Linköping vill utmana till billigare byggande


2018-03-09

Idag startar markanvisningstävlingen för byggherrar som är intresserade av att bygga bostäder i Berga/Södra Ekkällan. Målet är en ny stadsdel med en stor andel bostäder som har överkomliga hyror.

Det är i området söder om Söderleden och öster om Haningeleden som den nya stadsdelen ska byggas och där intresserade byggherrar från och med nu kan lämna in sina markanvisningsanbud. De fem byggherrar som får en markanvisning kommer vara delaktiga i utformningen av detaljplanen för området.

Stadsdelen ska innehålla en stor andel bostäder med överkomliga hyror. Projektet ska bli ett nationellt exempel på hur man kan bygga bostäder för alla. För att uppnå detta mål finns ett hyresnivåkrav för de hyresrätter som byggs inom stadsdelen. 

–  Billigt nybyggande är en utmaning som hela Sverige står inför. Många pratar om det men vi ser få resultat. Nu vill vi se vad vi kan åstadkomma tillsammans med byggaktörerna, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.  

I området planeras cirka 500 nya bostäder i flerfamiljshus och småhus samt en ny kombinerad skola och förskola. De färdiga bostäderna ska bestå av hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter.

Den nya stadsdelen ska bidra till att uppnå Linköpings kommuns mål om en tätare och mer sammanhållen stad. Detta ska ske genom att knyta samman Södra Ekkällan och Berga, så att stadsdelen Berga blir en mer integrerad del av staden. Stadsdelens utformning ska bidra till att öka närheten och tillgängligheten till Tinnerö eklandskap och Tinnerbäcksstråket för hela stadens invånare.




Källa: Linköpings kommun