Ny lag ger Region Skåne ansvar för regional fysisk planering


2018-11-15

Bild: Region Skåne

Region Skåne får ansvar att ta fram en regionplan för Skåne. En lagändring gör att regionen formellt får ansvar för samordna den regionala fysiska planeringen tillsammans med länets kommuner.

Region Skåne och de skånska kommunerna har under flera år samarbetat kring den regionala dimensionen på fysisk planering. Arbetet går under namnet Strukturbild för Skåne och handlar om att skapa en övergripande samsyn på planeringen av bebyggelse, infrastruktur, kollektivtrafik och grönstruktur.

Nu har riksdagen beslutat om en ändring i Plan- och bygglagen som stödjer det skånska sättet att samarbeta. Enligt lagen har kommunerna ansvaret för översiktsplanering. Med lagändringen får Region Skåne nu ett ansvar att ta fram en regionplan för Skåne. Ett sådant regionalt uppdrag har tidigare bara funnits för Stockholms läns landsting.

Region Skåne kommer att ta sig an uppdraget med regionplanering genom att ta samarbetet inom Strukturbild för Skåne vidare. Strukturbild för Skåne fortsätter på så sätt att vara plattformen för kommunerna och Region Skåne i arbetet med den regionala fysiska planeringen.

– För Region Skåne och för de skånska kommunerna är detta naturligtvis ett stort erkännande. Det visar att det arbete vi gjort inom Strukturbild för Skåne, tillsammans med de skånska kommunerna, nu får ett nationellt erkännande och kan utvecklas vidare. Det finns en stor samhällsnytta med att lyfta kommunernas översiktsplanering i ett regionalt sammanhang och samlas kring gemensamma framtidsbilder, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör på Region Skåne.

– Det är naturligt att det här arbetssättet vuxit fram just i Skåne. I Skåne har vi många kommuner på liten yta. Det är vanligt att man bor i en kommun, arbetar i en annan och har fritidsaktiviteterna i en tredje. Därför är det regionala perspektivet extra viktigt här, säger Therese Andersson, enhetschef samhällsplanering.

Den nya lagen börja gälla den 1 januari 2019. Lagen säger bland annat att den regionala fysiska planeringen ska omfatta frågor av betydelse för den fysiska miljön som angår två eller flera kommuner i ett län, att regionen blir ansvarigt för den regionala fysiska planeringen inom sitt län samt att man i länet ska ta fram en regionplan som tar hänsyn till andra nationella, regionala och kommunala planer och program.
Källa: Region Skåne


Skriv utGeotaggning av bilder kvalitetssäkrar arbetet för projektets alla parter


Med hjälp av geotaggning av bilder kopplade till projekt, uppdrag och individ kan projektledare, förare och maskinister tillsammans kvalitetssäkra arbetet i både real- och...

Läs mer


Uppsalahem nominerade till branschens jämställdhetspris

Uppsalahem kan vinna Sveriges Byggindustriers nyinstiftade pris Jämställdhetsbygget....

Läs mer
Kandidatutbildningen är framtagen för att möta arbetsgivarnas och näringslivets behov av kompetens inom affärsutveckling och hållbar utveckling, produktion och fastighetsförvaltning. Dessutom finns förhoppningar om att fler kvinnor ska lockas till byggsektorns möjligheter.

Efterfrågad byggutbildning blir verklighet i höst

Nu har beslutet kommit. Till hösten 2019 startar en ny, treårig kandidatutbildning,...

Läs mer

Fortsätt utveckling för Sprinten i Vara

Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab, kommundirektör Anna Cederqvist och kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic skriver under avtalet.

Vara kommuns satsning på ett bildnings- och kulturkluster i kvarteret Sprinten i Vara ger...

Läs mer
Granholmstoppen är en konstgjord kulle med utsikt över Järvafältet. Här ligger prisbelönta aktivitetsparken Järva DiscGolfPark, och här vill Stockholms stad anlägga en begravningsplats.

Parkkonflikten i Järva:

Begravningsplats i tipp döms ut av expert

Stockholms kommunfullmäktige godkände nyligen den första etappen av Järva...

Läs mer


Här är samarbetet som får Arlöv att växa

Under våren 2019, påbörjar Burlövs Bostäder bygget av 110 nya bostä...

Läs mer


Ramboll analyserar stadsmiljö i fem skånska städer

Ramboll ska tillsammans med framtidsforskande konsultföretaget Spacescape analysera...

Läs mer
Parken har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och är högt uppskattad. Nu planerar Stockholms stad att riva parken och påbörja ett 60 år långt arbete med att omvandla parken till begravningsplats, trots stora protester från personer som bor i närområdet.– Järvaborna pressas redan hårt av Förbifart Stockholm och flera andra pågående eller planerade byggen. Vårt rekreationsområde krymper, och begravningsplatsen skadar det allra mest. Den vänder upp och ner på det finaste området på fältet, och nu får vi veta att kaoset där inte tar slut på 60 år, säger talesperson Sarah Hansen.

Nätverket Låt parken leva:

”60 års byggkaos väntar Järvafältet”

Stockholms kommunfullmäktige godkände i januari etapp 1 av Järva begravningsplats...

Läs mer

Byggbranschen bromsar in - fler tvister och färre bygglov under 2018

Efter en lång tillväxtperiod är den svenska byggbranschen nu på väg in i...

Läs mer
Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områdesutveckling i Fisksätra. Det är \

Nya vägar för dialog i Fisksätra

Igår öppnade Stena Fastigheter två nya kanaler för dialog och områ...

Läs mer

Peab bygger om på Helsingborgs lasarett

Peab har fått uppdraget att bygga om vårdavdelningar inom huvudbyggnaden på...

Läs mer

Sweco planerar ny stadsdel i Rwandas huvudstad – med hållbarhet som ledord

Rwandas regering utvecklar en ny stadsdel för låg- och medelinkomsthushåll i...

Läs mer

Peab startar bostadsrättsskola på flera språk

Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad, håller i Peabs bostadsrättsskola som hålls på flera orter och på flera olika språk.

Med start i Märsta, Södertälje och Eskilstuna inleder Peab Bostad under mars en...

Läs mer

Intea går in i Sahlgrenska Life

Projektet Sahlgrenska Life i Göteborg.

Intea Fastigheter AB  och Vitartes AB har inlett samarbete för att uppföra hus 2 och...

Läs mer


Mest lästa
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)byggnorden.se
Annonsering
annons(at)byggnorden.se