Semrén & Månsson och Serneke utvecklar hållbar stad på höjden i Lund


2018-02-13

Brunnshögstorget Lund
Bild:Semrén & Månsson
Brunnshögstorget Lund

En innovativ, inkluderande och dynamisk blandstad med bostäder, service och verksamheter, allt sammanhållet av tre högre profilbyggnader. Så ska arkitektkontoret Semrén & Månsson tillsammans med Serneke utveckla torget i den framväxande stadsdelen Brunnshög i nordöstra Lund.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lunds kommun fattade idag beslut om markreservation för Serneke med utgångspunkt i det förslag som tagits fram i samarbete med Semrén & Månsson. Ambitionen är att kvarteren intill Brunnshögstorget ska bli ledande exempel inom hållbar stadsutveckling, och stort fokus ligger på nytänkande i arkitektur, boendeformer och socialt liv.

- Framtidens boende behöver vara flexibelt, inkluderande och med möjlighet till gemenskap. Genom att fläta samman olika boende- och upplåtelseformer med sociala funktioner som till exempel odlingsterasser, co-workingytor och gemensamhetslokaler uppmuntrar vi till nya former av delningsekonomier mellan de boende, säger Tobias Landberg, arkitekt och hållbarhetsansvarig på Semrén & Månsson.

Sernekes och Semrén & Månssons förslag omfattar två kvarter på totalt 50 000 kvadratmeter med flera huskroppar av varierad storlek kring Brunnshögstorget. Kvarteren består i huvudsak av bostäder, som tillsammans med ett varierat utbud av service, kreativa mötesplatser och handel skapar synergieffekter för området och stadsdelen som helhet. För att skapa underlag för verksamheter och ett levande torg kommerbostäder att fördelas på tre högre huskroppar, varav den högsta planeras till 35 våningar.

- Att stapla en variation av bostäder med kompletterande funktioner på höjden är ett sätt att tillföra många bostäder på liten yta och samtidigt skapa en dynamisk och levande stadsmiljö. Nu får vi möjlighet att utveckla de idéer vi arbetar med i Karlastaden i Göteborg, ett annat projekt där vi har ett lyckat samarbete med Serneke, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.

Boende och allmänhet kommer att bjudas in för att i dialog med kommun, fastighetsägare och övriga intressenter studera och utveckla de funktioner och synergier som ska ge liv åt torget. I den vidare processen kan ett detaljplanearbete inledas hösten 2018 och en beräknad byggstart bli 2020–2021, vilket innebär att byggnaderna preliminärt kan stå färdiga med början 2023.

- Vi ser verkligen fram emot att få vara med och utveckla en del i ett så spännande område som Brunnshög. Här får vi chans att verkligen tänka nytt och i linje med våra ambitioner att skapa socialt hållbara boendemiljöer, säger Jonas Håkansson, regionchef för Serneke Projektutveckling.



Källa: Semrén & Månsson