Första spadtag för Medborgarhuset


2018-02-23

Första spadtaget för Medborgarhuset 180222. Från vänster Anders Göransson ordf. Södermalms sdf och Stefan Hansson bitr. finansborgarråd.
Bild: Lennart Johansson
Första spadtaget för Medborgarhuset 180222. Från vänster Anders Göransson ordf. Södermalms sdf och Stefan Hansson bitr. finansborgarråd.

I dag tog biträdande finansborgarråd och ordförande för Södermalms stadsdelsförvaltning det första spadtaget för utvecklingen av Medborgarhuset. ”Äntligen”, sade de båda två.

– Nu äntligen är arbetet i full gång för att utveckla Medborgarhuset till en attraktiv och levande mötesplats för stockholmarna. Nya välkomnande entréer, en helt annan tillgänglighet och fräscha, ändamålsenliga lokaler ska möta besökarna. Husets ursprungliga inriktning ”kropp, själ och bildning” kommer genomsyra verksamheterna ännu tydligare i framtiden, säger Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd.

Medborgarhuset upplevs av många Stockholmare som anonymt. Det är inte så konstigt eftersom när besökare kommer till huset idag går de in genom separata entréer till de olika verksamheterna. Detta vill staden ändra på bland annat genom att bygga ihop de tre flyglarna och skapa ett hus. Fler allmänna ytor och nya inre gångstråk ska skapa förutsättningar för människor att röra sig inom byggnaden och mellan de olika verksamheterna, något som inte är möjligt idag.

– Medborgarhuset är en del av Söders hjärta, därför känns det fantastiskt att vi äntligen kommer igång med renoveringarna igen, säger Anders Göransson ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd

Det var i januari 2017 som Medborgarhuset tömdes på verksamhet. Sedan dess har inre rivningsarbeten pågått och staden fattat ett nytt beslut om fortsatta arbeten. Planerad nyinvigning av Medborgarhuset är sommaren 2020.



Källa: Stockholms stad