Tydlig tolkning av Sammanhållen bebyggelse ger enklare bedömning av bygglovsplikten


2018-03-09

Bygg- och miljönämnden beslutade den 8 mars om en tolkning av begreppet Sammanhållen bebyggelse, som ligger till grund för bedömning av när bygglov krävs. Tolkningen innebär att bedömningen blir rättssäker och rättvis.

– I och med nämndens beslut har vi rättat oss efter gällande lagstiftning. Byggandet har ökat runt om i hela kommunen och därför är det viktigt att vi har en tydlig definition så att alla invånare behandlas lika, säger Evelina Fahlesson, bygg- och miljönämndens ordförande.

Beroende på var ett bostadshus ligger finns olika regler för bygglov och bygganmälan. Inom detaljplanerade områden gäller planens särskilda regler. Utanför detaljplanelagt område beror det på om bostadshuset ligger inom eller utanför Sammanhållen bebyggelse.

Bygg- och miljönämnden har beslutat att tolka definitionen för Sammanhållen bebyggelse som ”områden där minst tre stycken en- eller tvåbostadshus står med maximalt 100 m avstånd från varandra, det vill säga maximalt 200 m mellan de två som står längst från varandra om det är tre bostadshus.”

Sammanhållen bebyggelse har ersatt det äldre begreppet Samlad bebyggelse, vilket innebär att gränsen för lättnader i den generella bygglovsplikten ändrats. Fler bostadsfastigheter omfattas av bygglovsplikten i och med den nya lagstiftningen.

Alla invånare som är osäkra på vilka bygglovsregler som gäller där de bor, är välkomna att kontakta Skellefteå kommuns kundtjänst.



Källa: Skellefteå Kommun