Nu är träindustrin hetare än på länge


2018-03-09

Bild: Svenska Mässan

Kurvorna för svensk träindustri pekar brant uppåt. Ny statistik från TMF visar att flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29% i fjol, en kraftig ökning för tredje året i rad.
– Branschen sjuder av optimism och nytänkande. Det vill vi spegla på årets mässa, säger Stefan Sundqvist, affärsansvarig för Trä & Teknik.

Trä som material är den gemensamma nämnaren för Trä & Teknik 2018 som visar hela bredden i näringskedjan: från skog och sågverk till produktion, byggande och snickeri. Men också utveckling av nya material och forskning.
– Det som gör vår mässa unik i Norden är att vi vänder oss till alla professioner som arbetar med eller använder trä, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan.

Stort fokus ligger på att bygga i trä. Utvecklingen är exceptionell just nu: Trähusbarometern, som presenterades av TMF i onsdags, visar att flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29% i fjol.

2016 var ökningen 55% och 2015 35%. I absoluta tal innebär det en tillväxt från 1 691 nybyggda lägenheter i hus med trästommar 2014 till 3 797 lägenheter 2017. Produktionen har alltså mer än fördubblats på tre år. Prognosen för 2018 visar en fortsatt stark utveckling. Samtidigt har andelen trähus av den totala bostadsproduktionen ökat från 8,8% till 10,9%.

Moelven ny samarbetspartner
Byggboomen speglas på flera sätt på årets mässa, där byggindustrikoncernen Moelven blir ny samarbetspartner.
– Moelven går in både som utställare på mässan och håller flera seminarier på kring att bygga effektivt i trä där de bl a lyfter fram flera case.

Ett av de mer spektakulära är Mjöstornet i Brumunddal i Norge, världens högsta trähus. Lagom till mässan når det sin fulla höjd på drygt 80 meter. Men det är långtifrån det enda höghusprojektet. I London planeras två gigantiska trähus, Oak Tower 1 och 2, som ska bli 300 meter höga. På Trä & Teknik berättar Kevin Flanagan från PLP Architecture mer om planerna.
Och i Japan planerar man att bygga ännu högre! Byggjätten Sumitomo Forestry projekterar ett 350 meter högt trähus i Tokyo, som ska stå klart till företagets 350-årsjubileum 2041.
– Projekten väcker förstås många frågor kring dimensioneringar, fukt, brand, akustik, med mera, konstaterar Annika Persson.
– De fångar vi upp i seminarier på Bygga i trä-scenen i samarbete med Svenskt Trä, Träbyggnadskansliet och RISE.

Ett genomgående tema på årets Trä & Teknik är att visa framtidslösningar. Särskilt fokus sätts på snickeri och möbelindustrin genom samarbetet med organisationen Interior Cluster Sweden, som är partner till årets Trä & Teknik.
– Ambitionen är att visa framtidsmöjligheterna, generera tillväxt och visa fram all den kompetens som leverantörerna till möbel- och snickeriindustrin står för, säger Stefan Sundqvist.

På Wood Fusion-scenen visas bl a hur en fåtölj, som i vanliga fall skulle kräva en större beställning för att produceras industriellt, kan tillverkas med lönsamhet i mindre serier med hjälp av en CNC-maskin. Här blir även seminarier om nya tekniker, t ex 3D-printing och målningsystem samt case som visar hur företagen kan stärka sin konkurrenskraft.

Sawtec-dagarna arrangeras parallellt med Trä & Teknik
Ytterligare en stor nyhet på Trä & Teknik 2018 är att Sawtec-dagarna, sågverkens årliga sammankomst, för första gången läggs under mässan.
Konferensen går parallellt med mässans två första dagar. Dessutom ställer många av företagen ut i Sawtec-avdelningen.
– Vi är väldigt glada för det fördjupade samarbetet med sågverksindustrin, som ytterligare stärker vår mötesplats, säger Stefan Sundqvist.

Trä & Teknik är samlingsplatsen i Norden som visar upp och sprider kunskap om träets alla användningsområden. Här möts näringsliv, politiker, leverantörer och akademi för att gemensamt säkra en lönsam framtid inom träindustrin. Trä & Teknik spänner över hela bredden – från skogen, sågverk, produktion, möbelsnickeri och export till att bygga i trä, utvinning av nya material och forskning.



Källa: Svenska Mässan