Kan infektionsrisker byggas bort?


2018-12-06

Centre Hospitalier de l’Université de Montréal, Canada, har valt vägglösningen Altro Whiterock i kombination med stegsäkra Altro Aquarius för att optimera hygienen.
Bild: Altro
Centre Hospitalier de l’Université de Montréal, Canada, har valt vägglösningen Altro Whiterock i kombination med stegsäkra Altro Aquarius för att optimera hygienen.

Rockville Hospital (Behavioural Health Unit), Connecticut, USA, använder en kombination av väggsystemet Altro Whiterock och stegsäkra Altro Aquarius som både är lätt att rengöra och reducerar halkrisken till en på miljonen genom hela golvets livstid.
Bild: Altro
Rockville Hospital (Behavioural Health Unit), Connecticut, USA, använder en kombination av väggsystemet Altro Whiterock och stegsäkra Altro Aquarius som både är lätt att rengöra och reducerar halkrisken till en på miljonen genom hela golvets livstid.

Stegsäkra Altro XpressLay lämpar sig speciellt till sjukhus då det halverar installationstiden jämfört med traditionella golv - och samtidigt är lätt att rengöra tack vare Altro Easyclean teknologin.
Bild: Altro
Stegsäkra Altro XpressLay lämpar sig speciellt till sjukhus då det halverar installationstiden jämfört med traditionella golv - och samtidigt är lätt att rengöra tack vare Altro Easyclean teknologin.

Privatsjukhuset Terveystalo i Joensuuu, Finland, valde en kombination av Altro Whiterock och Altro Aquarius för att säkra optimal hygien, i bland annat operationsrummen.
Bild: Altro
Privatsjukhuset Terveystalo i Joensuuu, Finland, valde en kombination av Altro Whiterock och Altro Aquarius för att säkra optimal hygien, i bland annat operationsrummen.

Även om god handhygien är helt avgörande för att förhindra spridningen av infektioner, spelar även rengöringsprocedurer och bygglösningar stor roll. Det gäller bland annat att göra sig av med gömställen där bakterier och virus kan ansamlas, konstaterar golvtillverkaren Altro som tillverkar stegsäkra golv för bland annat vård- och omsorgssektorn.

Enligt Socialstyrelsen är drygt en tredjedel av alla vårdskador vårdrelaterade infektioner. Varje år får närmare 65 000 patienter på svenska sjukhus en vårdrelaterad infektion av varierande allvarlighetsgrad. Av den anledningen är det bra att titta närmare på hur man undgår att infektioner uppstår och sprider sig mellan byggnader.


Gömställena ska bort
Det har man gått till botten med hos Altro som tillverkar stegsäkra golv som används i vård-och omsorgssektorn, och man uppmanar till att, redan från början se till att minska risken för att bakterier samlas på ytor inomhus och på så sätt minska smittorisken. 

– Den mest kritiska faktorn när det gäller att förhindra smitta och spridning av infektioner är handhygienen. Men förutom det är rengöringprocedurerna av stor betydelse, precis som att bygglösningarnas utformanden och dess egenskaper är väsentliga för hygiennivån, berättar Michael Persson, nordisk försäljningschef för Altro och fortsätter: 

– Golv och väggar utgör en mycket stor del av ytorna inomhus, så om de inte är designade med hänsyn till att optimera hygienen blir det plötsligt en massa plats för bakterier att föröka sig på.

Exempelvis kan klinker- och kakelbeklädda väggar och golv som utsätts för slag eller stötar få sprickor som är omöjliga att rengöra med de medel som rengöringspersonalen har till hands. Det i sin tur gör att bakterier kan ansamlas och växa i godan ro, tills sprickorna blir reparerade. 

– Ett annat exempel är fogar som på grund av slitage lossnar och trillar av. Även här krävs det att man är snabb med att reparera dem om man vill eliminera risken för att smuts gömmer sig i hål och sprickor, förklarar Michael Persson.

Integrerade väggar och golv
Altros egen lösning är att rekommendera systemlösningar till golv och väggar, till de platser där hygien och renlighet spelar en speciellt stor roll. Det vill säga, lösningar som integrerar golv och väggar med ett minimalt antal skarvar och jämna ytor vilka är enkla att rengöra grundligt.

Till exempel kan Altro Whiterock™ FR väggsystemet integreras med Altro stegsäkra golv så att man efter installationen uppnår en samlad lösning som är lätt att hålla ren, fogfri, helt tät och brand- och våtrumsgodkänd, och med vilken man dessutom uppnår hållbar stegsäkerhet under hela golvets levnadstid.

Erfarenheten från andra europeiska länder där Altro Whiterock har använts i flera år visar att livstidsomkostnaden - sett över ett 25 års perspektiv - är 20 procent lägre än för klinkerväggar.

Detta bland annat på grund av att lösningen inte behöver underhållas i samma omfattning på grund av fläckar och sprickor i fogmassan eller individuella fel i klinkers. Tvärtemot är slagfasta Altro Whiterock vägglösning testad för att kunna motstå slag även från en slägga utan att skadas. Det går dessutom lätt att torka ytan med en trasa. 

– Den passar därför perfekt på platser där det krävs robusta ytor där du inte kan kompromissa med hygienen och där du inte heller vill använda onödvändiga resurser på rengöring eller underhåll, avslutar Michael Persson.


Altro rekommenderar följande för att optimera hygienen: 
I kök och andra områden där man hanterar livsmedel kan Altro Whiterock väggsystem föreskrivas tillsammans med det stegsäkra golvet Altro Stronghold™ 30 / K30. Det säkrar ytor som är lätta att hålla rena och samtidigt reducerar golvet halkrisken från en på 20 till en på miljonen genom hela livstiden, även om man spiller olja, vatten, mjöl eller andra ingredienser på golvet.

I badrum, på toaletter och andra våtrum kan Altro Whiterock väggsystemet föreskrivas tillsammans med stegsäkra golvet Altro Aquarius™. Det säkrar ytor som är enkla att rengöra och golvet reducerar samtidigt halkrisken från en på 20 till en på miljonen genom hela livstiden även när det ligger vatten, schampo eller tvål på golvet.

Förutom det är alla stegsäkra golv från Altro framställda med Altro Easyclean™ teknologi som gör det ännu lättare att uppnå helt rena ytor utan att man kompromissar med stegsäkerheten.

Ett exempel är det prisvinnande stegsäkra golvet Altro XpressLay™ som lämpar sig till områden där driftstopp på grund av reparationer och underhåll ska minimeras. Detta då golvet installeras helt utan lim, vilket gör att installationstiden halveras om man jämför det med traditionella limmade golv.
Källa: Alarcón & Harris

Skriv ut

Uppdaterad tidplan för Karlatornet

Projekt Karlastaden med Nordens högsta hus Karlatornet fortsätter med fullt fokus framåt. Efter genomlysning och omstrukturering av hela projektet uppdateras tidplanen. Inflyttningen...

Läs mer


”Hentverksprojekt” ska locka fler kvinnor till byggbranschen

Nu startar Värmlands första ”hentverksprojekt”. Bara 1,6 procent av alla...

Läs mer

Nu kan byggarna i Ebbepark tanka fossilfritt

De fyra aktörerna bakom HVO-tanken i Ebbepark.

Nu lanseras Sveriges första mobila tankstation som förser byggarbetsplatser och...

Läs mer
Gatukonstnären Paul Kuniholm, från USA, målar tillsammans med barnen i Öxnehaga.

Ungdomar piffar tunneln i Öxnehaga

Just nu samarbetar ungdomar i närliggande bostadsområden med en konstnär från...

Läs mer

Derome förvärvar Woody bygghandel i Anderstorp

Johan Winroth, VD Derome Byggvaror & Träteknik.

Derome, som är Sveriges största familjeägda träindustri, köper bygghandel...

Läs mer
Just nu pågår upphandling av Örebros nya vattenreservoar Lyra.

Knappt en månad kvar att lägga anbud på upphandlingen av Örebros nya vattenreservoar

Just nu pågår upphandling av Örebros nya vattenreservoar, Lyra. Förfrå...

Läs mer

NCC bygger nya Burlövsbadet


NCC ska tillsammans med Burlövs kommun bygga nya Burlövsbadet i Arlöv, strax norr om...

Läs mer

Oscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VM

Oscar Eriksson, Sh bygg, sten och anläggning AB tävlar i Yrkes-VM. Foto: Rebecka Ell, Sh bygg, sten och anläggning AB.

Oscar Eriksson som är medarbetare på Uppsalaföretaget Sh bygg, sten och...

Läs mer
Nya Wallenstam arena i Mölnlycke fabriker.

Ny idrottsarena i anrika Mölnlycke fabriker

Nu byggs Härrydas största idrottsarena i en gammal anrik fabriksmiljö i Mö...

Läs mer

”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North”

Jonas Dahlberg, vd Nolia AB.

Load Up North hålls för första gången i Umeå. När mässan...

Läs mer
Om- och nybyggnationen av Familjens Hus i Anderslöv, Skåne, beräknas ta ungefär två år. För att bevara husets tidigare karaktär kommer bland annat befintliga fasadmaterial att demonteras och sedan återanvändas.

Anrikt möbelhus i Anderslöv omvandlas till ett ”Familjens Hus”

Curahill Fastigheter, i samarbete med MVB, bygger om den anrika föredetta ...

Läs mer
Valet för isolering av betongfundament i vindkraftsparken i Slageryd blev lokalt producerad flis istället för importerad plast.

Ny vindpark får grund av närproducerad flis istället för kinesisk plast

Betongfundament måste behålla värme och fukt för att den inte ska riskera att...

Läs mer
Lantmäteriets personal kan ta fram detaljerade kartor som ger en viktig lägesbild vid skogsbränder och andra extrema händelser.

Lantmäteriets geocell bidrar med mobil kartverkstad vid kriser

Lantmäteriet har utbildat personal för att snabbt kunna sätta upp en så kallad...

Läs mer


NCC bygger Nordsjällands nya supersjukhus

Region Hovedstaden väljer NCC för att bygga Nyt Hospital Nordsjælland, det sista av...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se