Oriola sänkte sina energikostnader med 750 000 kr per år


2018-01-11

Borrning av energibrunnar, Jonas Larsson, Fastighet och underhållschef på Oriola.
Bild:Tesab
Borrning av energibrunnar, Jonas Larsson, Fastighet och underhållschef på Oriola.

Fastigheten hade en normalförbrukning av fjärrvärme på 1,5 GwH per år. Den huvudsakliga värmekällan var fjärrvärme. Comfort Teknik presenterade en lösning som innebar att en investering på 4.700 000 kr för Oriola skulle sänka deras energikostnad med 980 000 KWh per år. I pengar räknat ca 750 000 kr per år vilket gjorde att Oriola snabbt kunde räkna hem hela investeringen.

– Vi satt med ett tioårigt fjärrvärmeavtal som vi inte var nöjda med. Det var dyrt och inte det mest miljövänliga. I samband med att avtalet gick ut initierade jag ett samarbete med Comfort Teknik. Vi tittade på vår förbrukning av fjärrvärme, vårt effektbehov och jämförde det med alternativa lösningar. Tillsammans med Comfort Teknik kom vi ganska snabbt fram till att bergvärme var det bästa alternativet. Den nya installationen gjorde också att vi kunde återvinna den värme som vår stora kylcentral alstrar, vilket kändes väldigt bra. I dag är jag nöjd och besparingsmässigt har vi till och med överträffat vår målbild, säger Jonas Larsson, Fastighet och underhållschef på Oriola i Mölnlycke.

Comfort Teknik fick totalentreprenaden där det bl.a. ingick projektering, VVS, installation av värmepumpar, utbyte av värmecentral samt borrning av 26 energihål.

– Kunden ville slippa fjärrvärmemonopolet och göra en långsiktig besparing. Att konvertera från fjärrvärme till bergvärme var den optimala lösningen. Vi borrade 26 energibrunnar som vi hämtar energi ur under vintern och lämnar/lagrar energi i under sommaren. Till det installerade vi fyra stycken värmepumpar. Vi såg också till att återvinna värmen från den befintliga kylcentralen till de 26 energibrunnarna för att få maximal energieffektivitet och undvika att elda för kråkorna. En extra bonus med detta är att även energiåtgången för kylcentralen minskat. Projektet genomfördes under utsatt tid till rätt budget och jag skulle vilja säga att Oriola i dag har en energilösning av världsklass, säger Magnus Nordqvist, VD, Comfort Teknik.

Oriola (fd Kronans Droghandel) är sedan 28 år en kund till Comfort Teknik. Oriola hjälper till att förbättra människors hälsa genom att säkerställa pålitliga och kundvänliga leveranser av läkemedel och andra produkter. De sysslar med distribution, sourcing samt licensläkemedel.

Fakta:

Värmebehov: 1 450 000 kWh/år

Högsta effektbehov: 620 kW

Dimensionerande utetemperatur: -16°C

Framledningstemperatur vid utetemperatur -16°C: 55°C

Framledningstemperatur vid utetemperatur lägre än -16°C: 65°C

Energitäckning med värmepumpar: 88%

Effekttäckning med värmepumpar: 48%

Typ av värmepumpar: 4 st. Climaveneta BW-HT0302

Antal energibrunnar: 26 st

Energibesparing: 980 000 kWh/år

Kostnadsbesparing: 750 000 kr/år



Källa: Tesab