Facebook
Instagram

Komatsus nya 142 tons tipptruck – första CE-certifierade HD1500-modellen


2018-08-17

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen
Bild: Komatsu
Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.
Bild: Komatsu
Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.

Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.


Huvudkomponenter, som t.ex. huvudram, transmission och bakaxel, är tillverkade enligt senaste teknologi för att ge maximal hållbarhet, vilket innebär minskade underhållskostnader med längre serviceintervall och lägre driftskostnad.

Komatsu har också utnyttjat den senaste utvecklingen inom informationskommunikationsteknik (IKT) för att ytterligare förbättra tillförlitligheten, öka förarens säkerhet samt öka produktivitet och effektivitet.

– Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad, säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe.
– Det är en helt ny maskin som utformats enligt de principer som EMESRT (Earth Moving Equipment Safety Round Table) tagit fram för att säkerställa högsta säkerhetsstandard.

KOMTRAX Plus innebär utökad övervakning av maskinparken via satellit eller WIFI (WLAN). Användaren kan analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats. Detta inkluderar komponentstatus och prestandadata. KOMTRAX Plus är ett effektivt verktyg som gör kritisk information lättillgängligt, maximerar produktiviteten och reducerar driftskostnaderna.

För högsta säkerhet är maskinen standardutrustad med KomVision. Sex högupplösta kameror ger i realtid föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Kraft och bränsleeffektivitet
Kraften kommer från en högeffektiv 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min. Detta ger en imponerande acceleration och tillåter högre körhastighet, tack vare ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal. Den senaste Komatsu ”On Demand”-teknologin, med bl.a. hydraulpumpar med variabelt deplacement, bidrar till energibesparing, reducerar bränsleförbrukningen och upprätthåller hög produktivitet.

Ett nykonstruerat transmissionssystem, med en 7-växlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, ger ökad produktivitet och säkerhet.

Föraren kan välja mellan två körlägen, ”Power” eller ”Economy”, beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Dessutom får föraren hjälp att hålla bränsleförbrukningen på lägsta nivå, tack vare ECO guidningsinstrumentet i monitorn.

Optimalt arbete
Motorns effektivitet, i kombination med elektronisk reglerteknik, gör att arbetet blir optimalt. Komatsus avancerade transmission med optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) anpassar växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Komatsus drivgreppskontrollsystem (KTCS) övervakar hjulens rotation kontinuerligt och minimerar hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd.

Komatsus automatiska retardationsbromssystem (ARSC) gör att föraren enkelt och säkert kan köra ner för de brantaste utförsbackarna, med konstant hastighet som regleras automatiskt och endast koncentrera sig på att styra tipptrucken.

Bekvämt underhåll och service
Bekvämt underhåll och service var ett av de viktigaste designmålen för Komatsu HD1500-8.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och kan enkelt nås från marknivå.

De viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, där man enkelt kan byta motorolja, kylvätska, transmissionsolja, hydraulolja samt oljor för styr- och bromskretsarna. Filtren är också centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare, ser till att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är utrustad med en automatisk spännare och behöver inte underhållas. Kylfläkten har en koppling som bara driver vid behov, vilket minskar effektbehovet ytterligare.

Komfort och säkerhet
Den nya ergonomiskt utformade hytten ger föraren en bekväm arbetsmiljö, med perfekt placerade reglage för säkert arbete och ökad produktivitet.

Hyttens ventilationssystem, med utmärkt uppvärmning eller kylning, säkerställer en komfortabel arbetsmiljö. Förarsätet har tygklädsel, luftfjädring och är justerbart efter förarens vikt och längd. Det är även försett med vibrationsdämpning, vilket minskar förarutmattningen samt har elvärme och ventilation som standard.

Tack vare den tysta motorn, hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, fås en låg vibrationsnivå och ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

Dessa egenskaper, i kombination med förarinformation från övervakningssystemen och de centralt placerade servicepunkterna, gör HD1500-8 till en säker maskin som är enkel att underhålla och arbeta runt.

Egenskaper och fördelar för HD1500-8:

 • Ökad motoreffekt – maximal produktivitet med låg bränsleförbrukning
 • Retardationsbromssystem med hög kapacitet – maximal produktivitet
 • Komatsu drivgreppskontrollsystem (KTCS) – maximal produktivitet
 • Valbara körlägen och energibesparande funktioner – optimal effektivitet
 • Nykonstruerad och ergonomisk förarhytt – förstklassig förarkomfort
 • Förarsäte med luftfjädring, värme och ventilation – förstklassig förarkomfort
 • Förlängda serviceintervaller och ökad tillförlitlighet – reducerade driftskostnader
 • Wiggins snabbfyllnadssystem för bränsle, olja och kylvätska – minimal stilleståndstid
 • Centralt placerade service- och påfyllnadspunkter – förenklat underhåll
 • Hyttstege med flack lutning – säker arbetsmiljö och enklare in- och ursteg
 • KomVision med kamera och radar – marknadsledande säkerhet
 • Snabb-/nödstopp för motorn – marknadsledande säkerhet
 • Uppdaterad KOMTRAX Plus – bekväm maskinparkshantering och planering
Källa: Söderberg & Haak

Skriv ut

Bästa byggeleven i Västmanland koras i Bygg-VM

Den 20 september koras bästa byggeleven i Västmanland under evenemanget Bygg-VM, som går av stapeln på Hahrska gymnasiet. Bygg-VM är en skoltävling där elever kommer från Västerås, Sala,...

Läs mer
Accessgruppen scando

Ikano Bostad bygger Årstahusen med fokus på gemenskap


Mellan Årsta och Liljeholmskajen växer Årstahusen fram. Här bygger Ikano Bostad 900 bostäder i en helt ny stadsdel med fokus på gemenskap, välbefinnande och...

Läs mer

Nedläggning av fabriken i Vålberg kan leda till att produktion flyttas till Bjärnum och Älvsbyn

Älvsbyhus lägger ner fabriken i värmländska Vålberg vilket betyder att 44 medarbetare varslas och Vålbergs produktion kan flyttas till Bjärnum och Älvsbyn....

Läs mer
Ghia550
Geir Thomas Fossum, CEO på Beijer Byggmaterial.

Rekordår för Beijer Byggmaterial – bättre än marknaden 15 månader i rad

När Beijer Byggmaterial blickar tillbaka på de senaste 12 månaderna så pekar tillväxtkurvan rakt uppåt. Jämfört med marknaden är tillväxten...

Läs mer
Dags att sätta spaden i marken – nu byggs Brf Munktell.

Första spadtaget i Munktellstaden

Torsdagen den 20 september tas det första spadtaget till kvarteret Brf Munktell. Politiker, mäklare och representanter från Kärnhem kommer att finnas på plats under detta...

Läs mer
Makita

Stadsnätsbolagets har nu försett över 100 000 hushåll med öppen och neutral fiberinfrastruktur

Som första privata aktör som på allvar 2008 satsade på att bygga ut öppen och neutral infrastruktur till enskilda fastigheter i Sverige kan nu Stadsnätsbolaget...

Läs mer
Illustrationen visar hur en framtida ny bro över Skellefteälven kan se ut. Observera, det är inte ett färdigt förslag på utformningen, utan fokus ligger på konstruktionen exempelvis antal brostöd och spann. Våren 2019 sker gestaltningen av bron.

Den nya bron över Skellefteälven tar form

Arbetet med den nya bron i centrala Skellefteå går framåt. Skellefteå kommun förbereder ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga i vattnet.

Läs mer
Connector


Amasten satsar på Riki-huset med målet att bygga 1 000 lägenheter

Amasten Fastighets AB presenterar idag ett nytt mål, att bygga 1 000 lägenheter.


Under september förvärvades Riki Bostad, som adderar nyproduktion till Amastens erbjudande....

Läs mer


Skanska investerar stort i kontorsprojekt i Budapest

Skanska investerar 29 miljoner euro, cirka 308 miljoner kronor, i den tredje fasen av Nordic Light, ett kontorskomplex beläget i Budapest, Ungern. Nordic Light Trio erbjuder en leasingyta...

Läs mer
Bora

SSM förstärker koncernledningen med erfarna Bo Westin i rollen som ny försäljningschef

Bo Westin, Försäljningschef SSM.

SSM Holding AB Sveriges ledande bostadsutvecklare inom smarta och prisvärda bostäder, har rekryterat Bo Westin till rollen som koncernens nya försäljningschef och ny medlem av...

Läs mer
<span>Göteborgsansvariga Fredrik Rosell och Christian Merkel.</span>

Arkitektkontor satsar på Göteborg

Wester+Elsner Arkitekter expanderar ytterligare och öppnar nu upp ett nytt kontor i Göteborg. Satsningen innebär nya arbetstillfällen.
– Vi gillar Göteborg och tror att...

Läs mer
Mirka

Jennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson Bygg

<span>Jenni Sahlsten ny koncernchef för Erlandsson Bygg.</span>

Jennie Sahlsten tillträder som vd och koncernchef för Erlandsson Byggkoncernen. Samtidigt väljer nuvarande vd Markus Brink att fokusera på sin roll som regionchef för...

Läs mer


Stora möjligheter för byggsektorn att minska utsläppen

Byggsektorn har stora möjligheter att minska sina koldioxidutsläpp oavsett vilket byggmaterial som används. Det visar en LCA-studie av klimatpåverkan från flerbostadshus,...

Läs mer
Nytec plast


HSB byggstartar brf Kungsvyn i Kungsängen

HSB bygger 76 nya lägenheter, med milsvid sjöutsikt över Mälaren och närhet till bra kommunikationer.


Efter en lyckad säljstart där intresset för HSBs...

Läs mer


Miljöklassificerat shoppingcenter utvecklat av Ramboll invigs i Kristianstad

Det stora shoppingcentret C4 i Kristianstad öppnar efter åtta års arbete. Shoppingcentret, som är utvecklat av Ramboll, har hög ambitionsnivå när det gäller...

Läs mer
Skylink


Botkyrkabyggen blir medlem i Sustainable Innovation

Botkyrkabyggen har satt ambitiösa miljömål och som medlem i Sustainable Innovation får företaget nu tillgång till hållbarhetsexpertis och projektledning fö...

Läs mer


Intressanta stadsutvecklingsprojekt på studieresa för regionens stadsplanerare

Norconsult anordnade årets andra stadsarkitektträff med en studieresa till intressanta stadsbyggnadsprojekt i Mölnlycke och Borås. Deltagare från kommuner i hela regionen...

Läs mer
Stegproffsen
Hylllievångskolan belönas med Stadsbyggnadspriset och miljöbyggpriset Gröna Lansen går till fastigheten Klyvaren 3.

Nu har Malmös nya vinnare korats

Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset är Hyllievångskolan, som på ett självklart vis förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och hö...

Läs mer
Tidig visionsbild av kvarteret Pålsteken i Limhamn.

Tornstadens första projekt med MKB i Malmö

Byggnadsaktiebolaget Tornstaden har tecknat ett totalentreprenadsavtal med MKB avseende byggnation av de första 128 hyreslägenheterna i en del av ett ramavtal. Ramavtalet med MKB Fastighets...

Läs mer
Ställning.se
Mellringestaden består av fastigheterna Athena 5 och Athena 19.

Örebroporten säljer Mellringestaden till Stenvalvet

Örebroporten säljer Mellringestaden till Stenvalvet. Fastigheterna som ingår är Athena 5 och Athena 19, totalt ca 45 000 kvm lokaler med verksamheter huvudsakligen inom samhä...

Läs mer
Under natten mellan torsdag och fredag målades Klostergatan och Stora Gråbrödersgatan om. Färgen som används är snabbtorkande och slits också bort inom ett par veckor.

Trafikantveckan i Lund sätter fokus på fotgängarna och stadslivet

Bakom parollen ”Staden andas med dina steg” står fotgängare och stadsliv i fokus under årets trafikantvecka i Lund. Under natten till fredagen försågs...

Läs mer
ob wiik
Conventum utvecklas med en glasbro mellan arenan och kongressen.

Conventum utvecklas med en glasbro

En glasbro mellan Conventum Arena och Kongresshuset kommer att sammanbinda Conventumanläggningen. Byggstart är direkt efter årsskiftet och projektet beräknas vara färdigt i...

Läs mer

Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch

Designern och kreatören Isabelle McAllister.

Byggbranschen är en av Sveriges mest ojämställda branscher när det kommer till könsbalans. Idag är 99%* av alla hantverkare män. För att förändra...

Läs mer
Stokvis
Inflyttningen i Brf Viva, Göteborg, kommer att starta under hösten 2018.

Riksbyggens Brf Viva först ut att testa ny digital tjänst för mobilitetslösningar

Nu testar Riksbyggen, Västtrafik och EC2B en ny digital tjänst som ska göra det enklare för människor att kombinera olika färdsätt, till exempel cykel, bilpool och...

Läs mer
För Hultafors är en modern och tillgänglig IT-miljö en avgörande framgångsfaktor för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft.

Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd

För att behålla och förstärka rollen som marknadsledare har företaget Hultafors AB i nära samarbete med Connect Companies och ZeeU gått från att arbeta i en...

Läs mer
Upplands stängsel

Mapei rekryterar till avdelningen RUBS

Mapei gör en hårdsatsning på området RUBS, Renovering, Underhåll, Betong och Specialgolv, genom rekryteringarna av Anders Kolmodin och Jonas Samuelsson.

Läs mer
Utvalda hållplatser fick sällskap av nikotinkaninen som försöker sluta röka. Hela 56 procent eller 1 100 fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken.

Vädjan från söt kanin gav 56% färre fimpar på marken

I våras genomfördes ett nudgingprojekt för att minska nedskräpning av fimparna på busshållplatser i Ystads, Trelleborgs och Lunds kommun. Utvalda hållplatser...

Läs mer
Toab


HSB Bostad – Sveriges mest jämställda byggföretag

HSB Bostad är Sveriges mest jämställda byggföretag, enligt Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex, JÄMIX.


– Vi har satsat på att bli ett jä...

Läs mer
Det hus som Derome och A-hus uppfört för Skellefteå Krafts realtidsexperiment Zero Sun, gästades under onsdagen av H.M Konungen.

Kungen besökte Zero Sun

Det hus som Derome och A-hus uppfört för Skellefteå Krafts realtidsexperiment Zero Sun, gästades under onsdagen av H.M Konungen. Huset är en familjevilla som ska göras...

Läs mer
CL Specialglas

Peab bygger Bergsåker triangelspår

Peab har fått uppdraget att bygga en ny järnvägsanslutning väster om Sundsvall. Det är ett så kallat triangelspår som kopplar ihop Ådalsbanan med Mittbanan...

Läs mer


Diös utvecklar och hyr ut lokal för efterlängtad vänthall till Falu kommun

Nu är det klart att Falu kommun hyr lokal för vänthall i anslutning till Knutpunkten i centrala Falun. Fastighetsägaren Diös kommer att påbörja utvecklingen av...

Läs mer
Une-produkter

Här är nya borrhammaren – med banbrytande slagstyrka

DCH733 är den hittills starkaste batteridrivna SDS-Max borrhammaren som DEWALT någonsin har lanserat.

Senaste tillskottet i DEWALTs världsberömda batteridrivna 54V XR FLEXVOLT-sortiment är en mycket kraftfull borrhammare. Nya DCH733 är en borrhammare inom 8 kg-sortimentet med...

Läs mer
Nu bygger ABK ett tvåvåningshus med 16 yteffektiva lägenheter i kvarteret Orren på Gamla Näsby.

Ettor med uteplats när ABK bygger nytt på Näsby

I kvarteret Orren på Gamla Näsby bygger ABK nu ett tvåvåningshus med 16 yteffektiva lägenheter. Adressen blir Fröknegårdsvägen 1 C. 

Läs mer
Akustiktryck
18V borstlös tigersåg: 40 % MER KRAFT och 40 % L&Auml;NGRE DRIFTSTID än andra Ryobi® 18V tigersågar.

Ryobis mest kraftfulla batteridrivna rivningsverktyg är här

18V borstlös tigersåg: 40 % MER KRAFT och 40 % LÄNGRE DRIFTSTID än andra Ryobi® 18V tigersågar. Tack vare den friktionsfria borstlösa motorn når denna 18V...

Läs mer


Byggstartsvolymen av nya bostadsprojekt i Stockholms län rasar 36 procent

Efter Sverige Bygger visat sin sammanställning av byggstartsvolymen av nya bostadsprojekt senaste 12 månaderna, går det tyda etts stort ras för Stockholms län....

Läs mer
Sekom


Gillinge Asfalt - en självständig asfalttillverkare

Veidekke Industri AB har startat ett asfaltverk i Gillinge, Gillinge Asfalt, med avsikt att sälja asfaltmassa.


Asfaltverket som är strategiskt placeras i Gillingekrossen i nordöstra...

Läs mer

Arbetsdomstolens avgörande – inget skadestånd för Växjöbostäder

Arbetsdomstolen meddelande under onsdagen sitt avgörande i målet mellan Växjöbostäder och Fastighetsanställdas förbund. Domstolen bedömer att Växjö...

Läs mer
incert
Gröna tak har många positiva effekter på miljön. Bilden är en illustration.

Riksbyggen får uppdrag att sköta gröna tak i Göteborg

Riksbyggen har vunnit uppdraget att sköta gröna tak åt Lokalförvaltningen, Göteborgs Stad. Sammanlagt handlar det om 14 300 kvadratmeter gröna tak på kommunalt...

Läs mer
Magnus Kieri blir ny teamchef för Arkitektur & Byggkonstruktion.

Arkitekthuset Monarken nu en del av Norconsult

I september införlivas Arkitekthuset Monarken i Norconsults organisation. Genom köpet får Norconsult strax över 170 medarbetare inom arkitektur, inredning, byggkonstruktion,...

Läs mer
En nio meter hög airdome har byggts på Nordichallens tak i Sundsvall för att ta hand om de tunga snömassorna.

Airdome skyddar Nordichallen mot snön

Sweco har varit generalkonsult för framtagandet av en lösning för att åtgärda snölastproblematiken på fotbolls- och eventarenan Nordichallen i Sundsvall. Nu har...

Läs mer
Andreas Finnstedt kommer att arbeta med att säkerställa tillväxten för IoT-plattform EcoStruxure i sin nya tjänst som ny chef för affärsområdet EcoBuildings hos Schneider Electrics Sverige.

Schneider Electric välkomnar Andreas Finnstedt som ny affärsområdeschef för EcoBuildings

Andreas Finnstedt tillträder som ny chef för affärsområdet EcoBuildings i Sverige. Han kommer närmast från Siemens och kommer att arbeta med att säkerställa...

Läs mer


Marknadens tystaste luftrenare kräver fläktar med extremt låg ljudnivå

Ända sedan starten 1970 har man på företaget ELFI Elektrofilter i Alingsås brunnit för att förbättra luften för människor i privata hem, i offentliga...

Läs mer
Cord Siegel och Axel Hauschild vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab 2018.

Cord Siegel och Axel Hauschild vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab 2018

Det blev arkitekterna Cord Siegel och Axel Hauschild på Hauschild + Siegel architecture som vann Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab 2018. Det tillkännagavs vid prisutdelningen på...

Läs mer

D. Carnegie & Co byter namn till Hembla

D. Carnegie & Co har idag den 13 september 2018 kallat till extra bolagsstämma för att genomföra ett namnbyte från D. Carnegie & Co AB (publ) till Hembla AB (publ). Genom...

Läs mer
Planbeskrivning över Gustav III:s torg i &Ouml;stersund.

Planläggning av Gustav III:s Torg i Östersund påbörjas

Diös och Östersunds kommun har tidigare tecknat en avsiktsförklaring gällande exploatering kring Gustav III:s torg. Igår beslutade Kommunstyrelsen att planläggning...

Läs mer

Skanska köper tomt i Oslo för 370 miljoner kronor

Skanska har köpt en tomt på 19 000 kvadratmeter vid den viktiga trafikknutpunkten Økern i södra Oslo för NOK 340 M, cirka 370 miljoner kronor. Skanska planerar att...

Läs mer


Balder förvärvar fastighet på Backaplan

Som ett led i Balders satsning på Backaplan, ett av Göteborgs stora utvecklingsområden, har Balder förvärvat en fastighet som inrymmer 9 000 kvm lokalyta samt framtida...

Läs mer
Vy över den prisade &Aring;rstabron.

Ramboll vann europeiskt bropris

I går avgjordes European Steel Bridge Awards i Prag. Aktörerna bakom uppgraderingen av Gamla Årstabron tilldelades specialpriset European Heritage Steel Bridge Award för en...

Läs mer
Ola Magnusson, Lindbäcks överlämnar priset för vinnare i kategorin maskininvestering 5-15 mkr till Jörgen Forsell, Forsells Maskin AB.

Första maskinen överlämnad i Lindbäcks nya produktionsanläggning

Lindbäcks nya fabrik på Haraholmen har nu varit igång i åtta månader. En produktionsanläggning för flerbostadshus i trä med många nya innovativa...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se