Ny installatörsgrupp levererar multidisciplinärt till Nya Sjukhusområdet i Malmö


2018-02-12

Uppdraget att utveckla och samordna alla installationer på Nya Sjukhusområdet i Malmö har gått till en unik installatörsgrupp, bestående av APQ El, AB Rörläggaren, Assemblin El, Assemblin Ventilation och Assemblin VS.
Bild: White Arkitekter
Uppdraget att utveckla och samordna alla installationer på Nya Sjukhusområdet i Malmö har gått till en unik installatörsgrupp, bestående av APQ El, AB Rörläggaren, Assemblin El, Assemblin Ventilation och Assemblin VS.

Malmö sjukhus ska bli framtidens sjukhus för vård i världsklass. Det kommer att bli ett hållbart och modernt sjukhus, vilket kräver komplexa installationer. Uppdraget att utveckla och samordna alla installationer har gått till en unik installatörsgrupp.

För att möta framtidens vårdbehov genomför Region Skåne flera stora satsningar inom hälso- och sjukvården. En av de största är uppgraderingen av Malmö sjukhus. Här byggs 108 000 nya, och flexibla kvadratmeter för bland annat operationssalar, vård- och intensivvård, forskning och servicefunktioner. Dessutom utökas sjukhusområdets kulvertsystem. Byggnaderna ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver.

Alla installationer samordnas av unik installatörsgrupp
Samtliga installationsarbeten kommer att utföras av en installatörsgrupp som bildats specifikt för detta projekt. Den består av APQ El, AB Rörläggaren, Assemblin El, Assemblin Ventilation och Assemblin VS.

– Vår gemensamma bedömning var att projektet är för stort för en enda aktör och att ett gemensamt anbud skulle bli mer attraktivt. Vi tror att den breda kompetens, stora erfarenhet och lokala resurser som installationsgruppen tillsammans kan ställa upp med blir till stor fördel för Region Skåne och huvudentreprenören Skanska Sverige, säger Jonas Magnusson, marknadschef på Assemblin El och företrädare för installatörsgruppen.

Det multidisciplinära anbudet omfattar värme, sanitet, ventilation samt el inklusive larm och tele. Installationsarbeten på sjukhus är alltid utmanande. De är installationstäta och tekniskt komplexa. En ytterligare utmaning i detta fall är också att arbetet ska bedrivas inom ett förtätat sjukhusområde med pågående verksamhet, vilket ställer höga krav på logistiken. Det kommer att lösas genom att en logistik-hub etableras utanför stan. Allt material kommer först att transporteras till hubben, där det hanteras och senare levereras till byggarbetsplatsen.

Anbud som övertygade
I den utvärdering av anbuden som gjordes gemensamt av Skanska Sverige och Region Skåne bedömdes bland annat erfarenhet, personer som föreslogs till nyckelroller och presenterat verksamhetssystem.

– Genomgången av installatörsgruppens anbud resulterade i ett självklart ”ja” från vår och Region Skånes sida, säger Magnus Ljungberg, projektchef på Skanska Sverige AB. Särskilt imponerades vi av det presenterade persongalleriets erfarenhet och genomförandebeskrivningen, konstaterar han.

Tidig samverkan ger effektiva och hållbara lösningar
Under hösten befann sig projektet i fas noll vilket i praktiken innebär arbete med programhandlingar och systemhandling. Nu till våren går vi in i bygghandlingsskede, och parallellt utförs förberedande installationsarbeten i kulvertarna där rör, el och ventilation installeras.

– Arbetet bedrivs i tre faser och installatörsgruppen har kommit in i ett tidigt skede. Det innebär att vi kan stötta med vår kunskap kring material, drifts- och installationsfrågor redan i projekteringsfasen, vilket kommer att bidra till en mer effektiv produktion och långsiktigt mer hållbara lösningar, säger Jonas Magnusson.

Totalt beräknas att upp emot 250 personer samtidigt kommer att jobba med installationer under arbetstopparna. Projektet sträcker sig fram till mitten av 2020-talet, och första patient ska enligt det politiska beslutet tas emot 2023. 



Källa: Assembelin