C.F. Møller Architects och HENN vann den internationella tävlingen om utformningen av LMU-sjukhuset i Großhadern


2021-03-05

Visionsillustration över <span class=\
Bild: Kreditering C.F Møller / HENN
Visionsillustration över C.F. Møller Architects och HENNs tävlingsbidrag.

Visionsillustration över <span class=\
Bild: Kreditering C.F Møller / HENN
Visionsillustration över C.F. Møller Architects och HENNs tävlingsbidrag.

Visionsillustration över <span class=\
Bild: Kreditering C.F Møller / HENN
Visionsillustration över C.F. Møller Architects och HENNs tävlingsbidrag.

C.F. Møller Architects och HENN har vunnit första pris i tävlingen om Ludwig Maximilian-universitetets nya universitetssjukhus-campus i Großhadern. Arkitekternas bidrag utsågs av en enhällig jury till segrare i konkurrens med 17 andra planeringsteam. För detta nya campus planerar de en fullständig omvandling av det befintliga byggnadskomplexet till en grön, sammanbunden och inbjudande miljö för framtidsanpassad sjukvård, forskning och undervisning.

– Att juryn enhälligt föredrog bidraget från ARGE HENN | C.F. Møller München/Århus gör detta till ett ytterst välförtjänt förstapris, säger Markus Hammes, frilansarkitekt, medlem i BDA (tyska arkitektförbundet) och juryns ordförande, och fortsätter:
– Förslaget till utformning uppfyller helt och fullt de höga förväntningarna på funktionalitet, etapper i byggprojektet, lönsamhet och teknisk genomförbarhet. Arbetet ger en robust struktur med tillräckligt utrymme för framtida justeringar och utveckling i den fortsatta bearbetningen, utan att det grundläggande konceptet går förlorat. Samtidigt kan förslaget, genom sin utvändiga och invändiga utformning med färg- och materialkoncept, ge patienter, besökare och medarbetare just den behagliga miljö med människan i fokus som behövs i en sjukhusbyggnad.


Det största offentliga byggprojektet i Bayern
Campus Großhadern är en del av universitetssjukhuset vid Ludwig Maximilian-universitetet (LMU), en av de ledande medicinska institutionerna både nationellt och internationellt. Nybyggnationen omfattar totalt sex nya kliniska centra, och är det största offentliga byggprojektet i Bayern sedan sjukhuset byggdes under 1960- och -70-talen. Den aktuella planeringstävlingen handlar om den första fasen i det storskaliga projektet, där tre centra (hjärt-, lung- och kärlcentrum, onkologicentrum och nya diagnoscentrum) ska byggas på en total yta på cirka 70 000 kvadratmeter.

Denna första byggetapp utgör cirka 60 procent av den totala byggvolymen för det nya sjukhuset, och finansieras med runt en miljard euro av förbundslandet Bayern. I senare byggfaser tillkommer ett mag-, bäcken- och transplantationscentrum, ett huvudcentrum och ett muskel- och skelettcentrum samt ytterligare anläggningar för forskning, undervisning och logistik.

– Vi är mycket stolta över att bli utsedda till segrare och ser fram emot att fortsätta arbeta med HENN och resten av teamet samt med LMU. Tillsammans skapar vi en ny byggnad och ett campus som uppfyller de krav som ställs på ett universitetssjukhus rustat för framtiden, samtidigt som vi förbättrar stadsbilden utifrån principerna om Healing Architecture och fokus på människan, säger Klavs Hyttel, arkitekt och partner hos C.F. Møller Architects.Grönområden och hög trivselfaktor
Även om medicinsk toppkvalitet självklart står i centrum, är det parken som är det centrala motivet i designförslaget. Här möts besökare, patienter, akademisk personal och studenter. Sammanflätningen av parken, områdets lunga, och huvudgatan, sjukhusets logistiska hjärta, är det som gör denna översiktsplan så speciell.

Genom planteringar på taket över huvudgatan och många terrasser på insidan vävs naturliga element genomgående in i sjukhusets strukturella centrum. Landskapskonceptet är avsett att utveckla atmosfärisk mångfald och främja patienternas välbefinnande och återhämtning. Denna idé bygger på en grundläggande princip för samtida sjukvårdsarkitektur: Människan i fokus.


En modulär och öppen byggnadshelhet med mänsklig ton
De befintliga byggnaderna kommer successivt att rivas efter att den första byggfasen slutförts, och ge plats för en sammanhängande och inbjudande byggnadshelhet. En lägre silhuett, anpassad till omgivande stadsbebyggelse, förvandlar den nuvarande enhetliga ”vårdfabriken” till ett varierat, urbant och mänskligt sjukhusområde. Hela den nya jätteanläggningen består av moduler som, trots det effektiva utnyttjandet av områdets yta, ändå ger ett öppet och tillgängligt intryck. Den modulära översiktsplanen kan utan problem utökas vid behov, vilket ger ett campus med hög grad av flexibilitet och hållbarhet. Innergårdar, terrasser och trädgårdar ger maximal naturkänsla och förbättrar ventilationen, vilket ger en hög trivselkänsla.

– Det extrema samarbetsviljan hos C.F. Møllers och HENNs medarbetare och hos olika fackexperter gör denna extraordinära utformning av morgondagens medicin möjlig. Den genomtänkta grundstrukturen bidrar till flexibilitet och breda användningsmöjligheter, och främjar utbyte och kommunikation, säger Marcus Fissan, partner hos HENN, och fortsätter:

– Dessutom är integreringen av naturen som ett kurerande element liksom den ekologiska hållbarheten av särskild betydelse för oss. De nya tankesätten kommer att ha en märkbart positiv inverkan på varje patients vistelse, och ta arbetsvillkoren inom vård och forskning och därmed vårdens kvalitet till en ny nivå. Vi ser fram emot att bygga vidare på de idéer och koncept vi gemensamt utvecklat för utformningen av framtidens universitetssjukhus.


Tydlig översiktsplan för en högkvalitativ anläggning
I fokus för översiktsplanen står korta avstånd, tydlig orientering och inbjudande design. Nybyggnationen för LMU-sjukhuset vid Campus Großhadern omfattar totalt sex nya kliniska centra. Onkologienheten och byggnaden för forskning och undervisning är placerade i den östliga respektive västliga änden av huvudgatan vilken fungerar som den viktigaste länken mellan alla medicinska centra. Vinkelrätt mot denna huvudgata öppnar det väl tilltagna entréområdet upp sig, och ger ett högklassigt intryck av anläggningen.

Nya Campus Großhadern utmärker sig genom maximerad trivselkänsla tack vare framhävda grönområden och rikligt ljusinfall, samt ett koncept med korta avstånd och modulär layout som kan vidareutvecklas omkring sjukhuset när behov uppstår.


Källa: C.F. Møllers


Skriv utJohannes Larsson granskar containern med stenull som ska återvinnas.
Johannes Larsson granskar containern med stenull som ska återvinnas.

Mer till återvinning och inget till deponi vid bygget av Nya Färjestadsskolan

Stomme i limträ, solpaneler på taket och ambitiösa återvinningsmål. Det är bara några exempel som visar att Nya Färjestadsskolan i Karlstad sätter...

Läs mer
Byggarbetsplats i maj 2020, som visar den kommande tunneln in i Kringlangaraget samt Kanaltorget som ska byggas ovanpå tunneln. Fotot taget från Västra Kanalgatan, där Kringlanhuset syns i bakgrunden.

Utbetalningar till byggjätte pausas efter bristande redovisning: "Läget är allvarligt"

Inom Kanaltorgsprojektet har Södertälje kommun anlitat Peab Anläggning AB som...

Läs mer
Kvarteret Startbanan, nybyggda prissänkta bostäder i Södra Ladugårdsängen (bilden är en illustration).

Unikt samarbete ger trångbodda och nyseparerade familjer förtur till bostad med reducerad hyra

Trångbodda familjer eller familjer som nyligen separerat får förtur på...

Läs mer
Trelleborgs kommun, Balder och Skanska ska gemensamt utveckla knappt en tredjedel av de 5000 bostäder som kommunen planerar för inom det befintliga hamnområdet.

Kommunen inleder samarbete med Balder och Skanska

Under fredagen undertecknade Trelleborgs kommun en avsiktsförklaring med Balder och...

Läs mer
Visionsbild över PlatinumCars i Helsingborg (bilden är en illustration).

NCC bygger bilhall för exklusiva bilar i Helsingborg

NCC ska på uppdrag av PlatinumCars bygga en bilhall för exklusiva bilar i Helsingborg....

Läs mer
Lödde centrum ska omformas till en traditionell stadsmiljö med bostadsbebyggelse i tre till fem våningar med handel och service i kvarterens bottenvåningar. Nya gågator och ett mindre torg föreslås som kopplar samman Centrumvägen i norr med Barsebäck.

En mer levande småstad med nya Lödde centrum

En traditionell stadsmiljö med 200 bostäder, gågator, torg, handel och service...

Läs mer
Jan Lövgren ser fram emot sin nya utmaning i rollen som VD för K-System.

Peab Byggsystem storsatsar – startar eget konstruktionsföretag

Peab Byggsystem storsatsar och expanderar genom att starta ett helt nytt företag –...

Läs mer
Spadtag för Drottninghögs nya förskola 2020.

Fastighetsnämnden tar historiskt mål om klimatneutralt byggande

Under onsdagskvällen tog fastighetsnämnden i Helsingborg beslut om ett nytt må...

Läs mer
Lars Stehn, forskare inom industriellt och hållbart byggande vid LTU som leder projektet.

Nytt projekt undersöker byggsektorns möjligheter med industrialisering

Medan de flesta industrigrenar ständigt förbättrar sin produktivitet och ofta fö...

Läs mer
Peter Kristensson (NCC) och Håvard Jegerstedt (IsoTimber).

IsoTimber och NCC Building Sverige i dialog om ökad prefabriceringsgrad

IsoTimber presenterade nyligen att man tagit steget att montera ytterpanel och fönster i sin...

Läs mer

Peab ska hitta ännu fler hyresrätts- och samhällsfastighetsaffärer

<span><span>John &Ouml;dman ska ansvara för affärsområdena hyresrätter och samhällsfastigheter i Väst.</span></span>

Peab Projektutveckling Väst, som ansvarar för bostads- och fastighetsutveckling i Vä...

Läs mer
Visionsbild över kontorskomplexet Nowy Rynek (bilden är en illustration).

Skanska investerar cirka 640 miljoner kronor i ny polskt kontorskomplex

Skanska investerar 63 miljoner euro, cirka 640 miljoner kronor, i en ny byggnad i Nowy Rynek, ett...

Läs mer
Finalisterna i &Aring;rets byggkvinna 2021. Från vänster: Stephanie Olsson, lagbas, Veidekke - Emilia Carlman, produktionschef, NCC - Emmalena Andersson, byggchef, Plåtslageri1.

De är finalisterna till Årets byggkvinna 2021

Nu är det beslutat vilka som går till final i priset Årets byggkvinna, som delas...

Läs mer


Skanska bygger skolor med multiarena och rehabiliteringscenter i Trondheim

Skanska har tecknat avtal med Trondheims kommun om att bygga Nidarvoll skolor, en multiarena...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se