Bron över Genevadsån är snart på plats


2018-03-12

Nu är snart brobygget över Genevadsån klart, vilket innebär att Kattegattleden får en ännu mer kustnära och bilfri sträckning till cykelsäsongen 2018. Bron binder också ihop Gullbranna och Tönnersa naturreservat och ökar tillgängligheten för friluftslivet i de vackra naturområdena. Den 20 meter långa bron kommer att lyftas på plats från motorvägsbron den 14 mars.

Projektet har varit planerat i flera år och efter sommaren 2017 fick Halmstads kommun tillstånd av Mark- och miljödomstolen att bygga en gång- och cykelbro över Genevadsån.

– Av hänsyn till miljön och för att minimera störningar måste bron byggas på vintern. Det ställs också höga krav på entreprenören vad gäller miljön, säger Sabina Söderberg, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen inom Halmstads kommun.

I Genevadsån vandrar lax, havsöring, havsnejonöga och ål, men inga viktiga lekplatser eller ståndplatser finns nedströms om bron, som anlagts på borrade stålrörspålar.

Liten miljöpåverkan
– Den här byggtekniken innebär att arbetena i vattnet begränsas och minimerar risken för grumling, säger Sabina Söderberg.

Stålbron, som är cirka 2,5 meter bred och 20 meter lång, har anslutande gång- och cykelväg, motsvarande ungefär 100 meter på båda sidor om ån.

Området där bron byggs ligger utanför naturreservaten Tönnersa och Gullbranna, med undantag av en liten yta på totalt 13 kvadratmeter i vartdera naturreservatet, där vägen anslutits till befintliga gång- och cykelvägar. För detta arbete har kommunen fått dispens.

Lyft planerat till klockan 11
Den färdiga bron kommer att gå parallellt med den befintliga motorvägsbron. Därifrån kommer den också att lyftas på plats den 14 mars.

– När bron ska lyftas kommer det att påverka trafiken på E6, där ett körfält måste stängas av under tiden, men vi gör vad vi kan för att störa så lite som möjligt, säger Sabina Söderberg.

Arbetet med att lyfta bron kommer att pågå mellan klockan 9 och klockan 15. Själva lyftet är planerat till klockan 11.



Källa: Halmstads kommun