Konstinstallation öppnar för dialog om ny stadsdel i Lund som White utvecklar på uppdrag av Domkyrkan


2017-11-16

På fredag den 11 november installeras ett konstverk av den internationellt kände brittiska konstnären, Nathan Coley, i anslutning till Lunds domkyrka. Det blir startskottet för Lunds domkyrkas arena för samtal med allmänheten i Lund om vad som händer på Domkyrkans marker i Brunnshög.

White arkitekteter har fått i uppdrag ta fram ett visionsdokument inför utvecklingen av kyrkans mark och hjälpa dem i fastighetsutvecklingsprocessen. Målet är att skapa en ny stadsdel med blandad bebyggelse och en mångfald av bostadstyper vars karaktär och atmosfär framträder i gestaltningen av de gemensamma stadsrummen. Tillsammans med Domkyrkan har White arkitekter också analyserat de värden som ska stå i centrum för utvecklingen av området:

Landskapet – Grannskapet – Värdskapet

Dessa handlar bland annat om att gå före och våga pröva nya tekniker för hållbart byggande och liv i stadsdelen och aktivt utgå och använda det omkringliggande landskapet. Värdena står också för att från start ta ansvar och bejaka vikten av att stadsplanera och utforma arkitektur som initierar samarbete, integration och andra socialt hållbara värden både inom Brunnshög och mellan stadsdelens olika delområden.

Tidigt i varje utbyggnadsetapp kommer Domkyrkan, tillsammans med White arkitekter, att bjuda in organisationer, företag och individer som på olika sätt vill vara med och utforska möjligheterna i gränslandet mellan vetenskap, kultur och andlighet.

”Lunds domkyrka har historiskt varit en viktig aktör i utvecklingen av Lund. White arkitekter är projektledare för Domkyrkans utvecklingsplan av marken på Brunnshög och hjälper dem att driva och finna sin nya roll i den processen. Precis som Domkyrkan använder vi på White arkitekter många gånger kulturen som ett underlag och en metod för att förstå och hitta de frågor som är viktiga att besvara när vi nu står inför ett nytt stadsbyggnadsprojekt. Därför är vi glada över att vara delaktiga i denna modiga och unika process kyrkan gör för att skapa en ny stadsdel i Lund.” Åsa Bjerndell, arkitekt och processledare, White arkitekter

Coleys konstverk är en ljusskulptur som heter "Heaven Is A Place Where Nothing Ever Happens” som sedan det skapades 2008 har installerats i olika kontexter på flera ställen, bland annat på Kunstmuseum Kloster i Magdeburg, Tyskland. Verkets titel kommer från en sångtext av Talking Heads.

Konstverket kommer att finnas på plats bakom Domkyrkan för att berika och lysa upp årets mörkaste årstid och för att skapa intresse inför det kommande verk som Nathan Coley skapar specifikt för Råängen, vilket kommer uppföras under våren 2018.

"Vi är mycket glada att konstnären Nathan Coley har antagit vår invit att vara en del av en ny fas i Lunds historieskrivning. Under de kommande månaderna skulle vi gärna höra lokalbefolkningens röster och tankar om verket - välkomna att delta i konversationen." Jes Fernie, Curator

”Det finns en lång relation mellan konstnärer och Domkyrkan. Själva kyrkorummet är en konstnärlig gestaltning med spår från många tider. Det inspirerar till en fortsatt dialog med samtidskonsten. Som nu, med Nathan Coleys verk tillfälligt placerat vid Domkyrkans absid! Genom konsten kan vi dela erfarenheter och föra samtal om det som är viktigt i livet.” Lena Sjöstrand, Domkyrkokaplan



Källa: White arkitekter