Arkitektkontoret som inspirerar studenterna


2018-03-08

Både Adnan Fazlinovic och Amanda Paulsson har gjort sin praktik på KUB Arkitekters kontor i Göteborg.
Bild: KUB Arkitekter
Både Adnan Fazlinovic och Amanda Paulsson har gjort sin praktik på KUB Arkitekters kontor i Göteborg.

Amanda Paulsson och Adnan Fazlinovic är två arkitektstudenter som gjort sin praktik på KUB Arkitekters kontor i Göteborg. Praktikperioden är en viktig brygga mellan studierna och arbetslivet.

Den finns till för att studenterna ska få utnyttja sina kunskaper och använda dem i sin rätta kontext för första gången, i form av riktiga projekt.
– Jag vill motivera andra att göra praktik om de har möjlighet till det. Det var på KUB Arkitekter som jag fick en första inblick i de arbetsområdena som finns på ett arkitektkontor och det känns tryggt inför det kommande arbetslivet, säger Amanda Paulsson, tidigare praktikant på KUB Arkitekter.

KUB Arkitekter arbetar med planering och gestaltning, stadsplanering, husbyggnationer och inredning. Företaget låter praktikanterna delta i produktionsprocesserna i samtliga områden. Här får de möjlighet att leda egna projekt, samt delta i stora arkitekturprojekt för första gången.

Adnan Fazlinovic gör just nu sin praktikperiod på KUB innan han ska återgå till sina studier vid Chalmers tekniska Högskola i Göteborg. Han har redan en kandidatexamen i arkitektur och teknik och kommer nu att på masternivå studera till arkitekt eller ingenjör, eller så väljer han att ta en dubbel masterexamen.

– Tiden på KUB har varit otroligt nyttig och inspirerande för mig som har ett par års studier kvar. Jag har fått göra alltifrån mindre skisser och egna presentationer till att vara delaktig i ett inredningsprojekt av en kontorsbyggnad. Jag har också fått möjligheten att vara med i en tävling med KUB där jag i det tidiga skedet ritade upp volymer och 3D-modeller, säger Adnan Fazlinovic, praktikant på KUB Arkitekter.

KUB Arkitekter har cirka 30 medarbetare på kontoret i Göteborg. Storleken på kontoret lockar universitetsstudenter att vilja komma och göra sin praktik där. Amanda Paulsson studerar arkitektur vid Lunds universitet. Hon menar att valet av ett medelstort kontor kändes som det mest optimala valet för henne att göra sin praktik på. Speciellt då hon ville få chansen att prova på så många arbetsuppgifter som möjligt under praktikperioden.

– KUB levde verkligen upp till mina förväntningar eftersom det är en gemytlig och familjär stämning på kontoret. Jag har fått skissa på ombyggnader av lokaler, gjort förstudier inför projekt samt breddat min materialkunskap och hittat bra lösningar för exempelvis nyproduktioner av bostäder, säger Amanda Paulsson, tidigare praktikant på KUB Arkitekter.

KUB som framtida arbetsplats

Efter Amanda Paulssons praktikperiod som varade i ett år återgick hon till universitetet för att avsluta studierna. Som examensarbete har hon gestaltat ett badhus som hon har anpassat till dess natursköna omgivning. Nu har hon dessutom fått ett erbjudande om en anställning från sin förra praktikplats som hon har tackat ja till. Nu ser hon fram emot att ta klivet ut i arbetslivet tillsammans med KUB Arkitekter.

– Jag är superglad över att få stanna på KUB eftersom jag trivdes så bra under min praktikperiod. Jag älskar att arbeta kreativt och det vet jag att jag kommer att få fortsätta göra där. Jag lockades av deras bredd av projekt och deras formspråk så det ser jag fram emot att få vara en del av i framtiden, avslutar Amanda Paulsson.




Källa: KUB Arkitekter