skarpan, Linköping

60-talsområdet Skarpan i Linköping, blev mer miljövänlig efter ombyggnationen.

Genom ombyggnad kan äldre byggnader förnyas så att de blir mer hållbara och klarar dagens miljökrav. Riksbyggen har gjort en varsam om- och tillbyggnad av bostadsområ...

Läs mer
<span>Mindre gaturum i stadsdelen med belysning likt stjärnhimmel.</span>

Ramboll vann tävling om allmän platsmark i Karlastaden

Landskapsarkitekter från Ramboll har vunnit parallelltävlingen om gestaltning av allmän platsmark för Karlastaden i Göteborg. Karlastaden omfattar åtta kvarter med...

Läs mer
Nytec plast

Prefabricerade passivhuset Skapaskolan nominerat till prestigefyllt pris


Friendly Buildings projekt Skapaskolan har blivit nominerat till Årets Bygge 2019. Byggnaden är ett lyckat samarbete mellan Friendly Building, Street Monkey Architect och Turako...

Läs mer


Här är samarbetet som får Arlöv att växa

Under våren 2019, påbörjar Burlövs Bostäder bygget av 110 nya bostäder mellan Dalby- och Elisetorpsvägen i Arlöv. Nybyggnationen ingår i ett stö...

Läs mer
Skylink

Skanska rustar upp åt Säffle kommun

Skanska har tecknat två strategiska partneringavtal med Säffle kommun och Säfflebostäder AB om renovering och upprustning av fastigheter. Avtalen löper på fyra å...

Läs mer

Akademiska Hus säljer del av fastighet i Uppsala till SLU

Flygbild över Campus Ultuna, inklusive gula stallar.

Akademiska Hus har tecknat avtal med SLU om försäljning av stallarna vid Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum på Campus Ultuna för 355 miljoner...

Läs mer
Stegproffsen

Älvstranden Utveckling fortsätter leverera bostäder


Under 2018 färdigställdes 580 bostäder i områden Älvstranden Utveckling arbetat med. Det motsvarar drygt en femtedel av den totala nyproduktionen av bostäder i Gö...

Läs mer
Parkeringsdäcket på taket av Töcksfors shoppingcenter rustas med 100% återvinningsbart tätskikt från Derbigum.

Derbigum levererar så att folk kan shoppa loss i Töcksfors

Det finns få platser som kräver så solida och hållbara material som ett parkeringsdäck på taket, vilket utsätts för tuffa prövningar varje dag....

Läs mer
Ställning.se
Ny studie visar:

Så förbättras solelen för flerbostadshus

Solelkommissionen var den 13 februari hos Nätkoncessionsutredningen för att lyfta frågan om vikten av att tillåta interna nät mellan flerbostadshus på samma fastighet...

Läs mer


Ramboll analyserar stadsmiljö i fem skånska städer

Ramboll ska tillsammans med framtidsforskande konsultföretaget Spacescape analysera stadsmiljön i fem skånska städer för att se vilka kvaliteter som uppskattas mest. Med...

Läs mer
Stokvis


Serneke bygger vidare åt Riksbyggen i Kongahälla

Serneke har tecknat entreprenadavtal med Riksbyggen om att bygga vidare i den nya stadsdelen Kongahälla i Kungälv. Avtalet omfattar nybyggnation av 61 lägenheter och är värt...

Läs mer
SBAB kommenterar läget:

Illavarslande stort fall i bostadsbyggandet

Robert Boije, Chefsekonom på SBAB.

SCB:s nya siffror visar ett stort tapp i antalet påbörjade nya bostäder förra året. Samtidigt visade Nyhetsbyrån Direkts sammanställning igår att antalet...

Läs mer
Toab
Härnösands residens.

Härnösands residens kan få utökat skydd

Härnösands residens är statligt byggnadsminne sedan 1935. Det är bara huvudbyggnaden som har skydd. Därför föreslår nu Riksantikvarieämbetet en utö...

Läs mer

SABO och HBV i nytt klimatsamarbete: "Vi har stor köparmakt – det ger oss ett ansvar"

Johan Almesjö, vd HBV, och Anders Nordstrand, vd SABO, nu samarbetspartners inom Allmännyttans klimatinitiativ.

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag SABO och inköpsföreningen HBV har inlett ett samarbete inom ramen för Allmännyttans Klimatinitiativ. Målet är att...

Läs mer
CL Specialglas


Parans teknik är ett steg på väg att godkännas som ”fönster”

Arbetsmiljöverket har lagt ett förslag på föreskrifter kring dagsljus och de tillhörande allmänna råden för arbetsplatsens utformning. Förslaget är...

Läs mer

Löfberg Fastigheter försvarar titeln

Erik Nilsson (KD), ordförande stadsbyggnadsnämnden, Tomas Rhöse, VD Löfberg Fastigheter, Lotta Hallström, ordförande Brf Docklands, Remi Mazzenga, arkitekt Tengbom, Anki Haasma, arkitekt Tengbom.

Vinnaren av arkitekturpriset 2018 gick till Löfberg Fastigheter för deras Docklands-inspirerade lägenhetshus intill Pråmkanalen i Inre hamn. Det är andra året i rad...

Läs mer
Une-produkter

Unikt utvecklingsprojekt ska påbörjas i Uppsala


Alma Property Partners förvärvar en av de mest centralt belägna utvecklingsfastigheterna i Uppsala


Alma förvärvar utvecklingsfastigheten Fålhagen 3:1, allmänt...

Läs mer
Parken har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och är högt uppskattad. Nu planerar Stockholms stad att riva parken och påbörja ett 60 år långt arbete med att omvandla parken till begravningsplats, trots stora protester från personer som bor i närområdet.– Järvaborna pressas redan hårt av Förbifart Stockholm och flera andra pågående eller planerade byggen. Vårt rekreationsområde krymper, och begravningsplatsen skadar det allra mest. Den vänder upp och ner på det finaste området på fältet, och nu får vi veta att kaoset där inte tar slut på 60 år, säger talesperson Sarah Hansen.

Nätverket Låt parken leva:

”60 års byggkaos väntar Järvafältet”

Stockholms kommunfullmäktige godkände i januari etapp 1 av Järva begravningsplats på Granholmstoppen i Tensta. Men ingenstans i beslutet framgår hur många etapper det...

Läs mer
Sekom

Byggbranschen bromsar in - fler tvister och färre bygglov under 2018

Efter en lång tillväxtperiod är den svenska byggbranschen nu på väg in i en recession. Rekordåret 2017, då över 200 miljarder investerades i...

Läs mer

Skanska Sverige stöder arbetet mot mutor

Natali Phalén, generalsekreterare IMM.

Institutet Mot Mutors (IMM) styrelse har antagit Skanska Sverige som stödjande medlem till organisationen och fortsätter därmed att utöka medlemsantalet.

Läs mer
incert


Ännu ett rekordår för Skövdes bostadsbyggande

2018 slogs rekordet – igen. Antalet färdigställda bostäder i Skövde uppgick till 475 stycken, och inte sedan 90-talet har det byggts i samma höga takt i Skövde....

Läs mer

Newsec rådgivare när Särö Flaggskepp AB säljer i Kungsbacka


Newsec har varit säljrådgivare till Särö Flaggskepp AB vid försäljningen av två nyproducerade hyreshus i Särö Centrum, Kungsbacka. Den totala...

Läs mer
Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områdesutveckling i Fisksätra. Det är \

Nya vägar för dialog i Fisksätra

Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områdesutveckling i Fisksätra. Det är "Dialogloungen" i Fisksätra Centrum, som är en...

Läs mer

Victoria Park tecknar avtal om nyproduktion i Linköping


Victoria Park har tecknat avtal avseende nyproduktion av 87 lägenheter i stadsdelen Ryd, Linköping. Projektet är en förtätning på befintlig fastighet och kommer...

Läs mer

Nya kontor och bostäder växer fram i Linköping


Peab har fått uppdraget att bygga kontor och bostäder med tillhörande garage inom kvarteret Konsuln i Linköping. Beställare är Fastighets AB L E Lundberg....

Läs mer

Peab bygger om på Helsingborgs lasarett

Peab har fått uppdraget att bygga om vårdavdelningar inom huvudbyggnaden på Helsingborgs lasarett. Beställare är Region Skåne, Regionfastigheter och kontraktssumman...

Läs mer
Visionsbild över Bonum Brf Trolleberget, som Riksbyggen kommer uppföra i Sigtuna.

Klart för byggstart av Riksbyggens 40 nya seniorbostäder i Sigtuna

Intresset för Riksbyggens Bonum Brf Trollberget i Sigtuna är stort och nu är det klartecken för att starta bygget. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder...

Läs mer


Sizes Works tillverkar trähus till bostadsprojekt i Kalmar

Trähustillverkaren Sizes startar nu produktionen av 32 lägenheter åt bostadsutvecklaren I am Home i Kalmar. Husen som uppförs i området Karlssons Äng byggs helt i...

Läs mer

Kraftigt fallande byggaktivitet per invånare i snabbväxande län

Kraftigt fallande byggaktivitet per invånare i snabbväxande län.

Analysföretaget Industrifakta har i sina regionala trendanalyser sett en minskad byggaktivitet per invånare i två av de län i Sverige som har den starkaste befolkningstillvä...

Läs mer

Flyt för studentbostäder i Norra Djurgårdsstaden

Studentbostäder i Kolkajen.

AquaVilla Produktion AB och ByggVesta markanvisas idag ett projekt som är unikt i Sverige – 40 flytande, miljövänliga studentlägenheter vid en nybyggd ö i Lilla Vä...

Läs mer
&Aring;rets finalister.

Årets SM-finalister är klara

I årets final av ”SM för unga plåtslagare” tävlar sex plåtslagerielever från Uppsala, Borås, Halmstad, Hudiksvall, Linköping respektive Vä...

Läs mer

Einar Mattssons nya bostäder i gammal stadsdel i Sundbyberg


Stadsdelen Rissne, nära Sundbybergs centrum, mellan Duvbo och Stora Ursvik har fått ett lyft med bland annat nybyggda bostäder, affärsverksamhet och förskola. Med...

Läs mer


Mest lästa




















Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se