Akademiska Hus startar innovationsprojekt om framtidens delade boende


2019-10-17

Bild: Ola Kjelbye

Tillsammans med HSB Living Lab, KTH Live-In Lab och en rad branschkollegor drar Akademiska Hus igång ett omfattande samverkansprojekt för att få svar på hur vi i framtiden ska utforma olika former av delat boende så att de blir så hållbara som möjligt ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv.


Genom mer kollektiva levnadssätt och boendemiljöer kan vinsterna bli många både för den enskilde individen och samhället i stort, inte minst vad gäller minskad klimatpåverkan när färre resurser och funktioner kan nyttjas smartare av fler. Men delat boende, eller så kallat co-living, kan göras på många olika sätt och med varierad effektivitets- och trivselgrad. Akademiska Hus vill nu få svar på vilket det mest optimala sättet är. Med sig i innovationsprojektet har bolaget de två levande laboratorierna som forskar om just framtidens hållbara boende.

– Co-living är ett intressant område som vi gärna vill lära oss mer om. Det adresserar viktiga samhällsfrågor som hur vi kan bo mer hållbart i framtidens städer när urbaniseringen ökar. Den här typen av delade boenden kan också bli ett sätt att motverka den ensamhet och psykiska ohälsa som vi ser växa i dagens samhälle, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

– Att vetenskapligt påvisa en planlösnings effekter både kring användande och ur ett resursanvändningsperspektiv kommer bli oerhört spännande och utmanande. Vi ser mycket fram emot att i full skala bygga upp och testa de geometrier som studien resulterar i, säger Jonas Anund Vogel, föreståndare på KTH Live-In Lab.


Ökad delning av tjänster, resurser och funktioner

Innovationsprojektet innebär att parterna kommer att göra en kartläggning och grundlig analys av ett antal nybyggda student- och co-living-boenden som alla experimenterar utifrån ökad delning av tjänster, resurser och funktioner i det gemensamma delade hemmet. Projektets mål och syfte är att få tydligare svar på hur man framöver bör utforma olika former av delat boende med tanke på användarens behov, smart nyttjande och funktionsoptimering.

Vad kan man skapa för mervärden socialt och ekonomiskt? Vilka tjänster vill man ha och vad behövs om man ska dela mer? Vad blir de totala vinsterna ur ett byggnadsutformningsperspektiv om man är fler som delar på mer?

– Vi vill ta oss an utmaningen kring hur vi bättre utvecklar och i framtiden nyttjar våra byggda miljöer. Där är tanken om ökad delning och delat boende spännande ur fler perspektiv. Med utgångspunkt i användarnas behov kan vi studera hur dessa miljöer kan generera fördelar för både den enskilde personen och för hållbart samhällsbygge i en större skala som sparar på jordens resurser, säger Linda Teng, bostadsutvecklare och innovationsledare för hållbar stads- och campusutveckling på Akademiska Hus.


Ett komplement till Akademiska Hus riktlinje
Akademiska Hus driver ett aktivt arbete för att möjliggöra bostadsbyggande på eller i anslutning till campusområden runt om i landet och har sedan 2014 möjlighet att själva bygga och förvalta student- och forskarbostäder.

Resultatet av innovationsprojektet kommer att testas och verifieras i de levande laboratorierna för att sedan arbetas in i den kommande utvecklingen av Akademiska Hus student- och forskarbostäder. Detta sker bland annat genom att resultatet ska komplettera Akademiska Hus nyligen framtagna riktlinje för student- och forskarbostäder, som visar vägen för hur bolaget i samverkan arbetar för att skapa innovativa hem för en hållbar livskvalitet på campus. 

– I dubbel bemärkelse strävar vi efter att utveckla innovativa campus och boendemiljöer för våra studenter och forskare. Dels genom att arbeta med resurseffektivitet och smarta lösningar och dels att, genom strategisk samverkan, arbeta för utveckling och implementering av innovation som bidrar till en hållbar utveckling, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.

Övriga samarbetspartners i innovationsprojektet är Nordic Choice Hotels, Studentbostäder i Linköping AB, Chalmers, KTH, Zynka BIM, Tengbom, Arkitema, Semrén & Månsson och GG arkitekter.Källa: Akademiska Hus


Skriv utDen olympisa paviljongen.
Den olympisa paviljongen.

Här är OS-byggnaden som endast tog 11 dagar att montera

Metsä-paviljongen är nu invigd i Tokyo och resultatet är innovativ arkitektur där utgångspunkten varit att bygga med industriellt tillverkade träelement. Tack vare de...

Läs mer
Nu förverkligas delar av FÖP Jävre.

Nu startar byggandet av Lekattheden – ett nytt bostadsområde i Jävre

Piteå växer – även utanför staden. Nu inleds arbetet med ett nytt...

Läs mer
Utflyktslekplatsen i Jubileumsparken ska vara en plats att minnas, som gör avtryck och där det alltid finns mer att upptäcka.

Konstnärliga lekskulpturer och grönskande gläntor i Jubileumsparken

Temat för Göteborgs femte utflyktslekplats är form och fantasi. Den ska byggas i...

Läs mer
Stadslabbet är en ny app som ska främja samarbetet mellan Helsingborgs stad och invånarna.

Ny app förbättrar samarbetet mellan medborgarna och staden

För att verkligen kunna bygga, planera, förvalta och utveckla Helsingborg på bä...

Läs mer
Kvinnoanstalten Sagsjön i Lindome ska utvecklas.

Serneke och Specialfastigheter utvecklar kvinnoanstalt utanför Göteborg

Serneke har tecknat ett samverkansavtal med Specialfastigheter för att utveckla ...

Läs mer
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Specialgrupp ska punktmarkera ställningsbranschen

Ställningsbranschen har blivit själva symbolen för arbetslivskriminalitet, lö...

Läs mer
Roger Linnér, COO på Peab.

Peab inför hårdare kontroller för en schysst byggbransch

Konkurrens på lika villkor är en avgörande faktor för byggbranschens framtid....

Läs mer
Jägersro Hästcenter ska bli Europas ledande hästcenter (bilden är en illustration).

Ny, modern häst- och fritidsanläggning planeras i Elisedal

När Jägersro travbana i framtiden blir ett nytt stadsområde med fler än 3000...

Läs mer
Edgar Edmund, innovatör och entreprenör.

Edgar Edmunds prisade projekt ställde om i coronakrisen

Edgar startade Green Venture Recycles som 17 åring, och företaget arbetar vanligtvis med...

Läs mer
Serneke kommer att bygga Hälsans hus och Studio Ekberg är arkitekt, förhoppningen är att huset ska stå färdigt i början av 2023. I anslutning planeras även nya bostäder och en Hälsans park, med fokus på fysisk aktivitet (bilden är en illustration).

Grönt ljus för Hälsans hus i Södra Ryd

I Södra Ryd i Skövde planeras ett Hälsans hus där Folktandvården, Nä...

Läs mer
All lekplatsutrustning består av naturmaterial.

Platsutveckling med fokus på hållbarhet, biologisk mångfald och återbruk i Sätra

Hyresvärd och hyresgäster i samverkan: Ny lekplats, fler sitt- och grillplatser, mer...

Läs mer


Sweco vinnare i Bentley Awards för Digitalisering med BIM

Sweco har vunnit i kategorin ”Advancements in Project Delivery” i årets Bentley...

Läs mer
Framtagen bild från TyrEngine som visar ombyggnationer med vy över Sveavägen, projekt Sergelgatan.

Vasakronan visualiserar ombyggnationer med spelteknik

Tyréns har sedan 2015 bland annat jobbat med BIM-strategi och samordning i stadsutvecklingen...

Läs mer
Det första spadtaget togs av Magnus Björkander, vd på Wästbygg Projektutveckling, Claes Malmkvist, vd på Lansa Fastigheter och Fredrik Ljunghill (M), kommunalråd med samordningsansvar för plan- och byggfrågor.

Spaden i marken för Brunnshögs andra etapp

Resan mot ett färdigt Brunnshög har tagit ett kliv framåt. Nu har nä...

Läs mer


Mest lästaJSB
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se