Norrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterial


2018-03-12

Bild: Bygma

Norrlänningar använder svenskt byggmaterial i större utsträckning än man gör i övriga landet. Fastighetsägare i Norrland ligger också i framkant när det gäller att införskaffa energieffektiva fönster. Det visar nya siffror från årets Bygmabarometer, som undersökningsföretaget YouGov gjort.


Bygmabarometern, där Sveriges fastighetsägare intervjuas, genomförs årligen av undersökningsföretaget YouGov. Resultaten från årets Bygmabarometer visar att fastighetsägare i norra Sverige prioriterar svenskt byggmaterial i högre utsträckning än fastighetsägare i andra delar av landet.

71 procent av de tillfrågade fastighetsägarna i norra Sverige svarade att de är beredda att betala mer för att få svenskt byggmaterial, till skillnad från Stockholm där bara 57 procent svarade ja på frågan. Det är dessutom betydligt fler av norrlänningarna som redan använder svenskt byggmaterial för att göra sin bostad mer klimat- och miljövänlig jämfört med resten av landet.

- Man har en lång tradition av skogsbruk och virkeshantering i norra Sverige, vilket gör att man är både kunnig och intresserad av vår svenska skog. Virke är vår kärnverksamhet på Bygma och det är ingen slump att vi har etablerat våra anläggningar i just den här regionen, säger Urban Johansson, vd Bygma Gruppen.

Bygmabarometern visar även att andelen fastighetsägare som införskaffat energieffektiva fönster är högst i norra Sverige. Hela 39 procent av de tillfrågade norrlänningarna har redan gjort det och 34 procent planerar eller kan tänka sig att göra det.

 

Fakta: Bygmabarometern, som i år publiceras för femte året, är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Bygma. Under perioden 13-16 november 2017 har 1016 intervjuer genomförts inom målgruppen kvinnor och män i åldern 25-74 år som bor i egen bostad och/eller har fritidshus. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region och intervjuerna har gjorts via internet med utgångspunkt i YouGov-panelen i Sverige.




Källa: Bygma