Unikt experiment i Göteborg testar Vita Certifikat för att minska effektbehovet


2017-12-05

Ett urval av Göteborg Energis fastighetskunder har under experimentet möjlighet att skicka in förslag på effektiviseringsåtgärder som de är beredda att genomföra.
Bild:Göteborg Energi
Ett urval av Göteborg Energis fastighetskunder har under experimentet möjlighet att skicka in förslag på effektiviseringsåtgärder som de är beredda att genomföra.

Nu startar ett unikt experiment i Göteborg för att utveckla energisystemet. Projektet som drivs av Göteborg Energi, Naturskyddsföreningen med flera erbjuder fastighetsägare ekonomiskt stöd för att genomföra energiåtgärder som minskar effektbehovet i elnätet och fjärrvärmesystemet. På så vis underlättas övergången till förnybara energikällor som till exempel sol och vind.


Projektet kallas Casablanca och går ut på att i verkligheten testa ett kvotpliktsbaserat styrmedel, vanligen benämnt Vita Certifikat, för att stimulera till energiåtgärder som minskar effektbehovet. Ett urval av Göteborg Energis fastighetskunder har under experimentet möjlighet att skicka in förslag på effektiviseringsåtgärder som de är beredda att genomföra.

– Genom att på försök införa systemet i liten skala, men på riktigt, hoppas vi kunna lära oss saker som är svåra att räkna ut i teoretiska studier. En stor del av framgången med ett sådant här styrmedel ligger i hur människor faktiskt agerar, därför är det spännande att testa det i praktiken, säger Lars Holmquist, omvärldsanalytiker på Göteborg Energi.

Fastighetsägare som vill delta i experimentet lämnar in ett anbud till projektet och totalt kommer stöd på 5 miljoner kronor att fördelas ut. De anbud som ger störst effektminskning per sökt belopp kommer sedan att få de sökta pengarna så långt potten räcker.

– Naturskyddsföreningen har länge sett en stor potential att minska energianvändningen i samhället och hoppas att projektet ger nya kunskaper som längre fram kan användas till att utforma ett effektivt styrmedel, säger Johanna Lakso, Energisakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Det känns kul att äntligen kunna sjösätta testet och att projektet involverar så många viktiga parter. Både forskare från Handelshögskolan i Göteborg och Chalmers deltar och vi vill lära oss så mycket som möjligt under experimentet så att vi kan hjälpa politiker och beslutsfattare att fatta välgrundade beslut längre fram, säger Jan Kristoffersson, projektledare på Sustainable Innovation.

Projektet är ett samarbete mellan Handelshögskolan i Göteborg, Sustainable Innovation, Göteborg Energi, Naturskyddsföreningen, Chalmers och Profu med delfinansiering av Energimyndigheten. Resultatet från testet förväntas ge kunskap som är värdefull för policyutveckling, inte bara inom energieffektiviseringsområdet utan även kopplat till omställningen till ett hållbart energisystem i Sverige.




Källa: Göteborg Energi