JSB Construction AB växlar upp digitaliseringsarbetet med hjälp av Congrid


2021-10-12


Byggföretaget JSB Construction AB har tagit ett stort kliv mot en mer digitaliserad arbetsprocess. Med hjälp av Congrids verktyg har de på ett snabbt och smidigt sätt kunnat ersätta det tidigare manuella arbetet med kvalitetsinspektioner, besiktningar och skyddsronder. Transparensen gentemot beställarna har också ökat eftersom de nu kan följa projekten i realtid.

JSB Construction AB är ett av Sveriges största privata byggföretag som bland annat bygger koncepthus åt Sveriges Allmännytta. Resan mot en digital arbetsprocess har startat och för ett år sedan började företaget att arbeta med Congrids programvaror.

– Vi har gått från att jobba med mallar och blanketter till att nu digitalisera hela arbetsprocessen. Informationen hamnar automatiskt på rätt ställe och vi kan styrka informationen med foton på ett helt annat sätt än vad vi kunde innan, berättar Jonas Zetterqvist, digital expert på JSB Construction AB.

Även beställarna har varit mycket positiva till det digitala skiftet. Mattias Kjörling som är arbetsledare på JSB Construction AB framhåller fördelarna:

– Jag har fått mycket positiv feedback från beställarna. Till exempel att de nu kan gå in ”live” och överblicka Byggdagboken och se våra fotodokumentationer. Alla egenkontroller kommer in löpande i systemet allteftersom de olika jobben utförs, så beställarna har väldigt god insyn i vad som händer.

– Och med den här transparensen så kan vi ha en bättre dialog med beställaren vilket leder till färre otydligheter gentemot varandra, fyller Jonas Zetterqvist i.


Stor tidsbesparing
Ute på byggarbetsplatsen är det numera digital dokumentation som gäller.

– I dagsläget använder vi oss mest av mobilerna, vid exempelvis skydds- och miljöronder och kvalitetsinspektioner. Sedan har vissa av våra underentreprenörer också börjat använda sig av Congrids verktyg för att komma åt ritningar, i stället för att springa med en massa papper som blir förstörda av väder och vind. Och flera av våra underentreprenörer vill nu börja köra det här fullt ut, konstaterar Mattias Kjörling.

Att arbeta digitalt innebär också en stor tidsbesparing då medarbetarna inte längre behöver föra anteckningar på papper, skriva rent och sedan ladda upp och distribuera informationen via mejl. Nu görs allting direkt i Congrids app i mobilen där alla berörda sedan kan komma åt informationen i realtid.


Snabb respons
Sedan JSB Construction AB började arbeta med Congrids verktyg har de tagit del av både startutbildningar, mikroutbildningar och webbinarier som Congrid erbjudit. Både Jonas Zetterqvist och Mattias Kjörling är mycket nöjda med servicenivån:

– Jag upplever att det är en extremt snabb respons, man har i princip en egen kontaktperson på supporten. Just servicenivån är väldigt avgörande när man väljer digitala system idag och det är där teknikföretagen i hög grad kan differentiera sig. Jag anser att Congrid verkligen ser behovet av att hjälpa kunden och vara en del av kundens resa, understryker Jonas Zetterqvist.

– Och det känns tryggt att man har en partner i detta som driver utvecklingen av sin egen produkt, att det hela tiden pågår en utveckling.


Enkelt att använda
Andrej Silverörn är försäljningschef på Congrid i Sverige och har följt JSB Constructions AB:s utveckling mot ett digitalt arbetssätt ända från starten.

– Med våra produkter kan de nu säkerställa kvalitet och säkerhet på alla sina byggarbetsplatser utan att informationen försvinner på vägen genom mejl, papper och penna. De kan följa statusen på alla anmärkningar, från att de skapas till att de slutligen godkänns – inget faller mellan stolarna. Allt görs nu enkelt i appen och ingen behöver längre sitta på kontoret för att skicka data till olika parter, förklarar han.

Användarvänligheten i Congrids verktyg gör att alla olika discipliner i ett byggprojekt snabbt och enkelt kan sätta sig in i det nya digitala arbetssättet.

– Den feedback vi fått från användarna är att verktyget upplevs som enkelt att använda, med stora knappar och att de olika momenten påminner om varandra i tillvägagångssätt. En stor fördel är att informationen som matas in kan användas som beslutsunderlag för kommande ombyggnationer, reparationer samt nybyggnationer, avslutar Andrej Silverörn.


Källa: JSB Construction

Skriv ut

Skanska bygger säkerhetsbyggnader på fem platser i landet

Skanska Sverige har tilldelats fem kontrakt gällande tillfälliga säkerhetsbyggnader på olika platser i landet. Byggprojekten är ett resultat av ett ramavtal med...

Läs mer
Torbjörn Westman, p<span>artner och Head of Assurance Services</span><span><span><span><span><span><span><span><span>, KPMG.</span></span></span></span></span></span></span></span>

Sveriges byggsektor toppar i ny miljörapport

Med allt fler nybyggnationer av trä är Sveriges byggsektor en av världens mest...

Läs mer
Flygfoto över Valla torg.

Besqab får ny markanvisning om 100 bostäder i Årsta

Besqab har av Stockholms stad fått en markanvisning vid Årstatråket mellan Å...

Läs mer


NCC får markanvisning i Kristineberg

Stockholms stad har gett NCC en markanvisning för utveckling av cirka 30 000 kvadratmeter...

Läs mer
Visionsbild på Midskeppet & Supernova i Vega, Haninge.

Tornstaden fortsätter bygga för Stena Fastigheter i Haninge

Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av ytterligare...

Läs mer
Häggviks Dunge Sollentuna innergård

Besqab produktionsstartar bostäder i Solna och Sollentuna

Besqab produktionstartar Solna Estrad med 62 bostadsrättslägenheter som är den...

Läs mer
De irländska ingenjörs- och byggföretag Kirby Group Engineering och Collen öppnar kontor i Gävle efter fortsatt hög tillväxt i Sverige och Norden. På bild syns – Bakre raden: Karin Angus – Global Lead Datacentres på Enterprise Ireland, Tommy Drumm – Managing Director på Collen, Austin Gormley – Irlands Sverigeambassadör, John Grogan – Director på Kirby Group Engineering, Eva &Auml;lander – Ordförande Gävle kommunfullmäktige. Främre raden: Neil Collen – Styrelseordförande på Collen, Thomas O’Connor – Europachef på Collen, Mark Flanagan – Managing Director på Kirby Group, Pearse Dolan – Operations Manager på Kirby.

Irländska ingenjörs- och byggföretag expanderar i Sverige

Kirby Group Engineering & Collen öppnar nya kontor i Sverige – tillsammans arbetar...

Läs mer


Serneke bygger nytt äldreboende i Fagersta

Serneke har tecknat avtal om totalentreprenad i samverkan för att utveckla och bygga ett ä...

Läs mer
Thomas Betong levererar till Vattenfalls nya dammanläggning.

Thomas Betong levererar till Vattenfalls nya dammanläggning vid Lilla Edets kraftstation

Thomas Betong som ingår i Thomas Concrete Group ska leverera 6 000 kubikmeter klimatfö...

Läs mer
Visionsbild över  Kopparlunden, Västerås (bilden är en illustration).

Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden

De nya detaljplanerna för Riksbyggens kommande bostäder i Kopparlunden, Västerå...

Läs mer


JSB Construction AB växlar upp digitaliseringsarbetet med hjälp av Congrid

Byggföretaget JSB Construction AB har tagit ett stort kliv mot en mer digitaliserad...

Läs mer
Drönarbild över området Ebbepark i Linköping.

Linköpings nya stadsdel växer ännu mer

Stångåstaden har skrivit kontrakt med ED Bygg om att bygga ytterligare 105 nya...

Läs mer
Från vänster: Camilla Ljungberg, Michael Klevbrant, Nowak Ljungberg och Marcus Rydbo.

Norconsult förvärvar NOCA Projekt & Byggledning

Norconsult stärker sitt erbjudande inom projekt- och byggledning genom förvärvet av...

Läs mer
Skiss över Stavsborgsskolan &Auml;lta (bilden är en illustration).

Peab och Friends skapar tryggare skolmiljö i Nacka

Nu är det första spadtaget för den nya Stavsborgsskolan i Älta taget. I samband...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se