SFS intec lanserar säker och hållbar infästningslösning för solpaneler


2015-12-07

Solpanelplåt Sol-U från SFS intec
Bild: SFS intec
Solpanelplåt Sol-U från SFS intec

SFS intec har utvecklat en fästplatta, SOL-U, för infästning av solpaneler på låglutande tak. SOL-U som nu lanseras har testats i flera stora pilotprojekt, bland annat i samband med solpanelsinstallationen på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Infästningsplattan finns i flera storlekar och används på låglutande bitumenklädda tak och isolerade tak oavsett underlag.

SFS intecs nya Sol-U är avsedd för montage av solpaneler. Fästplattan är framtagen i återvinningsbart rostfritt A2 stål och kan kombineras med olika universalfästen från SFS intec.

Utvecklingen av Sol-U inleddes, som så ofta hos SFS intec, med att en kund uttryckte önskemål angående en infästningsprodukt för solpaneler på låglutande tak. Det saknades säkra lösningar på marknaden och företaget som gör installationer av solpaneler frågade bland annat SFS intec om de hade någon lösning.

–  Vi är snabba med att fånga upp våra kunders förfrågningar och omsätta dem i nya smarta produkter och lösningar, säger Jens Hagfors, försäljningschef på SFS intec.

Jens Hagfors fortsätter:

–  Vi antog förfrågan direkt och tog, på kort tid, fram ett helt nytt infästningssystem i vår egen utvecklingsavdelning i Strängnäs. Den nya plattan, Sol-U, som specialdesignats för sin uppgift uppfyller solenergibranschens högt ställda krav på säkerhet och täthet efter montage.  

SFS intecs Sol-U har testats på flera håll med mycket positiva resultat. I Jönköping har ett flertal större bostadshus nu utrustats med solpaneler på taket och där användes totalt 2 200 Sol-U från SFS intec.

Låglutande tak med olika underlag
Sol-U kan fästas på olika typer av underlag med såväl betong-, metall- och träinfästningar.

Plattan läggs ovanpå bitumentaket och skruvas fast med passande infästningsprodukter beroende på underlaget. Därefter svetsas en bitumenskiva, som garanterar takets fortsatta täthet, över Sol-U med ett uttag för plattans upphöjda infästningspunkt.

–  Med SOL-U kan vi erbjuda våra kunder en helhetslösning för solpanelinstallation för alla typer av låglutande tak, säger Jens Hagfors. Solcellerna kan fästas med vår solpanelshållare eller exempelvis med aluminiumbalkar som fästs direkt i nya takfästet Sol-U.

Rätt i tiden
SFS intec driver sedan många år tillbaks utvecklingen av mekanisk infästning av membran och isolering till låglutande tak. Företagets senaste produkt inom detta område, Sol-U, ligger helt rätt i tiden med tanke på regeringens miljardsatsning på solenergi.

–  När vi utvecklar nya produkter som exempelvis Sol-U ska produkterna alltid motsvara marknadens högsta krav vad gäller hållfasthet, hög bärighet och livslängd, säger Fredrik Malmberg, marknadsansvarig på SFS intec. Produkterna ska uppfylla våra krav på kostnadseffektiva innovationer med minsta möjliga miljöpåverkan för en hållbar framtid.

För ytterligare information:
SFS intec AB
Fredrik Malmberg, Marknadskommunikatör
E-post:  fredrik.malmberg@sfs.biz 

Källa: SFS intec