AB Kristianstadsbyggen har minskat koldioxidutsläpp med 76 procent


2018-04-10

De senaste åren har stora renoveringsåtgärder på ABK:s bostadsområde Lyckans Höjd bidragit till kraftigt minskad energiförbrukning
Bild: ABK
De senaste åren har stora renoveringsåtgärder på ABK:s bostadsområde Lyckans Höjd bidragit till kraftigt minskad energiförbrukning

Sedan 2007 har ABK minskat sina totala koldioxidutsläpp med hela 76 procent. Under samma period har ABK minskat den totala energiförbrukningen med 17 procent.
– Vi har gjort stora satsningar på miljö och energi som verkligen har gett resultat, säger ABK:s vd Henrik Strand. Men vi är inte nöjda här, det finns ännu mer att göra för att minska utsläppen, värna om miljön och minska energiförbrukningen.

Målet är att all oljeuppvärmning i företaget ska vara borta 2019. Förutom att ABK jobbat mycket under senare år med att byta ut oljepannor mot geoenergi, vilket gjort att ABK:s fastigheter i till exempel Färlöv, Tollarp och Önnestad nu har helt fossilfri uppvärmning, så är det mycket arbete i det tysta som gett det här fina resultatet.

– Det handlar mycket om att vi energieffektiviserar i samband med ombyggnader, berättar Peter Backman, teknisk chef på ABK.

Vid renoveringarna på Lyckans Höjd har man exempelvis genomfört ett större återvinningsprojekt där värmen från flera hus och garaget återvinns. Tillsam­mans med tilläggsisolering och nya fönster har detta betytt att man minskat energiinköpen med 30 procent för området.

I stort sett alla fastigheter har nu fossilfri uppvärmning. Kvar är endast två fastigheter i Everöd som ska konverteras från oljeuppvärmning till geovärme under 2018/2019. ABK har därmed kommit långt i strävan efter att bli ett fossilfritt företag till utgången av 2020. Förutom utbytet av olje- och gaspannor mot den betydligt bättre geovärmen görs det ständigt justeringar och effektiviseringar i samband med renoveringar, som minskar företagets totala energiförbrukning.



Källa: ABK