Brunnslock gav vika på cykelväg i Helsingborg


2018-02-21

Det var detta brunnslock på cykelvägen längs Södergatan i Helsingborg som gav vika. Bilden togs innan NSVA hunnit spärra av det aktuella området.
Bild: Helsingborgs stad
Det var detta brunnslock på cykelvägen längs Södergatan i Helsingborg som gav vika. Bilden togs innan NSVA hunnit spärra av det aktuella området.

På tisdagsförmiddagen inträffade en incident med ett gammalt brunnslock på cykelvägen längs Södergatan i Helsingborg. Två personer skadade benen när locket gav vika och de halkade ned i brunnen. NSVA har spärrat av området i väntan på att brunnslocket byts ut.

Det aktuella brunnslocket är 80 år gammalt och har nötts under årens gång. Brunnen som locket skyddar är 60 centimeter djup och innehåller en ventil till en vattenledning. NSVA fick kännedom om incidenten vid lunchtid på tisdagen.

– Så fort vi fick veta vad som hade hänt åkte vi ut och säkrade platsen. Vi har spärrat av området i väntan på ett nytt brunnslock. Personerna har troligtvis trampat på sidan av locket som tippat eftersom det var så slitet, säger Magnus Norin, gruppchef på avdelning Rörnät på NSVA.

NSVA har varit i kontakt med de drabbade. De ska båda ha fått skrapsår på benen, en av dem ska även ha fått en bula på ena benet.

– Vi beklagar verkligen det som har hänt. Det är ovanligt att brunnslock ger vika på detta sätt, säger AnnaKarin Johansson, chef för avdelning Kundnära tjänster på NSVA.

NSVA har inget återkommande underhåll på brunnslock.

– Däremot har vi en rutin för att kontrollera våra ventiler vartannat år. Vid dessa kontroller undersöker vi även skicket på brunnslocken, säger Magnus Norin.



Källa: NSVA