Facebook
Instagram

Komatsus nya 142 tons tipptruck – första CE-certifierade HD1500-modellen


2018-08-17

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen
Bild: Komatsu
Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.
Bild: Komatsu
Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.


Huvudkomponenter, som t.ex. huvudram, transmission och bakaxel, är tillverkade enligt senaste teknologi för att ge maximal hållbarhet, vilket innebär minskade underhållskostnader med längre serviceintervall och lägre driftskostnad.

Komatsu har också utnyttjat den senaste utvecklingen inom informationskommunikationsteknik (IKT) för att ytterligare förbättra tillförlitligheten, öka förarens säkerhet samt öka produktivitet och effektivitet.

– Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad, säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe.
– Det är en helt ny maskin som utformats enligt de principer som EMESRT (Earth Moving Equipment Safety Round Table) tagit fram för att säkerställa högsta säkerhetsstandard.

KOMTRAX Plus innebär utökad övervakning av maskinparken via satellit eller WIFI (WLAN). Användaren kan analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats. Detta inkluderar komponentstatus och prestandadata. KOMTRAX Plus är ett effektivt verktyg som gör kritisk information lättillgängligt, maximerar produktiviteten och reducerar driftskostnaderna.

För högsta säkerhet är maskinen standardutrustad med KomVision. Sex högupplösta kameror ger i realtid föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Kraft och bränsleeffektivitet
Kraften kommer från en högeffektiv 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min. Detta ger en imponerande acceleration och tillåter högre körhastighet, tack vare ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal. Den senaste Komatsu ”On Demand”-teknologin, med bl.a. hydraulpumpar med variabelt deplacement, bidrar till energibesparing, reducerar bränsleförbrukningen och upprätthåller hög produktivitet.

Ett nykonstruerat transmissionssystem, med en 7-växlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, ger ökad produktivitet och säkerhet.

Föraren kan välja mellan två körlägen, ”Power” eller ”Economy”, beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Dessutom får föraren hjälp att hålla bränsleförbrukningen på lägsta nivå, tack vare ECO guidningsinstrumentet i monitorn.

Optimalt arbete
Motorns effektivitet, i kombination med elektronisk reglerteknik, gör att arbetet blir optimalt. Komatsus avancerade transmission med optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) anpassar växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Komatsus drivgreppskontrollsystem (KTCS) övervakar hjulens rotation kontinuerligt och minimerar hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd.

Komatsus automatiska retardationsbromssystem (ARSC) gör att föraren enkelt och säkert kan köra ner för de brantaste utförsbackarna, med konstant hastighet som regleras automatiskt och endast koncentrera sig på att styra tipptrucken.

Bekvämt underhåll och service
Bekvämt underhåll och service var ett av de viktigaste designmålen för Komatsu HD1500-8.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och kan enkelt nås från marknivå.

De viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, där man enkelt kan byta motorolja, kylvätska, transmissionsolja, hydraulolja samt oljor för styr- och bromskretsarna. Filtren är också centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare, ser till att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är utrustad med en automatisk spännare och behöver inte underhållas. Kylfläkten har en koppling som bara driver vid behov, vilket minskar effektbehovet ytterligare.

Komfort och säkerhet
Den nya ergonomiskt utformade hytten ger föraren en bekväm arbetsmiljö, med perfekt placerade reglage för säkert arbete och ökad produktivitet.

Hyttens ventilationssystem, med utmärkt uppvärmning eller kylning, säkerställer en komfortabel arbetsmiljö. Förarsätet har tygklädsel, luftfjädring och är justerbart efter förarens vikt och längd. Det är även försett med vibrationsdämpning, vilket minskar förarutmattningen samt har elvärme och ventilation som standard.

Tack vare den tysta motorn, hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, fås en låg vibrationsnivå och ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

Dessa egenskaper, i kombination med förarinformation från övervakningssystemen och de centralt placerade servicepunkterna, gör HD1500-8 till en säker maskin som är enkel att underhålla och arbeta runt.

Egenskaper och fördelar för HD1500-8:

 • Ökad motoreffekt – maximal produktivitet med låg bränsleförbrukning
 • Retardationsbromssystem med hög kapacitet – maximal produktivitet
 • Komatsu drivgreppskontrollsystem (KTCS) – maximal produktivitet
 • Valbara körlägen och energibesparande funktioner – optimal effektivitet
 • Nykonstruerad och ergonomisk förarhytt – förstklassig förarkomfort
 • Förarsäte med luftfjädring, värme och ventilation – förstklassig förarkomfort
 • Förlängda serviceintervaller och ökad tillförlitlighet – reducerade driftskostnader
 • Wiggins snabbfyllnadssystem för bränsle, olja och kylvätska – minimal stilleståndstid
 • Centralt placerade service- och påfyllnadspunkter – förenklat underhåll
 • Hyttstege med flack lutning – säker arbetsmiljö och enklare in- och ursteg
 • KomVision med kamera och radar – marknadsledande säkerhet
 • Snabb-/nödstopp för motorn – marknadsledande säkerhet
 • Uppdaterad KOMTRAX Plus – bekväm maskinparkshantering och planering
Källa: Söderberg & Haak

Skriv ut

Skanska bygger ESS Campus i Lund för 475 miljoner kronor

Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting, via helägda dotterbolaget SKR Spallation AB, att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor,...

Läs mer
Accessgruppen scando
Schneider Electric lanserar ny KNX-mjukvara.

Schneider Electric lanserar ny KNX-mjukvara

Schneider Electric lanserar nu mjukvaran eConfigure KNX Lite för bostäder och för små och medelstora kommersiella fastigheter. Nu kan elentreprenörer enkelt konfigurera...

Läs mer

Uppgörelser klara om hyreshöjningar på drygt en procent i genomsnitt

Hyresförhandlingarna pågår runt om i landet och drygt 66 968 lägenheter har nu fått sin nya hyra klar för 2019. För de avtal som hittills träffats är...

Läs mer
Bora

Foyen rekryterar specialist inom entreprenad

Fatoma Hafström är nu en del av advokatfirman Foyens affärsområde för Entreprenad.

Foyen Advokatfirma har rekryterat juristen Fatoma Hafström från Skanska Sverige AB. Fatoma ingår i advokatfirmans affärsområde för Entreprenad.

Läs mer

Skanska bygger fyra nya skolor i Ohio, USA

Skanska har tecknat avtal med Southwest Local School District och Ohio Facilities Construction Commission om att bygga fyra nya skolbyggnader I Harrison, Ohio, USA. Skanska, som leder ett joint...

Läs mer
Connector


Experimentboende för studenter i ny trähybrid på Chalmers

Göteborgsarkitekterna Bornstein Lyckefors har i samarbete med hustillverkaren Space M2 skapat nya lägenheter åt Chalmers Studentbostäder på Gibraltargatan i...

Läs mer


LeaseGreen lanserar Klimatchecken:

20 miljoner kronor avsätts för oberoende energianalys av svenska fastigheter

Med Klimatchecken uppmärksammar LeaseGreen den kostnadsbesparing, förbättrade inomhusmiljön och minskade klimatbelastningar som en oberoende och genomgripande energianalys kan...

Läs mer
Ghia550
Agenda 2030 och skogen.

Seminarium 27 november:

Agenda 2030 och skogen – i internationell policyutveckling och företagande

Mot bakgrund av globala utmaningar som befolkningsökning, ökad konsumtion till följd av ökad välfärd, urbanisering och klimatförändringar kommer hå...

Läs mer
HSB brf Nätet

Godkänt bygglov för HSB brf Nätet i Lund

Torsdagen 8 november blev det klart att bygglovet för HSB brf Nätet är godkänt. HSB Brf Nätet kommer att bestå av fyra huskroppar som tillsammans utgör 80 lä...

Läs mer
Makita
Vårdcentralen Nötkärnan i Angered var förra årets vinnare av årets bästa byggnad i Göteborg.

Vilken blir bästa byggnaden i Göteborg?

Varje år får en byggaktör ta emot priset för ”årets bästa byggnad” av kommunfullmäktiges ordförande. Priset kommer från Per och Alma...

Läs mer
Ylva Lageson, Head of Operations Development and IT och medlem i NCC:s koncernledning.

20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschen

För tjugo år sedan startades det kvinnliga nätverket Stella på NCC som en reaktion mot en genomgripande manlig norm inom byggbranschen. Sedan dess har nätverket fö...

Läs mer
Nytec plast
Kvarteret Neptun framifrån.

Ökat fokus på hållbarhet och ny teknik i byggbranschen – nu invigs Neptun, Sveriges största plusenergihus som Miljöbyggnad Guld

Innovativ teknik och en ambition att driva byggbranschen framåt har varit grunden när man uppfört ett av Sveriges största plusenergihus, Neptun, som nu invigs. Och...

Läs mer


Peab bygger ut Tofta skjutfält

Peab har fått uppdraget att bygga ett stridsfordonsgarage, en multifunktionsbyggnad samt gym- och motionshall på Tofta övnings- och skjutfält på Gotland. Beställare...

Läs mer
Skylink

Peab bygger 31 lägenheter i Norge


Peab har fått uppdraget att bygga 31 lägenheter i Ålesund i nordvästra Norge. Beställare är Mostein Boligutvikling och kontraktssumman uppgår till 109 MNOK.

Läs mer
Midroc utvecklar en ny kontorsfastighet, World Trade Center Propellergatan, i Västra Hamnen i Malmö.

Våningen & Villan blir ny hyresgäst i World Trade Center Malmö

Mäklarföretaget Våningen & Villan har tecknat hyresavtal med Midroc avseende mäklarkontor på entréplan i World Trade Center Propellergatan. Det å...

Läs mer
Stegproffsen


Boende ger Guld-nivå till Riksbyggens Brf Sjökortet i Västerås

Brf Sjökortet var först ut av Riksbyggens projekt att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld vid inflyttningen för ungefär två år sedan. Nu är Guldnivån...

Läs mer


Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaro

Energiprojektet Zero Sun™ i Skellefteå är i full gång. Till våren ska huset stå klart och med årets första solstrålar påbörja den egna...

Läs mer
Ställning.se
Kvarteret Förseglet ligger i Öster Mälarstrand som är ett av Västerås mest attraktiva områden.

Mimer bygger 1400 sjönära bostäder i Västerås

Västerås har en stark befolkningsutveckling och ett stort behov av nya bostäder. Öster Mälarstrand är ett av stadens mest attraktiva områden och där har...

Läs mer


Skanska investerar i kontorsbyggnad i Warszawa

Skanska investerar 170 miljoner Euro, cirka 1,8 miljarder kronor, i tredje fasen av Generation Park, ett kontorsprojekt i Warszawa, Polen. Byggkontraktet, som uppgår till cirka PLN 353 M, cirka...

Läs mer
ob wiik

Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronor


Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör. Hotellet säljs till LKAB som tillträder i samband med färdigställande, hö...

Läs mer
BSK Arkitekter.

Materialval är avgörande för fastighetens totalekonomi

Lägsta möjliga byggkostnader är såklart viktigt när man ska bygga nytt. Men om billigt byggmaterial förvandlas till dyra driftskostnader för underhåll och...

Läs mer
Stokvis
Danaflex Foam NBS 591 är ett flexibelt skum som kan användas i minusgrader.

Danaflex Foam 591 – Ett helårsskum till det svenska klimatet

Dana Lim, Skandinaviens ledande tillverkare av lim, fogmassa och spackel, har ett gediget sortiment som passar perfekt till höstens byggprojekt. En produkt som passar extra bra när vi...

Läs mer


Smarta solceller i Kviberg

HSB Göteborg testar nu en ny teknisk lösning där fyra närliggande hyresfastigheter utrustas med solceller på taken som sedan kopplas samman. På så vis kan husen...

Läs mer
Upplands stängsel
Västra Sjöstaden, Trelleborg.

Trelleborg växer mot havet

Trelleborg växer och bygger en helt ny stadsdel vid havet. Ramboll har tillsammans med EGA Erik Guidice Architects vunnit det strategiska uppdraget med att planera och utforma den nya stadsdelen.

Läs mer


Vågat vattentorn vann i Varberg

Varberg vågade - och White vann. Arkitekttävlingen om stadens nya vattentorn är nu avgjord, med Whites förslag "VÅGA" som vinnare. Det är utformat som en stiliserad...

Läs mer
Toab

Alingsås kommun återinstiftar arkitekturpris

Efter en frånvaro på över tio år är det kommunala arkitektur- och byggnadsvårdspriset återinstiftat. Syftet med priset är att synliggöra och...

Läs mer


Uppsala presenterar ny stadsbyggnadsidé på Business Arena

Inom 40 år kommer Uppsalas befolkningsmängd fördubblas. För att tydliggöra stadens framtidsvision presenterar Uppsala kommun en ny stadsbyggnadsidé den 14 november...

Läs mer
CL Specialglas
Det första granskade projektet, Uarda 7.

Första egna granskningen i BREEAM-SE klar

Våren 2018 blev Sweden Green Building Council (SGBC) godkända för självständig drift av certifieringssystemet BREEAM-SE. Nu i veckan certifierades det första...

Läs mer


Stadsnätsbolaget uppgraderar 1240 hushåll i Kumla med modern digital infrastruktur

I Kumla kommer Stadsnätsbolaget bygga fiber till 1240 hushåll och under 12 månader att investera drygt 21 miljoner kronor i Kumla kommun. Denna investering kommer förbättra...

Läs mer
Une-produkter
Susanne Axelsson Heldring, HR-chef på det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen till semifinal för Svenska Jämställdhetspriset

Qvinna i Botkyrka, Botkyrkabyggens jämställdhetssatsning som erbjuder kvinnor med utländsk bakgrund jobb och språkstudier, går till semifinal i tävlingen om Svenska...

Läs mer
Leverans av elturbin från Againity till Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Hörby.

Fjärrvärmeanläggning tillverkar grön el

Nu installeras en helt ny elturbin i Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Hörby. Elturbinen kommer att använda hetvattnet från produktionen för att...

Läs mer
Sekom


Contractor vill bli störst i norr – satsar söderut

Contractor täcker upp hela Västerbotten genom sina kontor i Skellefteå, Umeå, Lycksele och Hemavan. Men det uttalade målet att bli ”det ledande byggföretaget i...

Läs mer


Aros Bostad säljstartar nytt bostadsprojekt vid Järva Krog i Solna

Aros Bostad påbörjar försäljningen av bostadsrätter i Link Järva Krog - ett nytt bostadsprojekt i Solna. Bostäderna är en del av den nya kvartersstaden Jä...

Läs mer
incert
K2A utvecklar 400 bostäder i Gävle.

K2A startar projekt i Gävle

I mars 2017 vann K2A:s dotterbolag Svenska Studenthus Gävle kommuns markanvisningstävling i Kungsbäck i nära anslutning till Gävle Högskola. Projekt Kungsbäck 2:10...

Läs mer


800 000 m3 uppvärmt berg ger skönt klimat åt medarbetarna i Tidningshuset

Fabeges välkända byggnad i Marieberg värms och kyls med toppmodern geoenergilagring motsvarande en volym av 1,3 Globen. Under sommaren pumpas 38-gradigt vatten ned i berget som vä...

Läs mer
Funktionen, som kallas Automatic Grade Control, innebär att tiltvinkeln anpassas automatiskt efter modellen i grävsystemet och att föraren kan fokusera på höjden och rotationen.

Automatisk tiltvinkel för Trimbles användare med tiltrotator från Rototilt

Nu lanserar grävsystemstillverkaren Trimble en revolutionerande nyhet för sina användare; total integration med Rototilts tiltrotatorsystem. Funktionen, som kallas Automatic Grade...

Läs mer
Araz Ismail, gruppledare och geotekniker på Norconsult.

Innovativa metoder gjorde Östra länken till Årets Bygge

När projekt Östra länken i Luleå startade var uppdraget att bygga ett nytt VA-system. Senare beslutade kommunen att två parker och en gångväg längs vattnet...

Läs mer


Tengbom designar ny exklusiv terminal på Arlanda

Med Airport VIP-Services har Tengbom skapat en ärlig arkitektur och design som underlättar resan för resenären som är ute efter det lilla extra. En nästintill sakral...

Läs mer

Nytt verktyg hjälper fastighetsägare att stärka hållbarhetsarbetet

Amanda Tevell, ansvarig för Hållbar Fastighet.

Arbetet med hållbarhet inom fastighetsbestånd är ofta komplext och kostsamt. Därför lanserar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang en tjänst som hjälper...

Läs mer
Optimal ljudmiljö för flexibla kontor med PARAFON DECIBEL

Nytt svenskt undertakskoncept för optimal ljudmiljö i flexibla kontor

I dagens flexibla arbetsliv med högt tempo, intensiv kommunikation och snabba förändringar är det viktigare än någonsin med effektiv ljudreduktion. Kontorsmiljöer...

Läs mer

Katarina Tham ny affärsutvecklare för Erlandsson Bygg i Mitt AB

Katarina Tham

– Jag är väldigt tacksam för att få den här rollen. Det är en väldigt spännande tid att börja på Erlandsson med den historien bolaget har och...

Läs mer
Skissbild på Svenska Mässan och Gothia Towers.

Svenska Mässan höjer ribban – arkitekttävling för det fjärde tornet

Nu börjar Svenska Mässans fjärde torn ta form på riktigt. I dag lanseras en gestaltningstävling för att hitta det arkitektkontor som får vara med och utforma...

Läs mer


Heimstaden bygger nytt i Malmö

Heimstaden har tecknat avtal om förvärv av ett utvecklingsprojekt bestående av nyproducerade bostadslägenheter i Malmö. Säljare till projektet är I am Home som...

Läs mer


Engcon tiltar nu automatiskt med Trimble – ger ökad effektivitet

Engcon, världsledande tillverkare av tiltrotatorer, har tillsammans med grävsystemstillverkaren Trimble utvecklat en funktion som gör att skopan automatiskt håller rätt...

Läs mer


Tengbom utformar WeXO i Växjö

På måndagsförmiddagen meddelande Castellum och Visma att Tengbom får det fortsatta förtroende att utforma WeXO – Växjös nya samlingsplats för digital...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se