Tidigt samråd inleds för Tellus Towers


2018-03-15

Illustration över hur Tellus Towers kommer se från gatan.
Bild: SSM
Illustration över hur Tellus Towers kommer se från gatan.

Illustration över Tellus Towers framtida lobby.
Bild: SSM
Illustration över Tellus Towers framtida lobby.

Illustration över hur en hörnlägenhet kan se ut i Tellus Towers.
Bild: SSM

Illustration över hur en hörnlägenhet kan se ut i Tellus Towers.



En betydelsefull milstolpe inträffar idag för det nyskapande projektet Tellus Towers, som drivs av SSM och Partners Groups JV. Från och med idag till slutet av april påbörjar Stockholms Stadsbyggnadskontor ett tidigt samråd för området kring centrala Telefonplan i Stockholm, vilket även inkluderar projektet Tellus Towers.



Detaljplaneringen för det nya området kring Telefonplan i Stockholm kommer pågå mellan mitten av mars till slutet av april i år och ett ställningstagande från Stockholms Stadsbyggnadskontors väntas till mitten av juni. Området kring centrala Telefonplan i Stockholm kommer omfatta park- och rekreationsmöjligheter, en förändrad tunnelbanestation och en ny kommunikationsnod för omstigning av bussar. Dessutom kommer totalt cirka 1 500 bostäder skapas, de flesta i det nyskapande projektet Tellus Towers.

Med sina två huskroppar som är tänkta att bli 78 respektive 58 våningar höga, planeras Tellus Towes att bli bland de högsta bostadshusen i norra Europa. Projektet ska ge plats för 1 200 bostäder; fördelat på bostadsrätter, hyresrätter samt ägarlägenheter. Projektet planerar även för hotellverksamhet, kommersiella ytor och gemensamhetsytor för både boende och besökare samt ett besökscentrum för allmänheten.

Merparten av bostäderna planeras till en BOA om 36 – 55 m2. Byggnaderna, som även inkluderar ett lamellhus i sju våningar, är ritade av den prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh och utformade enligt den Hong Kong-baserade arkitekten Gary Changs koncept för multi-use-of-space, det vill säga väggar och inredning kan dras ut och flyttas runt, vilket gör att flertal funktioner ryms på samma yta som den boende själv väljer utifrån stundens specifika behov.

Utöver butiker, kaféer och mataffärer är husen tänkta att innehålla restaurang, spa, skybar samt i det högsta huset även ett besökscentrum för allmänheten. Områdets fokus på cykelparkering och smidiga lösningar för bilpooler innebär att behovet av parkeringsplatser för bilar kommer att kunna minimeras i projektet. Cirka 20 000 personer har anmält sitt intresse för att köpa bostäder i Tellus Towers.

–  Dagens inledande samråd är en viktig milstolpe i processen för att realisera projektet Tellus Towers. Tellus Towers, i dess nuvarande planerade utformning, blir bland norra Europas högsta bostadshus och ett nytt landmärke för Sverige – men framförallt ett innovativt boende där olika upplåtelseformer inkluderas i samma byggnad. Tillsammans med den service hotellet ska erbjuda kommer vi att kunna skapa en unik kundupplevelse och framtidens boende, säger Mattias Roos, verkställande direktör och koncernchef för SSM.

Med projektet Tellus Towers kommer Telefonplans centrala delar att återfå sin attraktivitet och puls som tidigare fanns i området när Ericsson hade sitt huvudkontor och verksamhet där.

Projektet Tellus Towers drivs sedan augusti 2017 i ett JV mellan SSM och den globala finansiella aktören Partners Group. Fler samarbeten förväntas inom ramen för projektet.



Källa: SSM