Stomme från Byggelement när Strängnäs får nytt äldreboende


2024-02-20

Bild:Byggelement

Det är klimatförbättrade prefabricerade element som utgör en stor del av stommen när ett nytt äldreboende med hundra platser uppförs i Södra stadsskogen strax utanför Strängnäs. Beställare är Upplands Projektbygg, en ny kund för Byggelement som därmed fått ytterligare en affär i Strängnäs.


– Det är väldigt roligt att vi kan leverera både massiva väggar och plattbärlag i ECO 30 till ett så angeläget projekt som ett äldreboende, säger Mauro Corvi, projektledare på Byggelement.

Byggelement är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. Det gäller till exempel väggar och bjälklag där en högre andel alternativa bindemedel i betongen istället för cement nu möjliggör minskade utsläpp med upp till 50 procent.

Södra stadsskogen ligger i norra Finninge och binder ihop området med själva Strängnäs stad. Här är man i inledningen av en exploateringsfas där äldreboendet är först ut. Planeringen för hela området omfattar mellan 400 och 700 bostäder.

Det nya äldreboendet byggs som en stor huskropp i E-form där hundra platser fördelas på tio enheter och fem våningar. Inflyttning är planerad till 2025.

Totalt gäller Byggelements leveranser drygt 7 000 kvadratmeter plattbärlag och omkring 2 200 kvadratmeter massiva väggar, båda produkterna i ECO 30. Därtill kommer balkonger på en sammanlagd yta av 460 kvadratmeter och pelare som omfattar knappt 50 löpmeter.

Plattbärlagen tillverkas i Katrineholm medan de massiva väggarna kommer från anläggningen i Ucklum där man specialiserat sig på de stora format som krävs i det här projektet.

Byggherre är Odalen med lång erfarenhet av välfärdstekniska lösningar och för vården svarar Humana.

Källa: Byggelement