Fastighetsbranschens framtid stavas samarbete


2018-02-12

Bild:Stockholmshem

Stockholmshem, Svenska Bostäder, Familjebostäder, Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen startar i gemensam regi en utbildning för personer som är intresserade av att arbeta med fastighetsservice. Arbetsförmedlingen har matchat sökande mot utbildningen som sker hos Yrkesakademin. Praktiken förläggs sedan hos något av Stockholms stads bostadsbolag.

- Genom den här satsningen har vi en möjlighet att bidra till en kompetensutveckling i branschen, säger Anna-Lena Alexanderson, HR-chef på Stockholmshem. Vi kan nu anpassa innehållet till våra behov och säkerställa vikten av att till exempel kundbemötande blir en del av utbildningen.

Enligt Arbetsförmedlingen är det en god arbetsmarknad och ljusa utsikter för utbildade fastighetsskötare. Syftet med fastighetsutbildningen är att få fler kompetenta medarbetare till branschen. Med utbildning och praktik kommer chanserna att få anställning vara goda.

- Vi hoppas att fler företag ser den möjligheten där vi kan anpassa våra arbetsmarknadsutbildningar utifrån deras behov och där de kan vara med och forma utbildningen. Genom den här möjligheten med anpassning har många företag fått tag på rätt kompetens. På så sätt behöver arbetsgivarna inte rekrytera medarbetare från varandra och branschen får in nytt blod, säger Lidia Russom Öström samordnare för rekryteringsutbildningen på Arbetsförmedlingen.

Stora pensionsavgångar

Närmare 30 procent av alla som arbetar i fastighetsbranschen beräknas gå i pension under de kommande tio åren. Förutom att åldersfördelningen är skev, med fler äldre än yngre anställda, ökar dessutom medelåldern i branschen visar statistik från Fastigo.



Källa: Stockholmshem