Reliefed Technologies erhåller 2,9 miljoner från Energimyndigheten


2018-02-26

<span class=\
Bild: Reliefed Technologies
Energioptimerade fasad- och fönstersystem möjliggörs med Reliefeds 3D-iExtrusion®. Genom att ta bort produktionssteg som exempelvis efterbearbetning görs även stora material och energibesparingar i produktionen.

Energimyndigheten har beviljat stöd på upp till 2,9 miljoner kronor till Reliefed Technologies för projekt avsett att främja kommersialiseringen i nya industrisegment av bolagets patenterade 3D-teknik - 3D-iExtrusion® för energieffektivare produktion och produkter.

Reliefed Technologies och bolagets patenterade 3D-iExtrusion® möjliggör nya design- och produktutvecklingslösningar samt kostnads- och energieffektiv 3D-massproduktion för produkter och applikationer. Möjligheten att utveckla energioptimerade 3D komponenter samtidigt som energi och materialanvändning reduceras i produktionsprocessen är parametrar som fått Energimyndigheten att bevilja stöd till Reliefed.

Stödet på 2,9 miljoner kronor kommer bland annat användas i projekt för utveckling, simulering, produktion och provning av komponenter för energieffektivisering av fasad- och fönstersystem, vilket öppnar för en mycket stor global marknad i både kalla och varma klimat, samt för att påvisa materialbesparingar och rena energibesparingar i produktion vid användning av 3D-iExtrusion® i relation till konventionella tillverkningsmetoder.

– Våra kunder och marknaden efterfrågar nya sätt och lösningar för att möta krav med avseende på designfrihet samt kostnads- och energieffektiv massproduktion. Stödet från Energimyndigheten möjliggör att vi ytterligare kan påvisa och verifiera just dessa möjligheter och värden som vår 3D-teknik ger, inte minst ur produktivitets och energiperspektiv, säger Mikael Eklund, vd på Reliefed.

Med 3D-iExtrusion® kan produktionssteg som t.ex. efterbearbetning elimineras med reducerat energibehov med 20-75 procent vilket i sin tur även innebär eliminering av material spill och logistiksteg som bidrar till hög energibesparing i många led. 3D-iExtrusion® är ca 50 000 gånger snabbare än 3D-printing i gummi och är samtidigt 50-70 procent energisnålare än exempelvis formsprutning.

– Det är ett företag med stor potential och tydligt paketerat värdeerbjudande som kan bidra till omställningen av energisystemet. Företagets innovativa lösning bidrar både till energieffektivisering men också till minskade kostnader och materialinköp, säger Anneli Eriksson, avdelningschef på Energimyndigheten.



Källa: Reliefed Technologies