Komatsus nya 142 tons tipptruck – första CE-certifierade HD1500-modellen


2018-08-17

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen
Bild: Komatsu
Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.
Bild: Komatsu
Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.


Huvudkomponenter, som t.ex. huvudram, transmission och bakaxel, är tillverkade enligt senaste teknologi för att ge maximal hållbarhet, vilket innebär minskade underhållskostnader med längre serviceintervall och lägre driftskostnad.

Komatsu har också utnyttjat den senaste utvecklingen inom informationskommunikationsteknik (IKT) för att ytterligare förbättra tillförlitligheten, öka förarens säkerhet samt öka produktivitet och effektivitet.

– Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad, säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe.
– Det är en helt ny maskin som utformats enligt de principer som EMESRT (Earth Moving Equipment Safety Round Table) tagit fram för att säkerställa högsta säkerhetsstandard.

KOMTRAX Plus innebär utökad övervakning av maskinparken via satellit eller WIFI (WLAN). Användaren kan analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats. Detta inkluderar komponentstatus och prestandadata. KOMTRAX Plus är ett effektivt verktyg som gör kritisk information lättillgängligt, maximerar produktiviteten och reducerar driftskostnaderna.

För högsta säkerhet är maskinen standardutrustad med KomVision. Sex högupplösta kameror ger i realtid föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Kraft och bränsleeffektivitet
Kraften kommer från en högeffektiv 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min. Detta ger en imponerande acceleration och tillåter högre körhastighet, tack vare ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal. Den senaste Komatsu ”On Demand”-teknologin, med bl.a. hydraulpumpar med variabelt deplacement, bidrar till energibesparing, reducerar bränsleförbrukningen och upprätthåller hög produktivitet.

Ett nykonstruerat transmissionssystem, med en 7-växlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, ger ökad produktivitet och säkerhet.

Föraren kan välja mellan två körlägen, ”Power” eller ”Economy”, beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Dessutom får föraren hjälp att hålla bränsleförbrukningen på lägsta nivå, tack vare ECO guidningsinstrumentet i monitorn.

Optimalt arbete
Motorns effektivitet, i kombination med elektronisk reglerteknik, gör att arbetet blir optimalt. Komatsus avancerade transmission med optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) anpassar växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Komatsus drivgreppskontrollsystem (KTCS) övervakar hjulens rotation kontinuerligt och minimerar hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd.

Komatsus automatiska retardationsbromssystem (ARSC) gör att föraren enkelt och säkert kan köra ner för de brantaste utförsbackarna, med konstant hastighet som regleras automatiskt och endast koncentrera sig på att styra tipptrucken.

Bekvämt underhåll och service
Bekvämt underhåll och service var ett av de viktigaste designmålen för Komatsu HD1500-8.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och kan enkelt nås från marknivå.

De viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, där man enkelt kan byta motorolja, kylvätska, transmissionsolja, hydraulolja samt oljor för styr- och bromskretsarna. Filtren är också centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare, ser till att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är utrustad med en automatisk spännare och behöver inte underhållas. Kylfläkten har en koppling som bara driver vid behov, vilket minskar effektbehovet ytterligare.

Komfort och säkerhet
Den nya ergonomiskt utformade hytten ger föraren en bekväm arbetsmiljö, med perfekt placerade reglage för säkert arbete och ökad produktivitet.

Hyttens ventilationssystem, med utmärkt uppvärmning eller kylning, säkerställer en komfortabel arbetsmiljö. Förarsätet har tygklädsel, luftfjädring och är justerbart efter förarens vikt och längd. Det är även försett med vibrationsdämpning, vilket minskar förarutmattningen samt har elvärme och ventilation som standard.

Tack vare den tysta motorn, hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, fås en låg vibrationsnivå och ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

Dessa egenskaper, i kombination med förarinformation från övervakningssystemen och de centralt placerade servicepunkterna, gör HD1500-8 till en säker maskin som är enkel att underhålla och arbeta runt.

Egenskaper och fördelar för HD1500-8:

 • Ökad motoreffekt – maximal produktivitet med låg bränsleförbrukning
 • Retardationsbromssystem med hög kapacitet – maximal produktivitet
 • Komatsu drivgreppskontrollsystem (KTCS) – maximal produktivitet
 • Valbara körlägen och energibesparande funktioner – optimal effektivitet
 • Nykonstruerad och ergonomisk förarhytt – förstklassig förarkomfort
 • Förarsäte med luftfjädring, värme och ventilation – förstklassig förarkomfort
 • Förlängda serviceintervaller och ökad tillförlitlighet – reducerade driftskostnader
 • Wiggins snabbfyllnadssystem för bränsle, olja och kylvätska – minimal stilleståndstid
 • Centralt placerade service- och påfyllnadspunkter – förenklat underhåll
 • Hyttstege med flack lutning – säker arbetsmiljö och enklare in- och ursteg
 • KomVision med kamera och radar – marknadsledande säkerhet
 • Snabb-/nödstopp för motorn – marknadsledande säkerhet
 • Uppdaterad KOMTRAX Plus – bekväm maskinparkshantering och planering
Källa: Söderberg & Haak

Skriv utNybyggnation av flerbostadshus i Ryd i Linköping.
Nybyggnation av flerbostadshus i Ryd i Linköping.

Strategisk Arkitektur förtätar miljonprogram

Strategisk Arkitektur har på uppdrag av Victoria Park sedan 2016 arbetat med förtätning av Ostbrickan 2 i miljonprogramsområdet Ryd i Linköping. Bygglov har nu givits för de två första kvarteren med 87 nya...

Läs mer
Connector

LINK arkitektur skriver under för en klimatneutral bransch

Lidl-butiken i Visby är ett av projekten med högt hållbarhetsfokus, som LINK arkitektur arbetar med.

LINK arkitektur har, som ett av få arkitektkontor, skrivit under regeringens färdplan för fossilfritt byggande inom bygg- och anläggningssektorn. Satsningen är en del mot...

Läs mer
Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.

Miljöbyggnad guld till nya akutvårdsbyggnaden i Danderyd

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus har preliminärt certifierats med Miljöbyggnad guld. Det glädjande beskedet kom i veckan från Sweden Green Building Council som...

Läs mer
Guide Gloves

Midroc vinner byggtävling om Parkskolan i Ängelholm

Bild från den vinnande förslaget.

En enig jury valde Midrocs förslag ”Parkskolan” till vinnare i en markanvisningstävling som pågått under hösten. Enligt förslaget kommer området...

Läs mer
Sweden Green Building Councils marknadschef Evelina Strandfeldt.

I framtiden spås alla byggnader behöva miljöcertifiering

Sweden Green Building Councils marknadschef Evelina Strandfeldt ger en djupare blick i miljöcertifieringen Miljöbyggnad Version 3.0. Hon berättar varför det är viktigare...

Läs mer
Nordic Guarantee

HSB uppför Jubileumshus i Hagastaden

Jubileumshuset uppförs till HSBs hundraårsjubileum år 2023.

Innovation och tradition, det är ledorden för det Jubileumshus som HSB uppför i samband med organisationens hundraårsfirande år 2023. Arkitektbyrån DinellJohansson...

Läs mer
Atmosfärhus utvecklar och förvaltar egna bostadsprojekt med fokus på små, yteffektiva och välplanerade lägenheter. De nya bostäderna i området Enekullen kommer vara i storlekarna 1-3 rum och kök fördelat på fyra huskroppar med fem-sex våningar.

Atmosfärhus bygger 136 nya hyresbostäder i Kungälv

Atmosfärhus Fastighetsaktiebolag har påbörjat byggnation av 136 små, klimatsmarta bostäder med rimlig hyra i Ytterby, Kungälv. Entreprenaden utförs av JSB...

Läs mer
FLUX

Veidekke bygger ytterligare en vindkraftspark åt Eolus


Veidekke Anläggning och Eolus Vind AB, som tidigare samarbetat i flera projekt, har tecknat nytt avtal om byggnation av fundament och vägar för ytterligare 31 vindkraftverk....

Läs mer

Projekt utvärderar förebyggande av avfall

Trots att det i flera år har funnits prioriterade mål om att minska mängden avfall så ökar avfallsmängderna inom flera kategorier. Det finns dock exempel på...

Läs mer
Ghia550
Den grå delen av anläggningen är den befintliga delen som varit i drift sedan 1988. Den blå delen är den utbyggda delen som idag fått tillstyrkan av SSM.

SSM tillstyrker SKB:s ansökan om att bygga ut SFR

SKB kan beviljas tillstånd enligt miljöbalken till utökad verksamhet vid Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Det säger idag Strålsä...

Läs mer

Sture Nilsson ny VD i byggentreprenören Zengun

Sture Nilsson, till vänster i bild, tar över stafettpinnen efter Ulf Jonsson, till höger, och blir ny VD i Zengun.

Styrelsen i Zengun Holding Group AB har utsett Sture Nilsson till ny VD och koncernchef från och med 1 februari 2019. Han tar över efter Ulf Jonsson som valt att övergå till en...

Läs mer
Makita
Skissbild över campushallen i Ebbepark.

Sandbäckens utför sprinklerinstallationer i Ebbepark, Linköping

Sandbäckens Sprinkler Mitt har erhållit förtroendet av Torpheimergruppen att, som totalentreprenör, leverera kompletta sprinkleranläggningar i samband med projektet Ebbepark...

Läs mer

Tekniska installationer får större fokus i Future City


Installatörsföretagen går in som medarrangör i skolsatsningen Future City, en tävling som riktar sig till elever i årskurs 6 till 9. Syftet är att visa mö...

Läs mer
Nytec plast
Hökerum Bygg kommer att justera vissa balkonger vid entrén till innergården för att tillgodose de ljudkrav som finns.

Hökerum Bygg tar över Brf Norra Missionen i Tranås

Precis innan julledigheten blev det klart att Hökerum Bygg köper bostadsrättsprojektet Brf Norra Missionen i  Tranås av Pålssons Bygg. Det har byggts väldigt...

Läs mer
Fyrfasen Energis kontor, Sveg.

Fyrfasen Energi vinner upphandling med NP3

Det står nu klart att Fyrfasen Energi går in som Fastighetsbolaget NP3s övergripande partner i elhandelsfrågor. NP3 investerar främst i kommersiella fastigheter inom...

Läs mer
Skylink

Rikshems ägare förlänger sina back-up åtaganden mot bolaget

Rikshems ägare, AMF och Fjärde AP-fonden, tillhandahåller sedan tidigare back-up faciliteter i form av en lånefacilitet respektive ett teckningsåtagande avseende fö...

Läs mer

Johanna Severed ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Jönköping

Johanna Severed, Riksbyggens nya marknadsområdeschef fastighetsförvaltningen i Jönköping.

Från 1 januari är Johanna Severed ny marknadsområdeschef för Riksbyggens förvaltningsverksamhet i Jönköping. Riksbyggen är en av Sveriges största...

Läs mer
Stegproffsen
Mikael Kalldin, Crister Isaksson och Marcus Dressle är nöjda över samarbetet och att kunna få ut det bästa av varandra.

Sh bygg, sten och anläggning förvärvar Energigrävarna

Energigrävarna i Uppland AB är ett mindre företag specialiserade på anläggningsjobb och som verkat i Uppland sedan 2009. Energigrävarna vill nu utvecklas vidare och Sh...

Läs mer

Lerum växer med OBOS

Lägenheterna byggs i tre huskroppar som i sin utformning påminner om New England-villor.

Stenkullen, där OBOS nya projekt Brf Eken ska byggas, är en liten ort i Lerums kommun, ungefär fem kilometer från centrala Lerum. Här har OBOS tidigare byggt 21...

Läs mer
Ställning.se


Stor ökning av andelen kvinnor som är chefer på Riksbyggen

Målmedvetet arbete ger resultat. Andelen kvinnor som är chefer har ökat stadigt på Riksbyggen, sedan 2008 har andelen ökat från 24 procent till 41 procent för...

Läs mer

Wästbygg AB tillsätter ny arbetschef i region Väst

Henrik Larsen blir ny arbetschef inom Wästbygg AB region Väst.

Henrik Larsen blir ny arbetschef inom det kommersiella segmentet i region Väst för entreprenadbolaget Wästbygg AB.


Wästbygg AB vidareutvecklar nu affärsområdet...

Läs mer
ob wiik


Peab Asfalt vinner upphandling för 50 miljoner kronor

Peab Asfalt har vunnit upphandlingen gällande underhållsbeläggningar till Trafikverket region syd 2019. Uppdragen omfattar underhållsbeläggningar i form av Remixing...

Läs mer
Runt 50 personer var på plats i Karlstads El- och Stadsnäts lokaler under tisdagen.

Många på plats när framtidens smarta städer diskuterades

Tillsammans med stadsnäten i Arvika, Hammarö, Forshaga, Munkfors, Åmål och Vansbro bjöd Karlstads El- och Stadsnät in till en heldag i digitaliseringens tecken –...

Läs mer
Stokvis

Finja satsar på EPS-betong i plastsäck

Finjas torrbruk i plastsäck – en succé från start.

Finjas torrbruk i plastsäck blev en omedelbar succé. De fuktsäkra förpackningarna som ger längre hållbarhet och lägre miljöpåverkan uppskattas av...

Läs mer


Anslag beviljat för att kunna bygga billigare ungdomsbostäder

Malmö behöver fler hyresbostäder med hyror som unga har råd med. Nu får Hyresgästföreningen 300 000 kronor för att tillsammans med flera andra aktörer...

Läs mer
Toab


De är 1 av 5 som skissar på 4:e tornet +ONE

57 intresseanmälningar har kokat ner till fem utvalda i det parallella uppdraget om att rita Svenska Mässans fjärde torn i Göteborg. Bornstein Lyckefors tillsammans med hollä...

Läs mer

Boverket har beviljat BoKlok stöd för utveckling av produktplattform

En produktplattform ska ge BoKlok ännu effektivare byggprocesser.

BoKlok har beviljats stöd av Boverket i en satsning för innovativt och hållbart bostadsbyggande. Stödet till BoKlok är på drygt 1,6 miljoner kronor.

Läs mer
CL Specialglas
NCC bygger spårvagnsdepå i Lund.

Samarbete ger Lunds spårvagnar ny depå

På uppdrag av Lunds kommun och Region Skåne kommer NCC att bygga en spårvagnsdepå för Lunds spårvagnar. Ordervärdet uppgår till drygt 100 miljoner kronor.

Läs mer

Bravida skriver ytterligare kontrakt avseende Förbifart Stockholm

Trafikverket och Bravida har tecknat ett andra kontrakt gällande Förbifart Stockholm, ett av Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt. Kontraktet avser VA och fast...

Läs mer
Une-produkter
Kunden är Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

NCC bygger stort sjukhusprojekt i Finland

NCC börjar bygga ett stort sjukhusprojekt i Uleåborg i Finland. I de nya sjukhusplanerna, som har tagits fram efter att det första entreprenadavtalet undertecknades i november 2017,...

Läs mer

Kvalitet viktigare än pris för svenska bostadsrenoverare

Hela 95 procent av svenska bostadsägare uppger kvalitet som ett viktigt kriterium.

Den enskilt viktigaste faktorn vid val av byggmaterial är kvalitet. Hela 95 procent av svenska bostadsägare uppger kvalitet som ett viktigt kriterium. Även estetiken, hur...

Läs mer
Sekom
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnads kommenterar 4-partsuppgörelsen:

"Slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse"

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm kommenterar uppgörelsen som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet offentliggjort.

Läs mer
<span>Deromes VD Magnus Andersson och Elni Kullmer, chef för IFS Skandinavien.</span>

Derome svensk marknadsledare inom träindustri ökar kundupplevelsen med IFS Applications

IFS ökar effektiviteten bland Deromes 1 700 anställda på över 50 platser i Sverige och gör livet enklare för deras kunder.

Läs mer
incert

Hemsös ägare tillför eget kapital om 1 miljard kronor

Hemsö Fastighets AB har i januari 2019 ökat det egna kapitalet om 1 miljard kronor genom aktieägartillskott från bolagets ägare Tredje AP-fonden och AB Sagax. Ä...

Läs mer
Flygbild över Gårdsten med den senaste byggnationen på Kryddhyllan i västra Gårdsten.

Tryggare Gårdsten tack vare gemensamma satsningar

Polisen i nordöstra Göteborg kommer från och med 1 mars 2019 inte längre klassa stadsdelen Gårdsten som ett särskilt utsatt område, bland annat tack vare ett...

Läs mer

Heimstaden rekryterar till topposition från Colliers

<span>Christian Fladeland är ny Chief Investment Officer hos <span>Heimstaden.</span></span>

Heimstaden har rekryterat Christian Fladeland till rollen som Chief Investment Officer (CIO). Christian Fladeland kommer närmast från rollen som partner på Colliers International i...

Läs mer
Uppsala värmeverk Carpe Futurum. Bilden är ett montage.

Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i Uppsala

Peab har fått uppdraget att utföra mark- och grundläggningsarbeten för det nya värmeverket Carpe Futurum i Uppsala. Beställare är Vattenfall AB och kontraktssumman...

Läs mer

Smart Buildings, Easy - Raybased lanserar ett nytt kraftfullt konfigurationsverktyg


Det som är bra ska vara enkelt! Nu blir det enklare och går ännu snabbare att skapa ett idealt inomhusklimat, sänka energikostnaderna och minska CO2 utsläppen med hjälp...

Läs mer


Rekordvolymer av sågade trävaror för MIMAB och APM Terminals

Under hösten har volymerna av sågade trävaror ökat kraftig för MIMAB och APM Terminals. Allt mer gods hittar vägen via Göteborg och genom det suverä...

Läs mer

Newsec rekryterar ny fastighetschef i Folksamuppdraget

Hélène Wersäll-Dahlen.

För att stärka erbjudandet inom bostäder tar Newsecs svenska förvaltningsverksamhet in Hélène Wersäll-Dahlen som ny fastighetschef bostäder Stockholm. I...

Läs mer
Aquadus blir en del av Instalco.

Instalco förvärvar Aquadus i Eskilstuna

Instalco har ingått avtal om förvärv av Aquadus i Eskilstuna och stärker därmed sin position inom VS-området.


Aquadus har sitt huvudkontor i Eskilstuna med verksamhet...

Läs mer
Några av Eslövs kommuns bygglovshandläggare.

Korta handläggningstider ger nöjda kunder

Handläggningstiden för bygglov är rekordlåg, något som såväl medborgare som näringsidkare i kommunen är mycket nöjda med. Bygglov blir lätt...

Läs mer

Skanska bygger tunnel i Norge för cirka 640 miljoner kronor

Skanska Norge har tecknat avtal med Statens Vegevesen om att bygga en tunnel på E69 i Finnmarks fylke, Norge. Kontraktet är värt cirka NOK 622 M, cirka 640 miljoner kronor, vilka...

Läs mer
SKB har genomfört boendeenkäten vartannat år sedan 2006 och har blivit nominerade till Högsta Serviceindex varje gång, totalt sju gånger.

SKB åter nominerat till Sveriges bästa hyresvärd

SKB är nominerat till bostads- och fastighetsbranschens utmärkelse Kundkristallen och deltar i klassen Högsta Serviceindex för företag med mellan 3 000 och 8 999 lä...

Läs mer

White tar skandinavisk design till London med nya Moorfields Eye Hospital

White har bidragit med multidisciplinär designkompetens inom husbyggnad, landskap, ljus och inredning. 

White har tillsammans med AECOM och Penoyre & Prasad vunnit den prestigefulla internationella RIBA-tävlingen om att rita en ny byggnad för Moorfields Eye Hospital och UCL Institute of...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se