Limträ är enklast att kalkylera och prissätta visar ny undersökning


2019-12-12

Limträ underlättar inte bara byggprocessen, det förenklar projekteringen också. Det visade sig i branschorganisationen Svenskt Träs undersökning där 1 000 personer i byggbranschen fick svara på hur de tycker det är att arbeta med olika stommaterial.

En av frågorna i undersökningen var: Vilket stommaterial är enklast att kalkylera och prissätta? Av de tillfrågade, svarade närmare 30 procent: Konstruktioner i limträ. Inget annat stommaterial fick lika högt värde. När samma fråga ställdes 2015, landade siffran på 20 procent. Det alltså är en ökning med 10 procentenheter på bara fyra år.

– En av anledningarna är att Sverige är ett skogsland med jättefin råvara för limträ. Det ger en bra försörjning och en jämnare prisbild, säger Johan Åhlén, VD på Moelven Töreboda AB.

Jesper Åkerlund, VD på Martinsons Byggsystem AB, menar att en strategisk bearbetning av beställare och föreskrivande led, till exempel arkitekter och konstruktörer, har tydliggjort limträts egenskaper och fördelar.

– Samtidigt har vi genom avancerade konstruktionslösningar skapat viktiga referensobjekt och underbyggt vår argumentation. Svenskt Träs Limträhandbok Del 1-4 är grundligt genomarbetad vilket skapat en bredare grundkompetens bland konsulter och föreskrivande led, säger Jesper Åkerlund.

Ytterligare en röst är Thomas Kling, produktspecialist limträ på Setra Group AB. Han menar att en ökad miljömedvetenhet har resulterat i en ökad användning av limträ.

Limträ har helt enkelt blivit ett naturligt val i konstruktioner. En positiv aspekt i sammanhanget är att även om det används mer limträ idag, så återplanteras dubbelt så mycket trä som förbrukas.


Ljusa framtidsutsikter trots vikande konjunktur
I Skogsindustriernas senaste marknadsrapport redovisas hur svensk skogsindustri påverkas av den globala konjunkturavmattningen. Det har lett till lägre volymer och i vissa fall lägre priser. Men trots mindre byggande och dämpad ekonomisk aktivitet, ser det ljust ut för svenskt limträ.

– Det är en produkt som fortsätter att ta marknadsandelar i Sverige, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

En av orsakerna är just att limträ är enkelt att räkna på. Och precis som Jesper Åkerlund, påpekar Johan Fröbel att kunskapen om limträ har ökat. Något som i sin tur också gjort materialet lättare att prissätta.

– I jämförelse med andra material innebär limträstommar färre räknemoment. Idag finns också bra dimensioneringsprogram hos limträtillverkarna som underlättar processen. Vi vet att limträ är uppskattat av både konsumenter och byggare. Det är roligt att få svart på vitt att det också kan underlätta vardagen för kalkylatorerna, säger Johan Fröbel.Källa: Svenskt Trä

Skriv ut

Arcona bygger micro-living i Hammarby sjöstad

Arcona har fått i uppdrag av Aberdeen Standard Investments och Ailon Group, att bygga om fastigheten Påsen 15 i Hammarby sjöstad, Stockholm. Den anrika Transformatorverkstaden ä...

Läs mer
Fotomontage av nya Varso Tower.

AkzoNobels färg når nya höjder med byggandet av Europas högsta byggnad

Inom några år får Europa en ny högsta byggnad i form av den polska Varso...

Läs mer
Sergelgatan vy norrut.

Forsen leder ombyggnad av Sergelgatan

Trängsel, hänsyn till befintliga hyresgäster och en flexibilitet som mö...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Nu har de första glas- och metallingenjörerna har tagit examen

Det var både högtidligt och familjärt vid de första glas- och...

Läs mer

Samarbete med LKF och privata hyresvärdar ska minska hemlösheten i Lund

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Nu inleder Lunds kommun och LKF ett ännu tätare samarbete för att kunna minska...

Läs mer

MDH-forskning ska förebygga arbetsplatsolyckor på byggen

Shahina Begum, professor i AI och projektledare förprojektet “Machine Learning for the prevention of occupational accidents in the construction industry”, vid Mälardalens högskola.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket tillhör byggbranschen en av de branscher i...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Högskolan utbildar Lantmäteriets nyanställda i Kiruna

Högskolan i Gävle utbildar informationsutvecklare vid Lantmäteriet.
– Vä...

Läs mer

Skanska bygger nya lokaler vid USA-universitet för cirka 450 miljoner kronor

Illustration av universitetslokaler New Haven.

Skanska har tecknat ett kontrakt med staten Connecticut om en ny byggnad åt Southern...

Läs mer


Peab bygger lägenheter i Ålesund i Norge

Peab har fått uppdraget att bygga 47 lägenheter i Ålesund i nordvästra Norge....

Läs mer

Första spadtaget för Eslövs centrumombyggnad

Första spadtaget för ombyggnaden av Stora torg togs av det här gänget: Sevim Mehmet Stadskärneföreningen, Malin Gunnarsson projektledare, Janet Andersson, samhällsbyggnadsnämnden, Bengt Andersson samhällsbyggnadsnämnden, Catharina Malmborg kommunalråd, Johan Andersson kommunalråd, Linus Andersson platschef samt Marcus Rydetoftar betschef.

Det första symboliska spadtaget har nu tagits för ombyggnaden av Stora torg i Eslöv....

Läs mer

EU-stöd till projekt för digitaliserad samhällsbyggnadsprocess

I dag står samhällsbyggnadskontoren i regionen inför stora utmaningar med höga...

Läs mer

Skanska bygger nytt operationscentrum i Atlanta

Skanska har, som del av ett joint venture med H.J. Russell & Company, tecknat avtal med Grady...

Läs mer
HEBEL brandväggar, med brandklassificeringen REI-120-M, är en konkurrenskraftig lösning i hela Norden och håller det nya automationslagret brandsäkert och hållbart.

Nytt distributionslager med brandsäkerhet och automation i fokus

I dagens samhälle är effektivitet A och O och därför går snacket om...

Läs mer


Serneke tecknar stort avtal med Magnolia Bostad

Serneke har tecknat totalentreprenadavtal med Magnolia Bostad för byggnation av lä...

Läs mer


Mest lästa

Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se