Rekordår för skolbyggnader i Stockholm


2018-03-12

Projektansvarige Berit Berggren tar ett första spadtag inför till- och ombyggnaden av Kämpetorpsskolan i Älvsjö.
Bild: SISAB
Projektansvarige Berit Berggren tar ett första spadtag inför till- och ombyggnaden av Kämpetorpsskolan i Älvsjö.

Ökade investeringar, 5066 nya elevplatser och fokus på hållbarhet. SISAB:s rekordår sammanfattas i års- och hållbarhetsredovisningen för 2017.

– Fjolårets rekord i invigningar och spadtag visar prov på ett engagemang som gör att stockholmarna kan räkna med att SISAB levererar som utlovat, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

SISAB hade ett övergripande mål för 2017. Att tillskapa 5000 nya elevplatser. 16 invigningar senare så var målet nått. Samtidigt togs 10 spadtag för nya skolor och förskolor runt om i Stockholm. Till 2040 ska ytterligare 50 000 elevplatser tillskapas.

Den utökade byggtakten innebar att investeringarna steg till 1,82 miljarder kronor (1,75 miljarder kronor 2016).

Nytt i årets redovisning är en anpassning till nya lagkrav gällande redovisning av hållbarhetsarbetet. Det ställer krav på nya arbets- och uppföljningsmetoder och större transparens. Bland annat har intressent- och väsentlighetsanalyser genomförts för att ta reda på SISAB:s viktigaste hållbarhetsfrågor. I topp ligger engagemanget för ökat antal elevplatser och förmågan att attrahera och behålla kompetens. Även utomhusmiljöerna har seglat upp som en särskilt viktig fråga.

– Att fler väljer att bo i Stockholm betyder också att det blir trängre. Då måste vi ta fram smarta skolgårdlösningar som bidrar till bra utbildningsmiljöer där barn och pedagoger trivs, samtidigt som vi försöker värna om grönska och bra materialval, säger Claes Magnusson.



Källa: SISAB