Stort antal planerade bostäder


2014-12-10

Plan- och byggnadsnämnden har under 2014 beslutat om ett stort antal detaljplaner som totalt ger möjlighet att bygga 5 000 bostäder. Det är ett historiskt högt antal. Bostadsmarknaden har förändrats och intresset för att bygga i Uppsala är stort.

– 5 000 planerade bostäder; det är en mycket hög siffra, säger Liv Hahne, avgående ordförande i plan- och byggnadsnämnden. Nämndens senaste toppnotering var för fyra år sedan då vi tog fram detaljplaner för nästan 2 400 bostäder. Sett till hela mandatperioden är resultatet 10 000 bostäder.

Bland de större planprojekten kan nämnas bostadskvarter längs Råbyvägen, studentbostäder i kvarteret Kantorn, bostäder i Kungsängen och i Bäcklösa. Även utanför centrala Uppsala planeras för nya bostäder. Plan- och byggnadsnämnden har bland annat tagit fram planer för 300 bostäder i Gunsta och 400 bostäder i Fullerö. Liv Hahne betonar att vi nu ser effekten av att kommunen ökat takten för att möta efterfrågan på nya bostäder.

– De senaste årens stora planproduktion är ett resultat av kommunens kraftsamling för att öka bostadsbyggandet i Uppsala till 3 000 bostäder per år. Att bara ta fram så många detaljplaner som möjligt är inte ett mål i sig, säger Liv Hahne. Det måste byggas också. I september 2014 hade 800 bostäder redan börjat byggas. Under hela 2013 påbörjades byggandet av 1 000 bostäder.

Kommunen kan bidra till ett ökat bostadsbyggande i Uppsala bland annat genom att planera för nya områden och hålla en hög produktion av nya detaljplaner för bostäder i attraktiva lägen, både i Uppsala stad och i kommunens mindre tätorter. Det finns en bra grund för ett högt bostadsbyggande under kommande år. I genomsnitt beviljas 1 000 bygglov om året i Uppsala kommun, ett enda bygglov kan resultera i flera flerbostadshus eller villor. Hittills har i år cirka 2000 bygglov beviljats.

Källa: Uppsala Kommun