Järfälla och Skanska tecknar avtal för infrastruktur i expansiva Barkarbystaden


2018-02-13

<span class=\
Bild: Tovatt Architects & Planners
Visionsbild över delar av framväxande Barkarbystaden.

Järfälla kommun tecknar entreprenadavtal med Skanska för anläggande av infrastruktur som vägar, torgytor, vatten- och avloppsledningar i tredje och fjärde etappen i expansiva Barkarbystaden. Avtalet beräknas till 1,2 miljarder kronor.

Avtalet omfattar 50 procent av infrastrukturen i Barkarbystaden III, som är Sveriges största detaljplan, och 60 procent av infrastrukturen i Barkarbystaden IV där den framtida tunnelbanestationen med två entréer planeras. Avtalet omfattar också sopsugsanläggning, byggvägar och dagvattenåtgärder.

Avtalet med Skanska är en totalentreprenad i utökad samverkan enligt FIA-modellen, vilket ger Järfälla kommun stor flexibilitet vid planering och genomförande. Bland annat kan utbyggnadsetapperna planeras så att boende- och trafikmiljön blir trygg för boende i Barkarbystaden, inte minst för barn och ungdomar.

- I Järfälla växer nu Europas största stadsutvecklingsområde Barkarbystaden fram. Entreprenadavtalet ger oss bättre möjligheter att planera de kommande etapperna med medborgarna i fokus och säkerställa trygga boende- och trafikmiljöer under den fortsatta utbyggnadsperioden, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).                     

Entreprenaden ska preliminärt genomföras mellan 2018 och 2025.

- Att tillsammans med Järfälla utveckla infrastrukturen i Barkarbystaden är något vi verkligen ser fram emot.  Vi tycker att det är mycket positivt att projektet har upphandlats med samverkan som grund, då det ger goda möjligheter att gemensamt genomföra projektet på bästa sätt, säger Daniel Garpsäter, Distriktschef Skanska

Anbudet från Skanska för anläggandet av kommunal infrastruktur i Barkarbystaden antogs av kommunstyrelsens arbetsutskott i Järfälla onsdagen den 24 januari 2018.

 

Om Barkarbystaden

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I och detaljplanearbete för detaljplanerna Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV. Detaljplanen för Barkarbystaden II har vunnit laga kraft och miljödom väntas sommaren 2018.




Källa: Järfälla kommun