Komplex konstruktion bjöd på utmaningar i Skellefteås nya kulturarena


2021-10-11

Kulturhuset Sara i Skellefteå är ett av världens högsta trähus.
Bild: Jonas Westling för Martinsons
Kulturhuset Sara i Skellefteå är ett av världens högsta trähus.

Ett av världen högsta trähus har nu invigts i Skellefteå – Kulturhuset Sara. En ny unik mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser. Träföretaget Martinsons och teknikkonsulten TK Botnia (numera en del av Tyréns) fick anta den komplexa utmaningen att konstruera och uppföra denna 20 våningar höga byggnad, där stadens långa tradition inom träbyggande har parats med den senaste ingenjörskonsten.

Kulturhuset Sara, som inrymmer såväl scener, konferensavdelning, hotell, restaurang och spa, är Skellefteås nya mötesplats som sätter staden på kartan internationellt. Invigningen av kulturhusdelen skedde den 8 september och redan innan byggnaden var färdigställd tog den hem utmärkelsen Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018.

Företaget Martinsons, som levererar byggsystem i limträ och KL-trä till alltifrån sporthallar, affärslokaler, flerbostadshus och broar, fick i detta projekt arbeta med väldigt stora byggelement, vilket var en utmaning.

– Elementen har varit upp till 16 meter och vägt över 11 ton, så montagebiten har helt klart varit en stor prövning, berättar Robert Andersson, produktionschef och projektledare på Martinsons.

Byggbara modeller har varit avgörande för ett sådant här komplext bygge. För att underlätta för montörerna på plats har man valt att dela upp den informationsrika modellen i tre delar, där varendaste skruvning har funnits med. Modellen som skapades i Tekla Structures innehöll totalt 3–4 miljoner modellobjekt.

– Det här är den mest komplexa konstruktionen och största byggnaden som vi på Martinsons någonsin byggt. Vi har fått gå utanför vår normala tillverkningszon på vissa delar, till exempel de 27 meter långa väggarna till gästscenen som vi levererade i ett stycke. Det var bland annat de höga kraven på ljuddämpning, närmare bestämt 70 decibel, som krävde dessa stora väggelement, konstaterar Robert Andersson.


Flexibelt nyttjande som utgångspunkt
Byggnaden har utformats utifrån två olika konstruktionssystem – ett för kulturhuset och ett för hotellet. Den lägre delen som rymmer kulturhuset består av en prefabricerad trästomme med pelare och balkar i limträ och skivor i korslimmat trä (KL-trä) som tillsammans skapar bjälklag, väggar och tak. Hotelldelen, som är 20 våningar hög, består av prefabricerade rumsmoduler i trä som omges av hisskärnor, också de tillverkade i KL-trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar.

Kulturhuset Sara har utformats med flexibilitet som utgångspunkt så lokalerna enkelt kan anpassas efter behov. Det innebar ett litet annat tänk vad gäller konstruktionen.

– Vi har använt vissa komponenter för att åstadkomma denna flexibilitet. På gästscenen exempelvis, kan man stänga själva scengolvet bakom en port, om man till exempel anordnar en konferens, eller önskar förbereda för kvällens föreställning. Samtidigt kan det övriga utrymmet i lokalen användas, berättar Robert Andersson.


Objektrik modell
För konstruktion och projektering har företaget TK Botnia, numera en del av Tyréns, svarat för i ett nära samarbete med Martinsons. Gustav Essebro, Avdelningschef Byggprojektering Trä hos Tyréns, pekar på de utmaningar som byggnaden innebar konstruktionsmässigt sett:

– Det här är ett komplicerat hus, som krävde avancerade beräkningar på flera nivåer och många frågor att ta ställning till: Hur skulle komfortkravet lösas i den höga delen på grund av vindinducerande svängningar? Hur skulle hållfastheten i tornen säkras med så pass många öppningar (dörrar och hål för installationer)? Hur skulle knutpunkterna dimensioneras för att klara väldigt stora laster? Och hur skulle vi hantera de olika materialens sättningar i ett så pass högt hus?

Gustav Essebro pekar liksom Robert Andersson på den objektrika modellen som innebar utmaningar att hantera digitalt:

– Modellens storlek gjorde det inte möjligt att hantera i Multi-user, det skulle ha medfört för stora laddtider. Men med Tekla Model Sharing kunde vi trots modellens storlek arbeta samtidigt, hela arbetsgruppen, utan tidskrävande ladd- och spartider, konstaterar han.


Leveranser planerades i Tekla Structures
För att leveranserna till bygget skulle löpa så smidigt som möjligt använde Martinsons Tekla Structures som hjälpmedel. Kulturhuset delades upp i 13 montageområden i modellen och därefter delades dessa upp i leveransområden, beroende på montageordning. För kommunikation och nyttjande av modellerna på byggarbetsplatsen användes Trimble Connect som samarbetsplattform.

– Vi exporterade varje leverans till en excelfil som då användes som beställningsunderlag. På byggarbetsplatsen blev detta ett viktigt hjälpmedel vid bokning av transport och sedan vid montaget. I modellen kunde man enkelt klicka på en byggkomponent, till exempel en pelare och där kunna se vilken leverans den skulle komma i, berättar Robert Andersson.

Martinsons och TK Botnia har under byggnationen haft daglig kontakt för att säkerställa en smidig byggprocess.

– Eftersom projekteringen är så beroende av produktionskapacitet och tidplaner, tillsammans med montage och utmaningarna på bygget, så är ett tätt samarbete nyckeln till ett lyckat projekt, avslutar Gustav Essebro.


Källa: Trimble


Skriv ut

Skanska bygger säkerhetsbyggnader på fem platser i landet

Skanska Sverige har tilldelats fem kontrakt gällande tillfälliga säkerhetsbyggnader på olika platser i landet. Byggprojekten är ett resultat av ett ramavtal med...

Läs mer
Torbjörn Westman, p<span>artner och Head of Assurance Services</span><span><span><span><span><span><span><span><span>, KPMG.</span></span></span></span></span></span></span></span>

Sveriges byggsektor toppar i ny miljörapport

Med allt fler nybyggnationer av trä är Sveriges byggsektor en av världens mest...

Läs mer
Flygfoto över Valla torg.

Besqab får ny markanvisning om 100 bostäder i Årsta

Besqab har av Stockholms stad fått en markanvisning vid Årstatråket mellan Å...

Läs mer


NCC får markanvisning i Kristineberg

Stockholms stad har gett NCC en markanvisning för utveckling av cirka 30 000 kvadratmeter...

Läs mer
Visionsbild på Midskeppet & Supernova i Vega, Haninge.

Tornstaden fortsätter bygga för Stena Fastigheter i Haninge

Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av ytterligare...

Läs mer
Häggviks Dunge Sollentuna innergård

Besqab produktionsstartar bostäder i Solna och Sollentuna

Besqab produktionstartar Solna Estrad med 62 bostadsrättslägenheter som är den...

Läs mer
De irländska ingenjörs- och byggföretag Kirby Group Engineering och Collen öppnar kontor i Gävle efter fortsatt hög tillväxt i Sverige och Norden. På bild syns – Bakre raden: Karin Angus – Global Lead Datacentres på Enterprise Ireland, Tommy Drumm – Managing Director på Collen, Austin Gormley – Irlands Sverigeambassadör, John Grogan – Director på Kirby Group Engineering, Eva &Auml;lander – Ordförande Gävle kommunfullmäktige. Främre raden: Neil Collen – Styrelseordförande på Collen, Thomas O’Connor – Europachef på Collen, Mark Flanagan – Managing Director på Kirby Group, Pearse Dolan – Operations Manager på Kirby.

Irländska ingenjörs- och byggföretag expanderar i Sverige

Kirby Group Engineering & Collen öppnar nya kontor i Sverige – tillsammans arbetar...

Läs mer


Serneke bygger nytt äldreboende i Fagersta

Serneke har tecknat avtal om totalentreprenad i samverkan för att utveckla och bygga ett ä...

Läs mer
Thomas Betong levererar till Vattenfalls nya dammanläggning.

Thomas Betong levererar till Vattenfalls nya dammanläggning vid Lilla Edets kraftstation

Thomas Betong som ingår i Thomas Concrete Group ska leverera 6 000 kubikmeter klimatfö...

Läs mer
Visionsbild över  Kopparlunden, Västerås (bilden är en illustration).

Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden

De nya detaljplanerna för Riksbyggens kommande bostäder i Kopparlunden, Västerå...

Läs mer


JSB Construction AB växlar upp digitaliseringsarbetet med hjälp av Congrid

Byggföretaget JSB Construction AB har tagit ett stort kliv mot en mer digitaliserad...

Läs mer
Drönarbild över området Ebbepark i Linköping.

Linköpings nya stadsdel växer ännu mer

Stångåstaden har skrivit kontrakt med ED Bygg om att bygga ytterligare 105 nya...

Läs mer
Från vänster: Camilla Ljungberg, Michael Klevbrant, Nowak Ljungberg och Marcus Rydbo.

Norconsult förvärvar NOCA Projekt & Byggledning

Norconsult stärker sitt erbjudande inom projekt- och byggledning genom förvärvet av...

Läs mer
Skiss över Stavsborgsskolan &Auml;lta (bilden är en illustration).

Peab och Friends skapar tryggare skolmiljö i Nacka

Nu är det första spadtaget för den nya Stavsborgsskolan i Älta taget. I samband...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se