Så ska byggbranschen bli mer jämställd


2018-03-08

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, välkomnar regeringens mål att minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen år 2030 ska vara kvinnor.
Bild: Sveriges Byggindustrier
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, välkomnar regeringens mål att minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen år 2030 ska vara kvinnor.

Regeringen gick på internationella kvinnodagen ut med målet att år 2030 ska minst 25 procent av de som anställs i bygg- och anläggningsbranschen vara kvinnor. Målet välkomnas av Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd.

- 25%-målet är en viktig signal. För oss är det viktigt att vi fortsätter den positiva trend som vi har sett på tjänstemannasidan. Det behöver ske även på yrkesarbetarsidan, säger Catharina Elmsäter-Svärd. 

Trots att antalet kvinnor ökat starkt på tjänstemannasidan och bland de större företagen är byggindustrin som helhet fortfarande en mansdominerad bransch. Under 2014 arbetade nästan 294.800 män och drygt 27.700 kvinnor inom Byggindustrin, vilket motsvarar 8,6 procent.

Vad kan branschen göra mer för att fler kvinnor ska söka sig till branschen?
- Som fler av våra medlemsföretag har gjort: börja med att bestämma sig. Titta på rekryteringsprocesserna. Gör gärna särskilda program. Titta på hur man som företag kan bli mer attraktiv. För det ger uppenbarligen resultat, säger Catharina Elmsäter-Svärd.  

Vad kan politikerna gör för att fler ska söka sig till branschen?
- Politikerna behöver först och främst säkerställa att vi har våra gymnasieprogram som riktar sig till bygg och anläggning. Men måste också se till att stärka förmågan att bredda rekryteringen och säkerställa att fler tjejer faktiskt söker de här utbildningarna.

Varför är det viktigt att fler kvinnor blir intresserade av att jobba i byggbranschen?
- Ska vi klara av att rusta Sverige för 11 miljoner människor behöver vi all den kompetens vi kan få. Varför ska vi avstå från 50% av möjligheterna att få den kompetensen?

Det är mycket stor skillnad på könsfördelningen inom olika yrkesgrupper i Byggindustrin. Inom Hantverksarbete inom bygg och tillverkning är det 1,5 procent kvinnor. Bland personer som arbetar med ledningsarbete uppgår andelen till 10,1 procent, och bland yrken som kräver specialistkompetens (såsom civilingenjörer och lantmätare) utgör kvinnor 34,4 procent. Mest jämn könsfördelning är det inom Kontors-, service-, och försäljningsarbete där 45,1 procent är kvinnor.



Källa: Sveriges Byggindustrier