Sjöson AB ny majoritetsägare i Fristad Bygg – ser stark tillväxtpotential


2018-02-01

Bild:Sjöson AB

Den 1 februari stod det klart att Sjöson AB tillsammans med Jonas Karlsson Affärsutveckling AB förvärvar majoriteten i AB Fristad Bygg. Lars Serrander, ägare sedan 1982, lämnar företaget medan kompanjonen Peter Serrander är fortsatt partner och delägare i bolaget. De nya ägarna ser en stark tillväxtpotential för Fristad Bygg – främst för affärsområdet construction management, där man även fortsättningsvis ska vara marknadsledande inom träkonstruktion.

– Fristad Bygg är den mest intressanta aktören i Sverige inom hållbart byggande. Vi tror helhjärtat på företaget, dess kunder och inte minst medarbetarnas kompetens. De nuvarande styrkorna kommer ligga till grund för fortsatt tillväxt. Det är både glädjande och tacksamt att få möjlighet att förvalta och utveckla ett så pass anrikt och framgångsrikt företag som Lars och Peter Serrander med medarbetare har byggt upp tillsammans under många år, säger Lars Sjöberg på Sjöson AB.


”Vårt entreprenörskap och affärstänk blir en tydlig trygghetsfaktor”
Fristad Bygg har haft Fristad strax utanför Borås som bas sedan 1941 då Helge Hermansson startade bolaget. Under de senaste 45 åren har företaget ständigt utvecklats med nya affärsområden, nya kundkoncept, internationella samarbeten och spets på många områden, alltid med utgångspunkt från djupt rotade värderingar.

Men trots den lokala förankringen med flest uppdrag i och omkring Borås har man på senare år hamnat i blickfånget för hela landets byggbransch. Mycket tack vare sin unika spetskompetens inom avancerade träkonstruktioner men också för sin samverkan för hållbarhet.

 – Fristad Bygg har en unik kompetens att både utveckla och utföra byggprojekt. Vi ser tillväxt inom samtliga av företagets fyra affärsområden. Man är marknadsledande inom träkonstruktioner, samarbetar med världsledande leverantörer och har branschens bästa kompetenser inom företaget. Vi går in i ett företag med urstarka värden och med vår erfarenhet av entreprenörskap och affärstänk blir vi en trygghetsfaktor som långsiktigt kan utveckla Fristad Bygg ytterligare, säger Hans-Anders Karlsson på Sjöson AB.


Delad vision ledde till nytt ägarskap
Lars Serrander lämnar med förvärvet ett välrenommerat byggföretag med idag nästan 100 anställda och en årsomsättning på närmare 300 miljoner vid senaste bokslut. Och enligt honom själv hamnar företaget nu i trygga händer. 

– Vi har fått erbjudanden från flera större koncerner och företag, både lokala och nationella, men det var först när Sjöson visade intresse som det kändes helt rätt, säger Lars Serrander. 

– Vi har en samsyn på entreprenörskap och delar vision och värderingar. De blir en kompetent ägare som skapar trygghet för de anställda och den fortsatta utvecklingen. Både jag och Lars känner samklang med såväl Sjöson som Jonas Karlsson och tror att de kan ta företaget in i framtiden på ett mycket bra sätt, säger Peter Serrander, som blir kvar i företaget som partner och delägare. 

Ett av de första uppdragen som står på agendan för de nya ägarna blir att rekrytera ny VD. Den processen har precis inletts. 


 


Källa Källa: Sjöson AB