Botkyrkabyggen till final i TS Brottsförebyggande pris


2019-02-06

Chris Österlund, VD Botkyrkabyggen.
Bild: Botkyrkabyggen
Chris Österlund, VD Botkyrkabyggen.

Struktur, uthållighet, nytänkande, genomförandekraft och en kombination av social och situationell prevention. Det är några av anledningarna till att Botkyrkabyggen går till final i tävlingen TS Brottsförebyggande pris 2019.

Stiftelsen Tryggare Sverige utlyser årligen tävlingen TS Brottsförebyggande pris. En av tre finalister i år är det allmännyttiga bostadsbolaget Botkyrkabyggen.

– Jätteroligt att vi är i final. Botkyrkabyggen har en svår uppgift, vi arbetar i Fittja, Alby och Norsborg - tre av landets särskilt utsatta områden. Därför har vi stärkt vårt brottsförebyggande arbete och kommer satsa på trygghetsarbetet även framöver, säger Chris Österlund, VD för Botkyrkabyggen.

De kriterier som måste uppfyllas för TS Brottsförebyggande pris är att aktören bland annat ska ha bidragit med nya idéer och lösningar, och ha varit drivande i ett långsiktigt brottsförebyggande arbete. Den ska även arbeta med både situationell och social prevention.

– Botkyrkabyggen har förutsättningarna för att arbeta enträget och använda vår ordinarie verksamhet i det brottsförebyggande arbetet, tiden för projekt med kort effekt är förbi. Vi har även förmågan att göra flera saker samtidigt, vilket är en nödvändighet för att få genomslag. Vi har även viljan och vanan att samarbeta med andra, vilket är grundläggande för att klara svåra utmaningar, säger Chris Österlund.

Vinnaren utses på Tryggare Sveriges årsmingel den 8 februari.

Exempel på Botkyrkabyggens brottsförebyggande arbete

  • EST, Effektiv samordning för trygghet: Botkyrkabyggen, polisen och kommunen möts varje vecka för gemensam lägesbild, analys och åtgärder.
  • Utökat arbete för att upptäcka olovlig andrahandsuthyrning.
  • Förbud att vistas i entré och trapphus om man inte bor där, den som trots allt gör det riskerar att polisanmälas för olaga intrång. Samt ökad tillträdeskontroll i hissar och entréer som försvårar för obehöriga.
  • Förbättrad belysning och upprustning av gårdar för att stödja god social gemenskap och försvåra brottsliga handlingar.
  • Dialoger med hyresgästerna och samarbeten med Hyresgästföreningen och andra föreningar i områdena. Stöd till konstprojekt och aktiviteter för unga med mera, för att långsiktigt stärka de goda krafterna i områdena.
  • Stärkta interna rutiner, kompetens och bemanning när det gäller brottsförebyggande arbete. Till exempel finns numera två personer anställda med extra fokus på och kompetens inom dels situationell prevention, dels social prevention.
  • Ett nyinrättat Trygghetsutvecklingsforum som ansvarar för bolagets strategiska och operativa styrning av trygghetsarbetet och som samverkar med bolagets områdeskontor och andra aktörer.


Detta är Tryggare Sverige:

Tryggare Sverige är en oberoende tankesmedja som arbetar med att förbättra hjälpen till brottsdrabbade och främja utvecklingen inom det brottsförebyggande området. Arbetet är inriktat på att erbjuda nya idéer, nya samverkansformer och nya lösningar.Källa: Botkyrkabyggen


Skriv utKandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.
Kandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.

Efterfrågad byggutbildning blir verklighet i höst

Nu har beslutet kommit. Till hösten 2019 startar en ny, treårig kandidatutbildning, Affärsutvecklarprogrammet - bygg, på Högskolan i Borås. Utbildningen är...

Läs mer

Fortsätt utveckling för Sprinten i Vara

Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab, kommundirektör Anna Cederqvist och kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic skriver under avtalet.

Vara kommuns satsning på ett bildnings- och kulturkluster i kvarteret Sprinten i Vara ger...

Läs mer
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.

Parkkonflikten i Järva:

Begravningsplats i tipp döms ut av expert

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva...

Läs mer


Här är samarbetet som får Arlöv att växa

Under våren 2019, påbörjar Burlövs Bostäder bygget av 110 nya bostä...

Läs mer


Ramboll analyserar stadsmiljö i fem skånska städer

Ramboll ska tillsammans med framtidsforskande konsultföretaget Spacescape analysera...

Läs mer
Parken har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och är högt uppskattad. Nu planerar Stockholms stad att riva parken och påbörja ett 60 år långt arbete med att omvandla parken till begravningsplats, trots stora protester från personer som bor i närområdet.– Järvaborna pressas redan hårt av Förbifart Stockholm och flera andra pågående eller planerade byggen. Vårt rekreationsområde krymper, och begravningsplatsen skadar det allra mest. Den vänder upp och ner på det finaste området på fältet, och nu får vi veta att kaoset där inte tar slut på 60 år, säger talesperson Sarah Hansen.

Nätverket Låt parken leva:

”60 års byggkaos väntar Järvafältet”

Stockholms kommunfullmäktige godkände i januari etapp 1 av Järva begravningsplats...

Läs mer

Byggbranschen bromsar in - fler tvister och färre bygglov under 2018

Efter en lång tillväxtperiod är den svenska byggbranschen nu på väg in i...

Läs mer
Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områdesutveckling i Fisksätra. Det är \

Nya vägar för dialog i Fisksätra

Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områ...

Läs mer

Peab bygger om på Helsingborgs lasarett

Peab har fått uppdraget att bygga om vårdavdelningar inom huvudbyggnaden på...

Läs mer

Sweco planerar ny stadsdel i Rwandas huvudstad – med hållbarhet som ledord

Rwandas regering utvecklar en ny stadsdel för låg- och medelinkomsthushåll i...

Läs mer

Peab startar bostadsrättsskola på flera språk

Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad, håller i Peabs bostadsrättsskola som hålls på flera orter och på flera olika språk.

Med start i Märsta, Södertälje och Eskilstuna inleder Peab Bostad under mars en...

Läs mer

Intea går in i Sahlgrenska Life

Projektet Sahlgrenska Life i Göteborg.

Intea Fastigheter AB  och Vitartes AB har inlett samarbete för att uppföra hus 2 och...

Läs mer
Från vänster Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso och Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska Museet.

Tekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i trä

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer om 85 miljoner kronor kraftsamlar Tekniska museet...

Läs mer

Ny milstolpe för samhällsbygget Gårdsten

Gårdstens Centrum är under fortsatt utveckling.

Som första området i Sverige lyfts Gårdsten från och med mars månad...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se