Flygande start för Glacell i Stockholm


2017-10-02

Helikopter lyfter solceller åt Glacell
Bild:Peab
Helikopter lyfter solceller åt Glacell

Glacell tog en helikopter till hjälp när två stora installationsprojekt för Vasakronan skulle starta i Stockholm. För att minimera riskerna för både personal och allmänhet lyfte helikoptern de drygt 1000 solcellsmodulerna upp på taken till de två aktuella husen.

Förra veckan fick Glacells två senaste uppdrag luft under vingarna. Med hjälp av Heliair Sweden AB lyftes mer än 1000 solcellsmoduler på plats med hjälp av helikopter. Kunden, fastighetsbolaget Vasakronan, ska installera två nya solenergianläggningar på fastigheterna Garnisonen på Östermalm samt Riga 2 i Frihamnen – och Glacell fann att den luftburna transporten var bäst ur alla perspektiv.

- På så sätt säkrade vi arbetsmiljön, vi minimerade risken för fysiska skador både hos vår personal och hos tredje man. Även de praktiska omständigheterna krävde den här lösningen, på Garnisonen behövde vi lyfta materialet över en innergård och där fanns ingen möjlighet att ställa upp en kran, säger Johan Into, entreprenadchef på Glacell.

På marken vidtogs också säkerhetsåtgärder under lyften, bland annat stängdes gator av med hjälp av vakter och trafikbarriärer.

- Vi räknar med att vi kommer att använda helikopter till fler anläggningar i Stockholm framöver. Inte minst är det effektivt tidsmässigt, säger Johan Into.

Glacell och Lambertsson Sverige har ett rikstäckande ramavtal med Vasakronan som sedan flera år arbetar med att utveckla hållbara energisystem för sina fastigheter. På Garnisonen ska Glacell installera 723 solcellsmoduler som tillsammans beräknas generera 182 000 kilowattimmar per år. På Rigas tak sätts 341 solcellsmoduler som uppskattas årligen kunna alstra 80 000 kilowattimmar.

- Nu påbörjar vi installationen och anläggningarna planeras vara i drift i slutet av november, säger Johan Into.



Källa: Peab