Miljöcertifiering – stora trenden i byggbranschen


2018-01-03

Saint-Gobain har skapat portalen Hållbartbyggande.se.
Bild:Gyproc
Saint-Gobain har skapat portalen Hållbartbyggande.se.

När en enskild bransch står för 40 procent av planetens totala energikonsumtion och en tredjedel av det totala koldioxidutsläpp ställs det självklart höga krav på miljö och hållbarhet. Byggbranschen har länge haft just miljömedvetenhet och hållbart byggande högt på agendan. Problemet har varit att det finns så många miljömål och kriterier att uppnå att aktörerna i branschen ofta har svårt att veta vad de ska fokusera på.

Louise Röström arbetar som Hållbarhetskoordinator på Saint-Gobain Sverige. I hennes arbetsuppgifter ingår det att hjälpa kunderna att hitta de mest hållbara lösningarna för att kunna nå sina miljö- och hållbarhetsmål.

– Mitt ansvar är att hålla koll på vad som sker på marknaden inom området, och att visa vägen för våra kunder så att de hittar energieffektiva och hållbara lösningar till sina byggprojekt.

Miljöklassning och certifiering är den stora trenden

För att underlätta för aktörerna i byggbranschen finns flera certifieringssystem att förhålla sig till, exempelvis BREEAM, LEED eller Svensk Miljöbyggnad. Att miljöcertifiera sitt byggprojekt har också blivit en trend i branschen, idag fungerar certifieringssystemen och miljöklassningarna som en stämpel för att en byggnad är hållbar.

– För byggbolagen handlar det om att minska miljöpåverkan och att minska resurskonsumtionen, både under själva byggprocessen i den färdiga byggnaden. Problemet är att det finns så många mål att försöka nå upp till att det lätt kan bli förvirrande. De här certifieringssystemen översätter vad en hållbar byggnad faktiskt är till konkreta termer. Arkitekter och föreskriver kan alltså använda ett certifieringssystem som en manual för att se till att de ritar en hållbar byggnad, säger Louise Röström.

Omlansering av portal om hållbart byggande som ska hjälpa fler

För att dra sitt strå till stacken utvecklade Saint-Gobain för några år sedan portalen Hållbartbyggande.se. Vid den ursprungliga lanseringen 2013 var syftet med portalen att underlätta arbetet för Saint-Gobains kunder genom att hjälpa dem att uppfylla kriterierna för hållbart byggande. Nu fyra år senare är det snart dags för en återlansering av portalen.

– Det har hänt en hel del sedan vi först släppte portalen för cirka fyra år sedan. Marknaden är idag mer mogen när det kommer till hållbarhet och det byggs allt fler certifierade byggnader. Vi på Saint Gobain har också lärt oss mycket mer om hur det går att bygga miljömässigt ännu bättre och kan därför hjälpa både våra kunder och andra i branschen på fler och bättre sätt, säger Louise Röström.

Den nya versionen av Hållbartbyggande.se vänder sig också sig till en bredare målgrupp än tidigare. Förutom att rikta sig mot arkitekter och föreskrivare är Hållbartbyggande.se också tänkt att fungera som en utbildningsportal för fastighetsägare och entreprenörer.

– Vi har sett att allt fler aktörer tar ett mer aktivt ansvar. Även entreprenörer och fastighetsägare väljer idag att miljömärka sina fastigheter.

Med den nya versionen av hållbarhetsportalen vill Saint-Gobain erbjuda en digital samlingsplats för information, där aktörer inom bygg- och fastighetsbranschen enkelt och snabbt kan få en överblick och se vilka kriterier som gäller för de olika certifieringssystemen. För Saint-Gobain är portalen ett steg mot att bli en kunskapspartner som gärna delar med sig av sin expertis inom miljö- och hållbarhetsområdet till alla i byggbranschen. 



Källa: Gyproc