Bygget av Angered Resecentrum drar igång


2018-02-22

Byggs just nu: Angered Resecentrum.
Bild: Wingårdhs Arkitekter
Byggs just nu: Angered Resecentrum.

Nu är byggnationen av Västtrafiks nya resecentrum i Angered igång. I januari 2019 ska ett modernt resecentrum och en knutpunkt för kollektivtrafiken i de nordöstra delarna av Göteborg stå klart.

Angered Centrum är med sina tre spårvagnslinjer och ett tiotal busslinjer ett viktigt nav i kollektivtrafiken. Varje år görs ungefär 10 miljoner resor till eller från hållplatsen. Här bygger Västtrafik ett nytt resecentrum. 

Förarbetet är igång sedan en tid tillbaka. Det har slagits upp bodar och marken har förberetts. Nu drar själva byggnationen igång.

—Angered Resecentrum kommer att bli en modern, trygg och bekväm mötesplats för våra resenärer i kollektivtrafiken. Det blir en stor förbättring jämfört med hur det är idag, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik.

Förutom vänthall och biljettförsäljning kommer resecentrumet även att innehålla Pressbyrån och en Västtrafikbutik där man bland annat kan köpa biljetter och få information om sin resa. Pauslokaler för Västtrafiks förare kommer också att inrymmas i byggnaden.

Klart om ett år
Angered Resecentrum väntas stå klart i januari 2019. Byggnaden är ritad av Wingårdhs arkitekter. Bygger gör K21 Entreprenad medan konstnären Caroline Bäckman står för den konstnärliga gestaltningen, ett uppdrag som tilldelats av Västra Götalandsregionens konstenhet.

Den totala kostnaden för bygget är ungefär 26 miljoner kronor, varav ungefär hälften utgörs av statlig medfinansiering.

Elevkonst lyfter byggplatsen
För att göra platsen mer tilltalande under byggperioden kläs byggstaketen med elevporträtt och målningar gjorda av lågstadieelever från Långmosseskolan i Angered. Totalt har eleverna från årskurs 1 och 3 på Långmosseskolan målat nästan 100 konstverk. Dessutom används staketen för att informera om projektet på flera språk.

Tillfälliga hållplatser
Under byggtiden får busstrafiken tillfälligt ändrade hållplatslägen. Mer information om det finns i Reseplaneraren eller på Trafikläge på Västtrafiks hemsida.

Fler resecentrum på gång
Förutom Angered Resecentrum bygger Västtrafik även nya resecentrum i Kungälv, i Gamlestaden och på Åkareplatsen i centrala Göteborg under 2018. 



Källa: Västtrafik