Komatsus nya 142 tons tipptruck – första CE-certifierade HD1500-modellen


2018-08-17

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen
Bild: Komatsu
Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.
Bild: Komatsu
Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.


Huvudkomponenter, som t.ex. huvudram, transmission och bakaxel, är tillverkade enligt senaste teknologi för att ge maximal hållbarhet, vilket innebär minskade underhållskostnader med längre serviceintervall och lägre driftskostnad.

Komatsu har också utnyttjat den senaste utvecklingen inom informationskommunikationsteknik (IKT) för att ytterligare förbättra tillförlitligheten, öka förarens säkerhet samt öka produktivitet och effektivitet.

– Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad, säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe.
– Det är en helt ny maskin som utformats enligt de principer som EMESRT (Earth Moving Equipment Safety Round Table) tagit fram för att säkerställa högsta säkerhetsstandard.

KOMTRAX Plus innebär utökad övervakning av maskinparken via satellit eller WIFI (WLAN). Användaren kan analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats. Detta inkluderar komponentstatus och prestandadata. KOMTRAX Plus är ett effektivt verktyg som gör kritisk information lättillgängligt, maximerar produktiviteten och reducerar driftskostnaderna.

För högsta säkerhet är maskinen standardutrustad med KomVision. Sex högupplösta kameror ger i realtid föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Kraft och bränsleeffektivitet
Kraften kommer från en högeffektiv 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min. Detta ger en imponerande acceleration och tillåter högre körhastighet, tack vare ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal. Den senaste Komatsu ”On Demand”-teknologin, med bl.a. hydraulpumpar med variabelt deplacement, bidrar till energibesparing, reducerar bränsleförbrukningen och upprätthåller hög produktivitet.

Ett nykonstruerat transmissionssystem, med en 7-växlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, ger ökad produktivitet och säkerhet.

Föraren kan välja mellan två körlägen, ”Power” eller ”Economy”, beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Dessutom får föraren hjälp att hålla bränsleförbrukningen på lägsta nivå, tack vare ECO guidningsinstrumentet i monitorn.

Optimalt arbete
Motorns effektivitet, i kombination med elektronisk reglerteknik, gör att arbetet blir optimalt. Komatsus avancerade transmission med optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) anpassar växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Komatsus drivgreppskontrollsystem (KTCS) övervakar hjulens rotation kontinuerligt och minimerar hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd.

Komatsus automatiska retardationsbromssystem (ARSC) gör att föraren enkelt och säkert kan köra ner för de brantaste utförsbackarna, med konstant hastighet som regleras automatiskt och endast koncentrera sig på att styra tipptrucken.

Bekvämt underhåll och service
Bekvämt underhåll och service var ett av de viktigaste designmålen för Komatsu HD1500-8.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och kan enkelt nås från marknivå.

De viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, där man enkelt kan byta motorolja, kylvätska, transmissionsolja, hydraulolja samt oljor för styr- och bromskretsarna. Filtren är också centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare, ser till att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är utrustad med en automatisk spännare och behöver inte underhållas. Kylfläkten har en koppling som bara driver vid behov, vilket minskar effektbehovet ytterligare.

Komfort och säkerhet
Den nya ergonomiskt utformade hytten ger föraren en bekväm arbetsmiljö, med perfekt placerade reglage för säkert arbete och ökad produktivitet.

Hyttens ventilationssystem, med utmärkt uppvärmning eller kylning, säkerställer en komfortabel arbetsmiljö. Förarsätet har tygklädsel, luftfjädring och är justerbart efter förarens vikt och längd. Det är även försett med vibrationsdämpning, vilket minskar förarutmattningen samt har elvärme och ventilation som standard.

Tack vare den tysta motorn, hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, fås en låg vibrationsnivå och ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

Dessa egenskaper, i kombination med förarinformation från övervakningssystemen och de centralt placerade servicepunkterna, gör HD1500-8 till en säker maskin som är enkel att underhålla och arbeta runt.

Egenskaper och fördelar för HD1500-8:

 • Ökad motoreffekt – maximal produktivitet med låg bränsleförbrukning
 • Retardationsbromssystem med hög kapacitet – maximal produktivitet
 • Komatsu drivgreppskontrollsystem (KTCS) – maximal produktivitet
 • Valbara körlägen och energibesparande funktioner – optimal effektivitet
 • Nykonstruerad och ergonomisk förarhytt – förstklassig förarkomfort
 • Förarsäte med luftfjädring, värme och ventilation – förstklassig förarkomfort
 • Förlängda serviceintervaller och ökad tillförlitlighet – reducerade driftskostnader
 • Wiggins snabbfyllnadssystem för bränsle, olja och kylvätska – minimal stilleståndstid
 • Centralt placerade service- och påfyllnadspunkter – förenklat underhåll
 • Hyttstege med flack lutning – säker arbetsmiljö och enklare in- och ursteg
 • KomVision med kamera och radar – marknadsledande säkerhet
 • Snabb-/nödstopp för motorn – marknadsledande säkerhet
 • Uppdaterad KOMTRAX Plus – bekväm maskinparkshantering och planering
Källa: Söderberg & Haak

Skriv ut

Veidekke först att bygga Svanenmärkt förskola enligt nya kriterier

Nybyggda Parkvägens förskola i Barkarbystaden kan nu stoltsera med att de uppfyller de nya striktare miljö- och energikraven som en Svanenmärkning innebär. Svanenmärkningen erhölls efter att innergården...

Läs mer
Connector

Trivselhus investerar i högautomatiserad hustillverkning i Landsbro

Trivselhus stärker den långsiktiga konkurrenskraften genom att investera i en volymhusfabrik i Landsbro. Samtidigt avses att samlokalisera enheterna i Landsbro och Korsberga till Landsbro....

Läs mer


Södra investerar för nästa generations byggande

Södra har beslutat att investera i ytterligare en anläggning för korslimmat trä i Värö och satsar på att bli en av Nordens ledande aktörer.
–...

Läs mer
Nordic Guarantee


Byggarbetsplats blev konstgalleri

Fixfabriken i Göteborg har förvandlats till ett konstverk. I samband med Konstrundan i Majorna fick fyra lokala konstnärer sätta sin prägel på den 25 meter långa...

Läs mer

Med EPD driver Betongindustri utvecklingen av hållbar betong

Som ett led i den ökade miljömedvetenheten i byggandet har Betongindustri tagit fram tredjepartsgranskade miljödeklarationer, så kallade EPD:er, som redovisar betongens miljö...

Läs mer
FLUX

Archus utvecklar ny stadsdel i Västerås

Översiktsbild Södra Källtorp.

Nu har detaljplanen för Södra Källtorp i centrala Västerås vunnit laga kraft och där med är man ett steg närmare i att realisera planerna för en ny...

Läs mer
Den enorma summan väckte uppståndelse men Hagmans Tak vill uppmärksamma en viktigare uppgift från rapporten – att läckande tak är det vanligaste byggfelet.

Takläckor orsakar flest byggskador i Sverige

Läckande tak är både det vanligaste och dyraste byggfelet, enligt Boverket. Att skärpa kraven i branschen är en viktig åtgärd men beställarna måste...

Läs mer
Industrinät


Viktor Hanson får marktilldelning i Väsby Entré för hållbart miljöprojekt

Kommunfullmäktige i Upplands Väsby har godkänt ett markanvisningsavtal mellan Byggnadsfirman Viktor Hanson och Upplands Väsby kommun. Väsby Entré är Upplands...

Läs mer

Norra hamnen i Malmö lockar internationellt fastighetsbolag

Flygbild markreservation MG Real Estate.

Malmö stads tekniska nämnd beslutade idag att godkänna en markreservation till bolaget MG Real Estate för 50 000 kvadratmeter tomtyta i Malmö Industrial Park, Norra hamnen....

Läs mer
Teknoware

Riksbyggen branschbäst bland högskole- och civilingenjörer för 3:e året i rad

Maria Sörén, employer branding-ansvarig på Riksbyggen.

Studenter som läser till högskole- och civilingenjör vill helst arbeta på Riksbyggen inom fastighetsförvaltningsbranschen. Det visar Universums årliga undersö...

Läs mer
Clarion Hotell, Sundsvall.

Ramirent blir huvudleverantör när Serneke bygger Clarion Hotell i Sundsvall

Ramirent blir huvudleverantör när Serneke bygger det spektakulära Clarion-hotellet i Sundsvall på uppdrag av byggherren Diös. Det 270 rum stora hotellet är en del...

Läs mer
Mirka

Statens Fastighetsverk tecknar ramavtal med Forsen


Forsen har fått nytt ramavtal avseende projektledningstjänster för Statens Fastighetsverk. Uppdraget spänner mellan underhållsprojekt till krävande restaureringar och...

Läs mer

FOJAB bidrar till bevarandet av betydelsefulla byggnader i Sverige

Universitetshuset i Lund.

Statens fastighetsverk har i uppdrag att bevara och utveckla Sveriges kulturarv genom förvaltning av 3000 byggnader och stora markområden i Sverige. Tillsammans berättar husen...

Läs mer
Upplands stängsel

Derome bygger drygt 200 hyresrätter i Kalmar

Volymhus i trä

Derome har gjort en storsatsning i Värö och ett samarbete som går extremt fort är med Magnolia. När de första bostäderna står inflyttningsklara har det...

Läs mer


450 nya bostäder och förskola i Huvudsta

Nya bostadskvarter med 450 lägenheter, LSS-bostäder och förskola byggs i Huvudsta, vid entrén till Solna från sydväst. Samtidigt utvecklas Solnaverket för att...

Läs mer
Ghia550

Fortsatt stort intresse för miljövänligt byggande


Svenska bostadsägares intresse för miljön är fortsatt högt. Att använda svenskt, miljömärkt byggmaterial, gärna måttbeställt, är sä...

Läs mer

OBOS bidrar till social hållbarhetspremie på 1,2 miljoner

Representanter från Make a Kid Smile och Kvinnojouren Sigtuna tar emot hållbarhetschecken.

I Sigtuna stadsängar har sex bostadsutvecklare i etapp 1 via en social hållbarhetspremie bidragit med 1,2 miljoner till de två organisationerna Sigtuna kvinnojour och Make a Kid...

Läs mer
Sekom
Bild från området Ekedal.

Internationell nominering till Skövdebostäder

Skövdebostäders Ekedal är nominerat till den internationella utmärkelsen European Housing Award 2019 i kategorin ”fair financing for housing affordability”. Ekedal...

Läs mer
Nu startar arbetet med att ta fram en långsiktig plan för Öjebyns fortsatta utveckling.

Nu startar översiktsplaneringen för Piteås stadsdelscentra - Öjebyn är först ut

De fördjupade översiktsplanerna för landsbygdscentra har nyligen antagits. Nu fortsätter arbetet med att ta fram långsiktiga planer även för kommunens...

Läs mer
Makita

Interface lanserar ny kollektion textilgolv inspirerad av naturen

Ice Breaker - Gritstone (ND) & Touch & Tones 103 - Ultra Marine.

Många verksamheter efterfrågar enkla, naturinspirerade arbetsmiljöer som inbjuder till lugn och koncentration för att motverka teknikens dominans på arbetsplatsen. Som ett...

Läs mer


Lägsta nybyggnadsvolymen i Sverige sedan 2015

Att byggaktiviteten i Sverige har tappat fart är tydligt. Det bekräftas i Industrifaktas löpande konjunkturrapport, Marknadstrender Bygg, där utvecklingen för påbö...

Läs mer
Nytec plast
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Hultafors blir komplett knivleverantör

Nu breddar Hultafors sitt verktygssortiment ytterligare genom att lansera 13 nya brytbladsknivar med tillhörande blad. Genom lanseringen blir Hultafors nu en helhetsleverantör av knivar.

Läs mer

Flexovit lanserar ljuddämpade diamantklingor med låg vibrationsnivå

Flexovits Silent-klingor har en sandwichkonstruktion med ett specialutvecklat högabsorberande material som dämpar svängningarna i stambladet vilket minskar ljud- och vibrationsnivån. Klingan är även försedd med patentsökta urtag mellan segmenten som har en speciell utformning vilket gör att inga luftströmmar bildas och därmed elimineras det höga och vinande ljudet vid kapning och sågning.

Kapning av betong och andra byggnadsmaterial med diamantklingor framkallar höga och vinande ljud som ofta uppfattas som mycket störande av omgivningen. Flexovits diamantklingor Industrial...

Läs mer
Skylink

Starkt första kvartal för byggmaterialhandeln


Byggmaterialindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 6,2...

Läs mer
Energimyndigheten är \

Kontor med återbrukad inredning blir “Årets kontor”

Energimyndighetens nya kontor i Eskilstuna har blivit utsett till ett av ”Årets kontor” av Newst.se. White arkitekter har skapat inredningskonceptet där gamla möbler...

Läs mer
Stokvis

Fabege överträffar den svenska energiöverenskommelsen

Caroline &Ouml;din, energistrateg på Fabege.

Sveriges långsiktiga inriktning för svensk energipolitik,  Energiöverenskommelsen, fastställer ett mål på 50 procent effektivare energianvändning 2030...

Läs mer


Datorsimulering hjälper kommuner att bygga bort översvämningar

166 kommuner i Sverige har drabbats av skyfall de senaste tio åren. Värst var skyfallssommaren 2014 då försäkringsbolagen registrerade 18 000 skyfallsrelaterade...

Läs mer
Toab

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 gör stor klimatsatsning med solceller

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ska installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

I samband med att Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte kommer föreningen att installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrä...

Läs mer


Woodprint sätter träbyggandet på kartan

Det finns ett växande intresse för Sveriges expansiva och innovativa träbyggande. Därför har Sveriges Träbyggnadskansli tagit fram den digitala plattformen...

Läs mer
CL Specialglas

Allt fler tjejer söker sig till måleribranschen

18-åriga Moa Thorsén går idag Yrkesgymnasiet Gävle och ser fram emot en framtid i målaryrket.

Nyligen presenterade regeringen nya mål för att öka mångfalden i byggbranschen.
25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor...

Läs mer

Serneke bygger ut skola i Vänersborg


Serneke Bygg har skrivit entreprenadavtal med Vänersborgs kommun om att utveckla Öxnered skola med om- och tillbyggnader. Ordersumman uppgår till omkring 136 miljoner kronor.

Läs mer
Une-produkter
Nu har de tio finalisterna i &Aring;rets Stockholmsbyggnad 2019 blivit utsedda! Bläddra för att se vilka finalisterna är.

Vilken blir Årets Stockholmsbyggnad 2019? Se finalisterna och rösta på din favorit!

Juryn har utsett de tio finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2019. Nu börjar omröstningen där alla får vara med och utse Årets Stockholmsbyggnad 2019.

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Luftig bro med svindlande utsikt

Under onsdagen beslutade teknik- och fastighetsnämnden att gå ut med upphandlingen för den planerade cykelbron mellan Färjestad och Råtorp. Cykelbron är en sä...

Läs mer
Mitsubishi


Statligt startlån för unga kortar tiden till första bostaden med sju år

Ett statligt startlån för unga skulle minska tiden det tar att spara ihop till första bostaden dramatiskt, från drygt tio till knappt tre år. Det visar en ny rapport som...

Läs mer

Skövdebostäder branschens starkaste varumärke både nationellt och lokalt

Skövdebostäder har under mars månad genomfört två olika varumärkesundersökningar ihop med undersökningsföretaget Origo group. Den ena nationellt bland...

Läs mer
incert

Svenska Hus rekryterar ny regionchef

Ivana Stankovic, tillträdande regionchef Svenska Hus.

Svenska Hus har anställt Ivana Stankovic till regionchef för region Skåne. Ivana har mångårig erfarenhet i fastighetsbranschen, både inom förvaltning och...

Läs mer

NCC bygger nytt avloppsreningsverk i Åre kommun

<span class=\

NCC och Åre kommun ska i samverkan bygga ett nytt avloppsreningsverk i Bydalen i Åre kommun för att skapa en hållbar miljö i Bydalens dalgång och samtidigt frä...

Läs mer
Skapaskolan är en av skolorna som får energi från solen.

Nu kan privata skolor få solceller utan investeringskostnad

Nu har alla privata förskolor och skolor i Sverige möjlighet att få en solcellsanläggning installerad utan kostnad. Solcellsföretaget Friendly Power erbjuder ett...

Läs mer
Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit laga kraft. Det innebär klartecken för byggnation av 500 lägenheter söder om Mälarvägen.

500 nya hem ska byggas i Upplands Väsby

Detaljplanen för Stena Fastigheters projekt Gröna Ekebo i Upplands Väsby har vunnit laga kraft. Det innebär klartecken för byggnation av 500 lägenheter söder om...

Läs mer

Nu ska olycksdrabbade vägsträckan bli säker

Planskilda korsningar ökar trafiksäkerheten.

Ramirent har vunnit NCC’s leverantörsupphandling gällande den omfattande ombyggnationen av olycksdrabbade vägsträckan på E14, mellan orterna Blåberget och...

Läs mer

Diös utvecklar större miljöcertifierade lokaler till Trafikverket i Luleå


Trafikverket i Luleå expanderar sin verksamhet med fler medarbetare och utökar därmed sina lokaler på Sundsbacken i centrum. Fastighetsägaren Diös utvecklar just nu...

Läs mer

Rikshem bygger 97 nya bostäder på Sandbacka

Nu påbörjar Rikshem byggnationen av 97 nyproducerade lägenheter på Sandbacka, ett område där bolaget redan har över 200 bostäder. Två nya bostadshus...

Läs mer


Serneke bygger nytt varuhus i Alingsås

Serneke Bygg och Ekström Fastigheter har undertecknat ett entreprenadkontrakt för byggnation av ett nytt varuhus åt Dollarstore-kedjan på Bolltorps handelsområde i...

Läs mer
I det helt förnyade kvarteret Karmen finns all den teknik som behövs för att bli en energileverantör.

Tiden när fastighetsbranschen bara är en användare av energi är förbi

I Örebrobostäders fastigheter kan man nu göra det som hittills aldrig gjorts – leverera energitjänster som bidrar till det nationella kraftnätets behov av...

Läs mer

Basaren är nominerad till Årets Stockholmsbyggnad

Kvarteret Basaren kan bli &Aring;rets Stockholmsbyggnad 2019.

Ett år efter inflyttningen har kvarteret Basaren etablerats som ett nytt landmärke på Kungsholmen. Nu har SKBs hus också gått till final i Årets Stockholmsbyggnad,...

Läs mer


BRA Bygg har tecknat avtal om byggnation och renovering av BLUEHOTEL

BRA Bygg har fått uppdraget för ESS GROUP samt Gillesvik Fastigheter att i samverkan utföra ombyggnation samt nybyggnation av BLUEHOTEL på Lidingö.

 

Läs mer

Fastighetsbranschen tar sikte på de globala hållbarhetsmålen

Inspiration, diskussion, debatt, kunskap och lärdomar från goda exempel. Det är vad man som besökare kan förvänta sig av Nordic Property Expo, en mässa som...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se