Miljön i fokus när Lulebo väljer elström


2018-01-15

Det här är helt i linje med vårt långsiktiga arbete gällande miljöfrågor, säger Lulebos Fastighetschef Carl-Axel Sundbaum.
Bild:Lulebo
Det här är helt i linje med vårt långsiktiga arbete gällande miljöfrågor, säger Lulebos Fastighetschef Carl-Axel Sundbaum.

Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo har tecknat nytt avtal med Luleå Energi gällande elleveranser till Lulebos bestånd. Det nya elavtalet ger större inblick i resursförbrukning, utsläpp, avfall, återvinning och markanvändning för varje kilowattimme el som produceras.


Avtalet om leverans sträcker sig 2018-2021 och sker enligt EPD som står för Environmental Product Declaration och innebär att elströmmen är certifierad enligt ISO-normen. EPD är en miljövarudeklaration och ett oberoende verifikat som ger transparent och jämförbar information om produkters miljöpåverkan.

- Miljöfrågorna är vårt gemensamma ansvar och inom Lulebo arbetar vi kontinuerligt för en miljö i balans. Det här är helt i linje med vårt långsiktiga arbete gällande miljöfrågor, säger Lulebos Fastighetschef Carl-Axel Sundbaum.

Att välja MiljöEl är inte kostsamt säger Patrik Andersson, Elhandelschef på Luleå Energi, det utgör mindre än 1% av elpriset.

- Genom att välja EPD-märkt VattenEl från Luleälven får Lulebo vetskap om elens påverkan på miljön ur ett livscykelperspektiv där miljöprestandan är kvalitetssäkrad av ett ackrediterat certifieringsorgan. Det är ett viktigt beslut av Lulebo att gå över till 100% förnybart som minskar deras koldioxidpåverkan.

Kortfakta EPD

Miljövarudeklarationen EPD (Environmental Product Declaration) är en redovisning av miljöprestanda, kvalitetssäkrat av ett ackrediterat certifieringsorgan. En livscykelanalys (LCA, efter Life Cycle assessment) tar med all miljöpåverkan – från produktion av komponenterna i kraftverken till återvinning eller skrotning av komponenterna.

EPD är ett dokument, som ger transparent och jämförbar information om produkters miljöpåverkan. Den ger besked om resursförbrukning, utsläpp, avfall, återvinning och markanvändning för varje kilowattimme el som produceras. EPD är ett transparant sätt att visa sin miljöpåverkan. Lulebo får därmed kvalitetssäkrade siffror för utsläpp, resursförbrukning, påverkan på biologisk mångfald med mera.



Källa: Lulebo