Kan infektionsrisker byggas bort?


2018-12-06

Centre Hospitalier de l’Université de Montréal, Canada, har valt vägglösningen Altro Whiterock i kombination med stegsäkra Altro Aquarius för att optimera hygienen.
Bild: Altro
Centre Hospitalier de l’Université de Montréal, Canada, har valt vägglösningen Altro Whiterock i kombination med stegsäkra Altro Aquarius för att optimera hygienen.

Rockville Hospital (Behavioural Health Unit), Connecticut, USA, använder en kombination av väggsystemet Altro Whiterock och stegsäkra Altro Aquarius som både är lätt att rengöra och reducerar halkrisken till en på miljonen genom hela golvets livstid.
Bild: Altro
Rockville Hospital (Behavioural Health Unit), Connecticut, USA, använder en kombination av väggsystemet Altro Whiterock och stegsäkra Altro Aquarius som både är lätt att rengöra och reducerar halkrisken till en på miljonen genom hela golvets livstid.

Stegsäkra Altro XpressLay lämpar sig speciellt till sjukhus då det halverar installationstiden jämfört med traditionella golv - och samtidigt är lätt att rengöra tack vare Altro Easyclean teknologin.
Bild: Altro
Stegsäkra Altro XpressLay lämpar sig speciellt till sjukhus då det halverar installationstiden jämfört med traditionella golv - och samtidigt är lätt att rengöra tack vare Altro Easyclean teknologin.

Privatsjukhuset Terveystalo i Joensuuu, Finland, valde en kombination av Altro Whiterock och Altro Aquarius för att säkra optimal hygien, i bland annat operationsrummen.
Bild: Altro
Privatsjukhuset Terveystalo i Joensuuu, Finland, valde en kombination av Altro Whiterock och Altro Aquarius för att säkra optimal hygien, i bland annat operationsrummen.

Även om god handhygien är helt avgörande för att förhindra spridningen av infektioner, spelar även rengöringsprocedurer och bygglösningar stor roll. Det gäller bland annat att göra sig av med gömställen där bakterier och virus kan ansamlas, konstaterar golvtillverkaren Altro som tillverkar stegsäkra golv för bland annat vård- och omsorgssektorn.

Enligt Socialstyrelsen är drygt en tredjedel av alla vårdskador vårdrelaterade infektioner. Varje år får närmare 65 000 patienter på svenska sjukhus en vårdrelaterad infektion av varierande allvarlighetsgrad. Av den anledningen är det bra att titta närmare på hur man undgår att infektioner uppstår och sprider sig mellan byggnader.


Gömställena ska bort
Det har man gått till botten med hos Altro som tillverkar stegsäkra golv som används i vård-och omsorgssektorn, och man uppmanar till att, redan från början se till att minska risken för att bakterier samlas på ytor inomhus och på så sätt minska smittorisken. 

– Den mest kritiska faktorn när det gäller att förhindra smitta och spridning av infektioner är handhygienen. Men förutom det är rengöringprocedurerna av stor betydelse, precis som att bygglösningarnas utformanden och dess egenskaper är väsentliga för hygiennivån, berättar Michael Persson, nordisk försäljningschef för Altro och fortsätter: 

– Golv och väggar utgör en mycket stor del av ytorna inomhus, så om de inte är designade med hänsyn till att optimera hygienen blir det plötsligt en massa plats för bakterier att föröka sig på.

Exempelvis kan klinker- och kakelbeklädda väggar och golv som utsätts för slag eller stötar få sprickor som är omöjliga att rengöra med de medel som rengöringspersonalen har till hands. Det i sin tur gör att bakterier kan ansamlas och växa i godan ro, tills sprickorna blir reparerade. 

– Ett annat exempel är fogar som på grund av slitage lossnar och trillar av. Även här krävs det att man är snabb med att reparera dem om man vill eliminera risken för att smuts gömmer sig i hål och sprickor, förklarar Michael Persson.

Integrerade väggar och golv
Altros egen lösning är att rekommendera systemlösningar till golv och väggar, till de platser där hygien och renlighet spelar en speciellt stor roll. Det vill säga, lösningar som integrerar golv och väggar med ett minimalt antal skarvar och jämna ytor vilka är enkla att rengöra grundligt.

Till exempel kan Altro Whiterock™ FR väggsystemet integreras med Altro stegsäkra golv så att man efter installationen uppnår en samlad lösning som är lätt att hålla ren, fogfri, helt tät och brand- och våtrumsgodkänd, och med vilken man dessutom uppnår hållbar stegsäkerhet under hela golvets levnadstid.

Erfarenheten från andra europeiska länder där Altro Whiterock har använts i flera år visar att livstidsomkostnaden - sett över ett 25 års perspektiv - är 20 procent lägre än för klinkerväggar.

Detta bland annat på grund av att lösningen inte behöver underhållas i samma omfattning på grund av fläckar och sprickor i fogmassan eller individuella fel i klinkers. Tvärtemot är slagfasta Altro Whiterock vägglösning testad för att kunna motstå slag även från en slägga utan att skadas. Det går dessutom lätt att torka ytan med en trasa. 

– Den passar därför perfekt på platser där det krävs robusta ytor där du inte kan kompromissa med hygienen och där du inte heller vill använda onödvändiga resurser på rengöring eller underhåll, avslutar Michael Persson.


Altro rekommenderar följande för att optimera hygienen: 
I kök och andra områden där man hanterar livsmedel kan Altro Whiterock väggsystem föreskrivas tillsammans med det stegsäkra golvet Altro Stronghold™ 30 / K30. Det säkrar ytor som är lätta att hålla rena och samtidigt reducerar golvet halkrisken från en på 20 till en på miljonen genom hela livstiden, även om man spiller olja, vatten, mjöl eller andra ingredienser på golvet.

I badrum, på toaletter och andra våtrum kan Altro Whiterock väggsystemet föreskrivas tillsammans med stegsäkra golvet Altro Aquarius™. Det säkrar ytor som är enkla att rengöra och golvet reducerar samtidigt halkrisken från en på 20 till en på miljonen genom hela livstiden även när det ligger vatten, schampo eller tvål på golvet.

Förutom det är alla stegsäkra golv från Altro framställda med Altro Easyclean™ teknologi som gör det ännu lättare att uppnå helt rena ytor utan att man kompromissar med stegsäkerheten.

Ett exempel är det prisvinnande stegsäkra golvet Altro XpressLay™ som lämpar sig till områden där driftstopp på grund av reparationer och underhåll ska minimeras. Detta då golvet installeras helt utan lim, vilket gör att installationstiden halveras om man jämför det med traditionella limmade golv.
Källa: Alarcón & Harris

Skriv utKandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.
Kandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.

Efterfrågad byggutbildning blir verklighet i höst

Nu har beslutet kommit. Till hösten 2019 startar en ny, treårig kandidatutbildning, Affärsutvecklarprogrammet - bygg, på Högskolan i Borås. Utbildningen är...

Läs mer

Fortsätt utveckling för Sprinten i Vara

Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab, kommundirektör Anna Cederqvist och kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic skriver under avtalet.

Vara kommuns satsning på ett bildnings- och kulturkluster i kvarteret Sprinten i Vara ger...

Läs mer
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.

Parkkonflikten i Järva:

Begravningsplats i tipp döms ut av expert

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva...

Läs mer


Här är samarbetet som får Arlöv att växa

Under våren 2019, påbörjar Burlövs Bostäder bygget av 110 nya bostä...

Läs mer


Ramboll analyserar stadsmiljö i fem skånska städer

Ramboll ska tillsammans med framtidsforskande konsultföretaget Spacescape analysera...

Läs mer
Parken har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och är högt uppskattad. Nu planerar Stockholms stad att riva parken och påbörja ett 60 år långt arbete med att omvandla parken till begravningsplats, trots stora protester från personer som bor i närområdet.– Järvaborna pressas redan hårt av Förbifart Stockholm och flera andra pågående eller planerade byggen. Vårt rekreationsområde krymper, och begravningsplatsen skadar det allra mest. Den vänder upp och ner på det finaste området på fältet, och nu får vi veta att kaoset där inte tar slut på 60 år, säger talesperson Sarah Hansen.

Nätverket Låt parken leva:

”60 års byggkaos väntar Järvafältet”

Stockholms kommunfullmäktige godkände i januari etapp 1 av Järva begravningsplats...

Läs mer

Byggbranschen bromsar in - fler tvister och färre bygglov under 2018

Efter en lång tillväxtperiod är den svenska byggbranschen nu på väg in i...

Läs mer
Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områdesutveckling i Fisksätra. Det är \

Nya vägar för dialog i Fisksätra

Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områ...

Läs mer

Peab bygger om på Helsingborgs lasarett

Peab har fått uppdraget att bygga om vårdavdelningar inom huvudbyggnaden på...

Läs mer

Sweco planerar ny stadsdel i Rwandas huvudstad – med hållbarhet som ledord

Rwandas regering utvecklar en ny stadsdel för låg- och medelinkomsthushåll i...

Läs mer

Peab startar bostadsrättsskola på flera språk

Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad, håller i Peabs bostadsrättsskola som hålls på flera orter och på flera olika språk.

Med start i Märsta, Södertälje och Eskilstuna inleder Peab Bostad under mars en...

Läs mer

Intea går in i Sahlgrenska Life

Projektet Sahlgrenska Life i Göteborg.

Intea Fastigheter AB  och Vitartes AB har inlett samarbete för att uppföra hus 2 och...

Läs mer
Från vänster Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso och Peter Skogh, Museidirektör, Tekniska Museet.

Tekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i trä

Med Stora Enso som huvudpartner och donationer om 85 miljoner kronor kraftsamlar Tekniska museet...

Läs mer

Ny milstolpe för samhällsbygget Gårdsten

Gårdstens Centrum är under fortsatt utveckling.

Som första området i Sverige lyfts Gårdsten från och med mars månad...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se