Ny simhall i Järfälla 2016


2014-04-09

Ritning Järfällas nya simhall
Ritning Järfällas nya simhall

Den 7 april beslutade Kommunstyrelsen om att teckna avtal med bolaget Dalkia Sverige AB för byggande av en ny sim- och badanläggning i Järfälla. Den nya simhallen beräknas stå färdig 2016 och får bland annat en flexibel 50-metersbassäng och bättre möjligheter för simundervisning.

Den nuvarande simhallen i Jakobsberg byggdes 1971 och är idag en omodern och sliten anläggning som behöver ersättas. Beslutet innebär att Dalkia köper marken av kommunen och bygger en ny modern simhall på platsen. Företaget kommer även att driva och sköta den nya simhallen som beräknas stå färdig 2016. Kommunen kommer i sin tur att hyra tid i simhallen för simskola med mera.

– Med unik design kommer simhallen att sätta Järfälla på kartan. I hallen finns något för alla, föreningsliv och friskvård står i centrum. Hög miljöklass och högt underhållningsvärde är en bra sammanfattning av vår nya simhall, säger Lennart Nilsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

En flexibel simhall som passar alla besökare

Den nya simhallen kommer att innehålla en 50-metersbassäng som är avdelningsbar och kan förvandlas till två 25-metersbassänger eller en bassäng med en upplevelsedel eller för simhopp. Det blir även två undervisningsbassänger, bubbelpool, rutschkanor och en barnbassäng.

– Flexibilitet har varit nyckelordet när vi planerat för den nya simhallen och vi kommer nu få en av de smartaste badanläggningar som jag har sett säger Torbjörn Neiman, kultur- och fritidsdirektör.

De två undervisningsbassängerna kommer att ha höj- och sänkbara bottnar för simundervisning och rehabilitering. Lokalerna kommer även att vara tillgänglighetsanpassade, och bland annat innehålla  mobila hissar.

– Vi har funderat på vilka ytor vi vill ha och hur de kan användas på ett så flexibelt sätt som möjligt. Det slutade i en simhall som blir anpassad för väldigt många olika användningsområden och för alla tänkbara besöksgrupper. En dag kan badytan vara en stor anläggning för aktiva simmare, en annan dag ett upplevelsebad för unga och vuxna barn, en tredje dag en bassäng för motionsträning eller rehabilitering, fortsätter Torbjörn. 

Förutom badmöjligheter kommer simhallen även att innehålla en motionsavdelning med stor yta för gym och gruppträning. I foajén finns det plats för ett café för badgäster och andra besökare.

Upphandlingen i korthet

Kommunstyrelsen beslutade i januari 2013 att ge kommunen i uppdrag att upphandla en ny simhall. Under våren 2013 påbörjades upphandlingen genom att kommunen bjöd in intressenter att kvalificera sig för en så kallad upphandling med konkurrenspräglad dialog med syftet att identifiera kommunens behov. Dialogen resulterade sedan i ett förfrågningsunderlag som godkändes av kommunstyrelsen i december 2013. Vid anbudstidens utgång i februari 2014 hade två företag lämnat anbud.

Utvärderingen av anbuden har gjorts utifrån olika grundkrav, om exempelvis utformningen av badanläggningen. Förutom grundkraven har även kvalitetskriterier värderats för respektive anbud, som till exempel simhallens funktionalitet och tjänster till kommunen, gestaltningen av byggnaden och kommersiellt serviceutbud.

Efter utvärderingen tilldelade kommunstyrelsen Dalkia Sverige AB/Järfälla Badholding AB kontraktet för att bygga, förvalta och driva en ny simhall i Jakobsberg.

Källa: Järfälla kommun