Konst och ljus skapar ny och trygg miljö i Nobeltunneln


2018-01-09

Bild:E.ON och Malmö stad

Den 11 januari invigs en trygg och säker tunnelmiljö under Nobelvägen när hela Nobeltunneln tänds upp med konst av elever från Sofielundsskolan, Kastanjeskolan samt konstnärer från Sofielund. Projektet är ett samarbete mellan Malmö stad, Fastighetsägare Sofielund, E.ON och Akzo Nobel.

Under hösten har gång- och cykeltunneln under Nobelvägen förvandlats från en grå genomfart till en färgsprakande konstpassage. I flera månader har elever och konstnärer arbetat med teckningar och motiv på temat ”Att färdas”. Nu är konstverken klara och pryder Nobeltunneln under glas och med belysning. Tunneln i sin helhet är nu tryggt upplyst för gång- och cykeltrafikanter.

– Förra året tecknade E.ON, Malmö stad och VA SYD ett lokalt hållbarhetskontrakt som innebär att insatser görs i Sofielundsområdet i Malmö med direkt påverkan på något av FN:s 17 Globala Hållbarhetsmål. Genom samarbete med fastighetsägare, bland annat kring solceller och energieffektivisering, har E.ON bidragit till att lyfta området genom ett medvetet miljötänk. Med tunnelprojektet tar vi ännu ett steg i Sofielunds positiva utveckling, säger Peter Jonsson, chef för Hållbar Stadsutveckling på E.ON.

– Många har upplevt tunneln och området som en otrygg plats. Nu skapar vi inte bara en säker och trygg miljö, utan även en plats att se konst på, säger Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare Sofielund.

På sikt ska tunneln även få en digital skärm för samhällsinformation, i första hand med fokus på utvecklingen i Sofielund.



Källa: E.ON